Publicat de: damianion | martie 11, 2010

Nici o pedeapsă din partea Bisericii, dacă regele Spaniei semnează legea avortului

Nici o pedeapsă din partea Bisericii, dacă regele Spaniei semnează legea avortului

Sursa articol/autori | Vox Vocis – Joi, 11 Martie 2010

Regele Spaniei, Juan Carlos, nu-şi va atrage nici o sancţiune ecleziastică dacă semnează o nouă lege ce îngăduie avortul neîngrădit în stadiile timpurii ale sarcinii, a spus un purtător de cuvânt al adunării episcopale spaniole. Cu toate că episcopii spanioli au avertizat că orice legiuitor care a votat pentru propunerea acestei legi a fost plasat în afara Bisericii Catolice, rolul regelui este o „situaţie unică”, a observat episcopul Juan Antonio Martinez Camino, secretar general al adunării episcopale. Este necesar ca regele să semneze legislaţia trecută prin parlament.

Episcopul a spus că regele nu va fi sancţionat pentru semnarea legii avortului.

Ştire de la Catholic News Service MADRID, Spania (CNS) – Dacă regele Juan Carlos al Spaniei semnează o nouă lege ce face mai lejere restricţiile privind avortul, aşa cum i se cere constituţional, episcopii din ţară nu vor lua nici o măsură împotriva lui, a spus secretarul general al conferinţei episcopilor spanioli. Atunci când legea a fost dezbătută, episcopii spanioli le-au spus membrilor catolici ai parlamentului că cine va vota pentru înlesnirea avortului se va situa în afara bisericii şi nu ar trebui să mai primească Împărtăşania.

„Faptul că Maiestatea sa regele va trebui să sancţioneze această lege prin semnătură este o situaţie unică. Nici un alt cetăţean nu se va confrunta cu ea”, şi astfel „principiile generale” nu se pot aplica, a spus Episcopul adjunct Juan Antonio Martinez Camino de Madrid, secretar general al adunării.

Episcopul Martinez a vorbit presei la sfârşitul întrunirii comisiei permanente a adunării episcopilor, de pe 25 februarie, zi în care şi Parlamentul Spaniei a aprobat cu greu o lege care înlesneşte vechile restricţii privind avortul.

Cu un vot de 132-126, parlamentarii au promulgat legea care înlătură toate restricţiile privind avortul făcut până la a 14-a săptămână de sarcină şi extinderea avortului până la 22 de săptămâni dacă viaţa mamei este în pericol sau dacă fetusul arată semne de malformaţii serioase.

Întrebat cu insistenţă despre sancţiunile bisericii împotriva regelui şi a parlamentarilor catolici care au votat pentru lege, episcopul Martinez a spus că episcopii „nu au excomunicat pe nimeni”, dar cei ce au sprijinit activ legea s-au separat de biserică şi nu ar trebui să mai primească sfânta Împărtăşanie.

Situaţia politicianului care poate vota şi cea a regelui care trebuie să semneze sunt „perspective diferite”, a spus el.

Catolicii pro-viaţă au început demersul pe internet pentru o petiţie prin care să îl convingă pe regele Juan Carlos să nu semneze legea.

„Vă rugăm, Maiestatea Voastră, să nu promulgaţi acest nou holocaust prin semnătura voastră”, spune petiţia. „Fără semnătura voastră, legea nu va avea efect. În acest fel, durerea şi suferinţa a mii de femei va fi evitată şi, mai important, un număr nedefinit de vieţi lipsite de apărare va fi salvat”.

În după-amiaza zilei de 26 februarie, site-ul de internet a indicat că s-au strâns aproape 57.700 de semnături.

În prealabil, regele Baudouin al Belgiei s-a confruntat cu o dilemă similară în 1990, când Parlamentul naţional a înaintat o propunere de lege privind liberalizarea avortului.

Spunând că conştiinţa sa şi credinţa catolică nu îi vor îngăduii să semneze propunerea de lege, el a căzut la o înţelegere cu parlamentul, lucru care i-a permis să abdice pentru mai puţin de 48 de ore. În timpul abdicării temporare, consiliul de miniştri al ţării şi-a asumat puterea regală şi a semnat propunerea de lege. Apoi Parlamentul l-a reinstaurat pe rege.

Încheindu-şi întrunirea de primăvara de pe 25 februarie, membrii comisiei permanente a conferinţei episcopilor spanioli a spus că noua lege a Spaniei „atacă viaţa celor ce urmează să se nască, transformând aceste atacuri într-un drept.”

Noua lege marchează un „serios pas înapoi în privinţa dreptului la viaţă” şi o abandonare a femeii însărcinate care are nevoie de asistenţă şi de sprijin în a-şi duce sarcina la bun sfârşit,” au spus episcopii.

Declaraţia a mai spus şi că episcopii au dorit să le reamintească „femeilor tentate de avort sau care deja au trăit această tragedie că ele vor găsi mereu compasiune şi alinare în comunitatea catolică. Ca mamă, biserica le înţelege problemele şi nu le va părăsi”.

Courtesy of Catholic News Service


Lasă un comentariu

Categorii