Cuvântul lui Dumnezeu pentru fiecare zi – FEBRUARIE

CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU PENTRU FIECARE ZI

MEDITAȚII PENTRU FIECARE ZI A ANULUI

Tezaurul promisiunilor lui Dumnezeu

de Ch. H. SPURGEON

 

FEBRUARIE

 

1 FEBRUARIE

TOTUL POATE FI SIMPLIFICAT!

„Nu vă îngrijorați de viața voastră” (Matei 6:25)

Thoreau a spus: „Ne irosim viețile zadarnic în detalii… simplifică, simplifică.” Domnul Isus a spus-o altfel: „Nu vă îngrijorați de viața voastră … uitați-vă la păsările cerului: ele nici nu seamănă, nici nu seceră, și nici nu strâng nimic în grânare; și totuși Tatăl vostru cel ceresc le hrănește” (v. 25-26). Charlie Shedd a păstorit o biserică mare cu multe probleme si pretenții. El și soția lui au făcut o listă a simplității pe care au scris: TOTUL POATE FI SIMPLIFICAT! Problema ta poate fi inerția că nu ai făcut destul. Interesul propriu nu simplifică niciodată – el complică lucrurile. Pune voia lui Dumnezeu pe primul plan. Viața ta este în ordine atunci când ai un scop esențial după care să ți-o călăuzești. Renunță la idealurile inutile. Nu te epuiza în alergări lipsite de sens. Te frustrezi atunci când îți dedici viața lucrurilor neimportante. Tu nu poți face totul. Dacă Dumnezeu ar fi vrut să fii șase persoane, El te-ar fi divizat! Lasă-i și pe alții să „construiască lumea”. Trăiește fiecare zi pe rând. Fă-ți planuri si pune-ți speranțe în viitor, dar nu trăi în viitor. „Ziua de mâine se va îngrijora de ea însăși” (v. â4). Trăiește frumos astăzi și puterea de mâine va veni. Oriunde ai fi – fii prezent acolo. Nu mai crede că fericirea apare la ora cinci sau la petrecerea din seara aceasta sau când adormi. Trăiește în prezent. Dezvoltă-ți un hobby. O schimbare a activității îți menține prospețimea. Timpul petrecut jucându-te este un timp petrecut cu folos. Nu poți încetini lumea, așa că încetinește-te pe tine însuți. Învață să reduci viteza. Când nu poți schimba ritmul, retrage-te în sanctuarul tău lăuntric și schimbă-te tu însuți. Adoptă tiparul perfect: Hristos … a cărui viață a tăiat istoria exact în două. Urmează-L căci El are o viață plină de putere, și fă din următorul verset motoul vieții tale: „Să aveți în voi gândul acesta, care era și în Hristos Isus”. (Filipeni 2:5).

2 FEBRUARIE PREGĂTIT PENTRU LUCRARE

„Dumnezeu a ales” (1 Corinteni 1:27)

Oamenii sunt deseori atrași de noi datorită diferențelor, nu datorită asemănărilor. Așadar, nu-i dezamăgi! Folosește-ți darurile pe care ți le-a dat Dumnezeu și străduiește-te să fii persoana potrivită ca să le împlinești nevoile. Ucenicii nu s-au amestecat cu lumea, ei au stat deoparte, iar lumea în care au trăit a prins de veste „că fuseseră cu Isus” (Faptele Apostolilor 4:13). Ei au predicat mesajul Lui, au folosit metodele Lui, au făcut minunile Lui și au fost numiți creștini. (F.A. 11:26). Asta pentru că vorbeau și se purtau foarte asemănător cu Hristos. Ce compliment! Ce chemare! Ce provocare! O fetită i-a spus generalului sirian despre Dumnezeu si el a fost vindecat de lepră (vezi 2 Împărați 6). Pentru că losif a tălmăcit visele lui Faraon când ceilalți nu au putut, el a salvat lumea de la foamete (vezi Geneza 41). Pentru că un băiat i-a oferit Domnului Isus ceea ce avea – cinci pâini și doi pești – o mulțime de oameni înfometați a fost hrănită în mod miraculos (vezi Marcu 6:34-44).Când vorbim despre angajare, personalitatea este un instrument util în descoperirea persoanei potrivite pentru un anumit post. Însă în împărăția lui Dumnezeu, lucrurile stau altfel. Când Dumnezeu te cheamă, El te și echipează. Crezi ca nu ești pregătit? Cine ți-a spus asta? Nu Dumnezeu! Cuvântul Său spune: „Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii, ca să facă de rușine pe cele înțelepte. Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii, ca să facă de rușine pe cele tari. Și Dumnezeu a ales lucrurile josnice ale lumii, și lucrurile disprețuite, ba încă lucrurile care nu sunt, ca să nimicească pe cele ce sunt; pentru ca nimeni să nu se laude înaintea lui Dumnezeu.” (1 Corinteni 1:27-29). Așadar, Cuvântul pentru tine astăzi este acesta – ești pregătit pentru lucrare! Gândește-te ce poți face ca oamenii să vadă că umbli cu Isus.

3 FEBRUARIE CHIAR ASA TE-AI NĂSCUT?

„In păcat m-a zămislit mama mea” (Psalmul 51:5)

Fie că te lupți cu alcoolul, cu drogurile, cu relațiile ilicite, cu mânia, cu bârfa, cu neiertarea, cu hoția, cu minciuna sau cu jocurile de noroc, un lucru e sigur – cu toții ne-am născut cu înclinarea firească spre anumite comportamente. Așadar, nu e o chestiune de genetică, ci e o problemă spirituală. Nu vorbim despre știință, ci despre păcat. Fiecare dintre noi ne putem trezi luptându-ne cu unul din aceste lucruri, nu pentru că le-am moștenit genetic, ci pentru că am moștenit natura căzută a lui Adam în ziua în care am fost concepuți. David a zis: „lată că sunt născut în nelegiuire, și în păcat m-a zămislit mama mea.” Solomon a spus că nu există excepții: „Pe pământ nu este nici un om fără prihană, care să facă binele fără să păcătuiască.” (Eclesiastul 7:20). Așadar, răspunsul este da, cu toții ne-am născut așa. Motivul pentru care aceste comportamente ni se par naturale, nu este din cauză că nu ne putem abține ci pentru că natura noastră păcătoasă este mai puternică decât dorința noastră de a-I fi plăcuți lui Dumnezeu. Chiar și atunci când încercăm, uneori pierdem lupta! Pavel, cel mai mare dintre creștini, a recunoscut că a avut parte de eșec atunci când a încercat să facă binele. „Am voința să fac binele, dar n-am puterea să-l fac”(Romani 7:18). Așadar, dacă toți ne-am născut așa, care este vestea bună? Ne-o spune Pavel: „Cine mă va izbăvi de acest trup de moarte? Mulțumiri fie aduse lui Dumnezeu, prin Isus Hristos, Domnul nostru!” (Romani 7:24-25). Când te-ai născut, ai primit firea coruptă a lui Adam, dar prin nașterea din nou, ai primit natura neprihănirii lui Hristos, cea care biruiește păcatul și care schimba viața!

4 FEBRUARIE FII DISPUS SA INVETI DE LA ALȚII!

„Ferice de omul care găsește înțelepciunea”. (Proverbe 3:13)

Anumiți oameni ne fac să ne simțim inferiori când ne aflăm în compania lor, dar cei cu adevărat înțelepți și maturi nu încearcă niciodată așa ceva. Dacă ai o experiență în acest sens, nu o lăsa să te tragă înapoi și să te simți învins. Dacă nu stai lângă un mentor, nu-ți vei putea măsura creșterea și nu-ți vei putea monitoriza dezvoltarea. Oricât de multe știu oamenii despre succes, ei nu au fost cunoscători dintotdeauna, ci și ei au trebuit să învețe și să crească. Așa că nu pretinde că știi ceea ce nu știi. Cel mai bine este să vorbești în mod autentic și sincer, punând întrebări atunci când e cazul. Majoritatea oamenilor de succes se bucură de șansa de a discuta și de a împărtăși ceea ce știu, așa că profită. Teama de respingere ne împiedică să avansăm în viață și în relații. Ai fi surprins să știi câți oameni se limitează la socializarea numai cu cei ce sunt ca ei. Ei se simt stânjeniți când sunt înconjurați de persoane care sunt diferite de ei. O parte importantă a dezvoltării tale apare atunci când te hotărăști să treci barierele și să intri în relație cu cei ce sunt mai avansați decât tine într-un anumit fel. Aceste relații îți dau șansa de a crește. Nu e greșit să-ți lipsească cunoștințele; dar e greșit să nu fii dispus sa înveți, losua a învățat principiile unui bun lider de la Moise. Rut a învățat să găsească relația potrivită ascultând-o pe Naomi. Fie ca acest verset să devină un principiu călăuzitor pentru viața ta: „Ferice de omul care găsește înțelepciunea, și de omul care capătă pricepere.”

4 FEBRUARIE DUMNEZEU ESTE PREZENT IN ÎMPREJURAREA IN CARE ESTI

„Prin puterea care lucrează în noi, poate să facă nespus

mai mult decât cerem sau gândim noi” (Efeseni 3:20)

Un autor scrie: „Noi gestionăm timpul, pierdem timpul, petrecem timpul și economisim timpul. Am vrea să vină, am vrea să plece, am vrea să zboare și am vrea să tragem de el. Ne uităm la ceas, avem calendare și cu toate acestea, Dumnezeu controlează timpul. El a creat timpul, iar creațiile Sale sunt mărginite de timpul Său, sunt ghidate și îndrumate de brațul Său iubitor. Suntem surprinși de circumstanțe neașteptate, dar Dumnezeu nu este niciodată surprins nici de cea mai dezastruoasă întorsătură de situație. Perspectiva ta asupra vieții se schimbă atunci când știi că exact în acest moment, Dumnezeu lucrează „să facă nespus mai mult decât cerem sau gândim noi.” Gândește-te cum ai trăi dacă ai fi absolut sigur că Dumnezeu se află la capătul drumului. Dacă, chiar și atunci când au mai rămas câteva secunde, ai crede cu tărie că El lucrează în împrejurarea în care te găsești. Nădejdea că Dumnezeu este prezent si gata să te ajute este esența credinței. „Isus Hristos este același ieri și azi și în veci!” (Evrei 13:8). Timpul nu poate diminua dragostea și puterea Sa; El a fost prezent în trecut; El este prezent acum; și va fi prezent în viitor. Adevărul este că Dumnezeu are timpul la dispoziție iar: „o mie de ani sunt ca ziua de ieri” pentru El (Psalmul 90:4). Scopul Său suprem este să te ducă în veșnicie, nu doar să te ajute s-o scoți la capăt până la sfârșitul săptămânii. Adu-ți aminte că în fiecare situație El, „prin puterea care lucrează în noi, poate să facă nespus mai mult decât cerem sau gândim noi (mai presus decât cele mai fierbinți rugăciuni, dorințe, gânduri, speranțe sau vise ale noastre)”.

5 FEBRUARIE Al PROBLEME CU INVIDIA?

„Fiecare din voi să slujească altora după darul pe care l-a primit”

(1 Petru 4:10)

Un consilier notează: „Când ne urcăm pe balansoarul invidiei, ne ducem direct în jos, în timp ce nemulțumirea noastră se ridică mult deasupra noastră. în această comparație dezechilibrata, ne trezim că avem întotdeauna lipsuri. Invidia duce la auto-învinovățire și lipsă de mulțumire. Suntem atât de preocupați de nemulțumirea noastră că e imposibil să ne bucurăm de ceea ce avem și de ceea ce facem! Invidia duce la amărăciune, resentiment si ostilitate. Nu e surprinzător faptul că acest cuvânt vine de la latinescul invidere, care înseamnă a privi cu răutate. Tu ești o creatură unică, înzestrată cu capacități unice, cu propriul orar și destin și nu are rost să te compari cu alții. O privire cinstită și mulțumitoare la calitățile puse în tine de Dumnezeu te va ajuta să devii mulțumit cu ceea ce ai și cu ceea ce ești.” Nu lăsa ca invidia să-ți mai fure vreo fărâmă de fericire. Când invidia te motivează să te compari cu alții, întotdeauna ai de pierdut. Te face să fii cinic. Nimic din ceea ce faci nu este satisfăcător. Invidia te face să fii suspicios față de motivele altora, chiar și atunci când le pasă într-adevăr de tine. Ți se pare greu să accepți că prietenia lor este adevărată, așa că te distanțezi de ei și ajungi să ai foarte puțini prieteni, care este răspunsul? Acceptarea și mulțumirea sunt antidotul pentru veninul invidiei. Este vorba de acceptarea faptului că Dumnezeu este în control și de a învăța să fii mulțumitor pentru „nespusele” binecuvântări care te înconjoară. Nu uita: „Fiecare din voi să slujească altora după darul pe care l-a primit.”

6 FEBRUARIE MANIA

„Nu știu ce fac” (Luca 23:34)

Max Lucado scrie: „Totul începe ca o picătură. Cineva îti ocupă locul de parcare, sau îți sare în față pe autostradă, chelnerița se mișcă cu viteza melcului și tu te grăbești iar pâinea prăjită s-a ars. Dacă aduni toate aceste picături, aparent inocente de mânie, vei obține o găleata plină de furie. Nu avem încredere în nimeni, ne arătăm colții când cineva se apropie de noi, devenim un butoi cu „pulbere” care, la cantitatea potrivită de tensiune si de teamă, ar putea exploda. Noi nu putem nega existența mâniei. Dar cum o ținem în frâu? Domnul Isus a zis despre cei care L-au trimis la moarte: „Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac!” (Luca 23:34). El i-a văzut pe acești oameni însetați după sânge și moarte nu ca pe niște ucigași, ci ca pe niște victime. El a văzut pe chipurile lor nu ură, ci confuzie. El nu i-a văzut că pe-o mulțime militantă, ci ca pe niște „oi fără păstor” (Marcu 6:34). Ei nu știau ce fac și nu aveau nici cea mai mică idee. Erau o adunătură furibundă, înnebuniți de ceva ce nu puteau vedea, așa că s-au răzbunat, pe Dumnezeu. Ei nu știau ce fac și în majoritatea cazurilor nici noi nu știm. Oricât am vrea să negăm acest fapt, noi suntem niște oi fără păstor, născuți în păcat și înspăimântător de aproape de o veșnicie. Suntem incapabili să răspundem la propriile noastre întrebări despre dragoste și suferință, nu putem dezlega secretul îmbătrânirii, nu știm să ne vindecăm propriile noastre trupuri sau să ne înțelegem cu partenerii noștri. Ceea ce doresc să subliniez este următorul lucru: Mânia necontrolată nu va face lumea mai bună, însă înțelegerea plină de simpatie da. Când vom începe să acționăm nu de pe poziția mâniei, ci a compasiunii, vom înțelege că luminile s-au stins și că mulți bâjbâie în întuneric. Așa că fii lumină!”

7 FEBRUARIE FII EFICIENT!

„Până când vă veți lenevi să mergeți să luați în stăpânire țara…” (losua 18:3)

Când vorbim despre zidirea unor relații sănătoase, trebuie să fii eficient. Aceasta înseamnă să știi cine ești și ce îți dorești de la relație. Ar părea nefiresc să te concentrezi doar asupra a ceea ce ești ca individ nu și asupra a ceea ce sunteți ca și cuplu, dar relația este puternică dacă fiecare în parte este puternic. Marile relații se bazează pe adevărul despre ceea ce fiecare parte dorește, simte și prețuiește cu adevărat. în timp ce, în cuplu, trebuie să luați deciziile împreună, deciziile despre cine ești tu ca persoană și ceea ce îți dorești de la viață îți aparțin numai ție. E o greșeală să lași pe altcineva să ia aceste hotărâri în locul tău. Când lași pe altcineva să decidă cine ești și ce dorești, renunți la puterea pe care ți-a dat-o Dumnezeu. înțelege că: 1) A nu face nimic nu înseamnă că iei o decizie. 2) A te da la o parte și a pretinde că nu vezi situația așa cum este nu este o decizie. 3) Amânarea faptelor până când se întâmplă ceva, așa încât nu mai ai de ales, nu înseamnă o decizie. E pasivitate, iar la sfârșit nu-ți va folosi la nimic bun. Uneori trebuie să accepți circumstanțe care nu se pot schimba, dar întotdeauna poți alege ce vrei să se întâmple. Acest principiu este susținut în mod clar de ceea ce Dumnezeu a zis poporului Său înainte de a intra în Țara Promisă: „Până când vă veți lenevi să mergeți să luați în stăpânire țara pe care v-a dat-o Domnul, Dumnezeul părinților voștri?” Așadar, fii eficient!

8 FEBRUARIE TREBUIE SA TRECI PRIN FOC

„Te-am pus în cuptor… din dragoste pentru Mine” (Isaia 48:10,11)

„Șef sub acoperire” este un spectacol popular de televiziune în care proprietarii de firme se deghizează în angajați obișnuiți si lucrează cot la cot cu ei. Anumite nereguli pe care le observă proprietarii sunt adevărate revelații, determinând schimbări care fac firma mai eficientă, mai profitabilă și mai plăcută pentru toți angajații. Pentru a înțelege oamenii, trebuie să te pui în papucii lor. Ezechiel a spus: „Am ajuns la Tel-Abib,… și am rămas acolo, înmărmurit în mijlocul lor… Cuvântul Domnului mi-a vorbit” (Ezechiel 3:15-16). Pentru a vindeca durerea, trebuie să fii în stare să simți durerea. Biblia spune că Domnul Isus poate fi mișcat de „slăbiciunile noastre”, pentru că a umblat și a trăit ca noi (vezi Evrei 4:15). El a experimentat conflictul familial, respingerea, trădarea, singurătatea și foamea. El a mers pe drumul pe care te găsești tu acum și El știe ce simți; de aceea te poți întoarce la El când dai de necaz și poți primi ajutorul de care ai nevoie. „Prin faptul că El Însuși a fost ispitit în ceea ce a suferit, poate să vină în ajutorul celor ce sunt ispitiți” (Evrei 2:18). Când oferi un sfat, oamenii vor să știe dacă vorbești din experiență sau numai din cărți. Așa că, Dumnezeu te va lăsa să treci prin experiențe de care nu te bucuri și pe care nu le înțelegi, pentru a te echipa și pentru a te face eficient în lucrarea față de alții. Iov ă spus: „Dacă m-ar încerca, aș ieși curat ca aurul” (Iov 23:10). Dacă ești astăzi în cuptor, înseamnă că Dumnezeu are un plan de îndeplinit prin tine și pentru tine.

9 FEBRUARIE ÎNCURAJEAZĂ!

„Neliniștea din inima omului îl doboară, dar o vorbă bună îl înveselește” (Proverbe 12:25)

Când Enrico s-a dus la prima lui lecție de canto, la vârsta de zece ani, profesoara i-a spus: „Nu ai voce deloc.” Dar mama lui Enrico a auzit ceva deosebit în vocea fiului său. Ea a crezut în talentul lui. Și chiar dacă erau foarte săraci, ea l-a îmbrățișat și i-a spus: „Fiule, voi face orice sacrificiu pentru a-ți plăti lecțiile de canto.” Încrederea și încurajarea ei constantă au fost răsplătite, pentru că fiul ei a devenit unul dintre cei mai îndrăgiți și mai aplaudați cântăreți ai tuturor timpurilor. Numele său? Enrico Caruso. Când lumea încearcă să ne doboare, avem nevoie de oameni care să ne ridice, oameni care să recunoască talentul nostru și care să ne ajute să profităm la maximum de el. Gândește-te la următoarele porunci pentru părinți, scrise din punctul de vedere al unui copil: 1) Mâinile mele sunt micuțe; te rog să nu te aștepți la perfecțiune când fac patul, când desenez sau când arunc mingea. 2) Picioarele mele sunt scurte; mergi mai încet ca să pot ține pasul cu tine. 3) Ochii mei nu au văzut lumea așa cum au văzut-o ai tăi; lasă-mă s-o explorez în siguranță și nu-mi pune restricții inutile. 4) Treburile casnice nu pleacă nicăieri; eu sunt mic numai o scurtă perioadă de timp. Petrece timp cu mine pentru a-mi explica aceste lucruri minunate ale lumii și fă-o cu bucurie. 5) Sentimentele mele sunt fragile; nu mă cicăli toată ziua. Poartă-te cu mine așa cum ai vrea să se poarte alții cu tine. 6) Eu sunt un dar deosebit din partea lui Dumnezeu; prețuiește-mă așa cum a intenționat Dumnezeu – făcându-mă responsabil pentru faptele mele, oferindu-mi instrucțiuni după care să trăiesc și disciplinându-mă în dragoste. Astăzi, fii o persoană care îi încurajează pe alții.

10 FEBRUARIE NECLINTIT IN ORICE ÎMPREJURARE

„Cei ce se încred în Domnul… nu se clatină” (Psalmul 125:1)

Până la vârsta de douăzeci și nouă de ani, scriitoarea Carson McCullers suferise deja trei infarcturi. Apoi, în timp ce era încă paralizată parțial, soțul ei s-a sinucis. În ciuda problemelor sale, s-a forțat să scrie în fiecare zi și drept urmare, a devenit o romancieră celebră. Poetul englez John Milton a fost orb. Violonistul de renume mondial Itzhak Perlman a avut poliomielită. Fosta Miss America, Heather Whitestone este surdă. Stephen Hawking, fizician și profesor la Universitatea din Cambridge are boala neuronului motor. Nu e nici o mirare că Thomas Edison a spus că dacă am face toate lucrurile de care suntem capabili, am rămâne uimiți! Așadar, care este secretul prin care putem suporta viața și ne putem bucura de ea? „Cei ce se încred în Domnul… nu se clatină.” Indiferent ce simți astăzi, problemele tale nu sunt de nerezolvat. Biblia spune: „Ce este cu neputință la oameni, este cu putință la Dumnezeu” (Luca 18:27). Și mai mult decât atât, El „ia aminte la  rugăciunea nevoiașului, și nu-i nesocotește rugăciunea.” (Psalmul 102:17). Einstein a spus: „în mijlocul fiecărei dificultăți se află o oportunitate.” Același Dumnezeu care l-a condus pe Avraam atunci când nu știa unde merge și i-a dat Sarei un copil la bătrânețe, a despărțit Marea Roșie și l-a înviat pe Domnul Isus dintre cei morți, este viu și lucrează în viața ta. Așadar! „Întăriți-vă în Domnul și în puterea tăriei Lui” (Efeseni 6:10). Nu uită, carul lui de biruință „se numără cu douăzecile de mii, cu mii și mii” (Psalmul 68:17). Astăzi, îmbărbătează-te! „Dumnezeul cel veșnic este un loc de adăpost, și sub brațele Lui cele veșnice este un loc de scăpare” (Deuteronom 33:27).

11 FEBRUARIE MINUNEA HARULUI

„Căci prin har ați fost mântuiți, prin credință” (Efeseni 2:8)

Unii dintre noi își trăiesc viața ca și cum Dumnezeu are un standard al performanței cu numele nostru pe el si la sfârșitul fiecărei zile El ne dă o notă pentru a stabili dacă ne iubește mai mult, mai puțin sau deloc. Poate spui: „Dacă aș fi Dumnezeu, în unele zile nu m-aș iubi.” Atunci fii bucuros că nu ești Dumnezeu, iar noi suntem la fel de bucuroși, căci altfel cu toții am fi pierduți. Dumnezeu nu ne mântuiește prin har ca mai apoi să Își cuantifice sentimentele în funcție de performanta noastră spirituală. Biblia spune: „Dumnezeu… pentru dragostea cea mare cu care ne-a iubit, cu toate că eram morți în greșelile noastre, ne-a adus la viață împreună cu Hristos prin har sunteți mântuiți” (v. 4-5). Minunea harului este aceea că ești ales, că ești dorit și că Dumnezeu vrea să te pună in familia Lui. Prin har ai devenit viu pentru Dumnezeu. Ai putere pentru a îndura, tărie pentru a sluji, motiv pentru a spera, iar moartea nu are câștig asupra ta. Dumnezeu a luat datoria si vina ta și le-a țintuit pe cruce. El a șters datoria păcatului și te-a eliberat. Ți-a luat povara. Te-a curățit. Astăzi, poți trăi cu sufletul ușor ca o pană – indiferent ce ai făcut ieri. Nimeni nu va putea spune vreodată: „Priviți ce am făcut eu împreună cu Domnul Isus”. Nu, când Isus a strigat de pe cruce „s-a isprăvit” (vezi loan 19:30), acest lucru vrea să spună: „plătit pe deplin” în dreptul fiecărui păcat pe care îl vei comite – din leagăn până în mormânt. Aceasta este minunea harului.

12 FEBRUARIE_LINGUȘIREA NU TE VA DUCE NICĂIERI

„Nu voi linguși pe nimeni” (Iov 32:21)

Când Steven Spielberg a fost adolescent era firav și a devenit ținta unui bătăuș. Sătul de hărțuirea constantă pe care mai târziu a descris-o drept „iadul pe pământ”, el s-a hotărât să-l lingușească pe acesta, spunându-i că seamănă cu John Wayne și că ar trebui să se gândească serios, să interpreteze rolul eroului dintr-un film despre al Doilea Război Mondial pe care se gândea să-l facă. Odată ce Spielberg l-a costumat și l-a distribuit în rolul de comandant al unui detașament, bătăușul a devenit ca un lut în mâinile sale. Spre deosebire de bătăușul lui Spielberg, oamenii sănătoși din punct de vedere emoțional apreciază numai lauda sinceră pe care și-au câștigat-o și pot detecta un compliment făcut dintr-un motiv ascuns sau pentru a le câștiga favorul. Paradoxul este că majoritatea oamenilor au tendința de-a nu avea o părere bună despre cei care le fac complimente, fără vreun motiv vizibil. Elihu – prietenul patriarhului Iov – a spus: „Nu voi căuta la înfățișare, nu voi linguși pe nimeni; căci nu știu să lingușesc: altfel, într-o clipeală m-ar lua Ziditorul meu” (v. 21-22). Psalmistul ne spune: „Nimicească Domnul toate buzele lingușitoare” (Psalmul 12:3). Se ridică deci o întrebare: Merită să-i lingușești pe alții știind că vei fi eliminat de la binecuvântarea lui Dumnezeu? Când lingușești sau devii susceptibil de lingușire, aceasta este o dovadă clară că îți lipsește credința în capacitatea lui Dumnezeu de a-ți dă trecere înaintea oamenilor. Favorul este un beneficiu al faptului că ești îndreptățit înaintea lui Dumnezeu. „Tu binecuvântezi pe cel neprihănit, Doamne, și-l înconjuri cu bunăvoința Ta, cum l-ai înconjura cu un scut.” (Psalmul 5:12).

13 FEBRUARIE DUMNEZEU ITI VA FACE DREPTATE

„Vă voi răsplăti astfel anii pe care i-au mâncat lăcustele” (loel 2:25)

Kristine Steakley scrie: „Pierderea ne poate face să ne simțim părăsiți și realmente distruși. Pentru mulți, divorțul părinților a însemnat părăsirea casei în care au crescut, a vecinilor, a prietenilor, a școlii, chiar și a bisericii, pentru că le-a fost rușine și au auzit blamări de la cei ce ar fi trebuit să fie preocupați de sufletul lor. Pentru a folosi metafora lui loel, lăcustele ne-au mâncat familia; și mai multe lăcuste ne-au mâncat prieteniile și chiar mai multe ne-au mâncat biserica. Dar Dumnezeu a promis: „Poporul Meu niciodată nu va mai fi de ocară” (v. 26). N-aș putea spune cum va arăta restaurarea sau când se va întâmpla. Unii dintre noi vor vedea cum se repară relațiile cu părinții și cu frații, alții vor zidi căsnicii minunate și familii iubitoare, iar alții, poate, vor trebui să aștepte cerul, locul unde toate relele se vor îndrepta, unde toate rănile vor fi vindecate și unde toate lacrimile vor fi șterse.” Un învățător spune: „împotrivește-te ispitei de a cădea în disperare și dezamăgire. Este posibil să ai impresia că ratezi ani, oportunități, resurse financiare și un câștig în urma investiției în tine însuți. Ascultă, dar, promisiunea fantastică a răscumpărării: ,Vă voi răsplăti astfel anii pe care i-au mâncat lăcustele”. Nimeni de pe pământ nu te poate răsplăti. Nimeni nu te poate plăti. Nimeni nu poate îndrepta lucrurile sau să le facă să fie corecte. Presiunea și manipularea nu vor aduce dreptatea. Așadar renunță și lasă-L pe Dumnezeu să-ți umple viață cu binecuvântări, pentru că dacă ești plin de resentimente și de mânie, El nu poate găsi loc pentru darurile Sale. Dumnezeu îți va face dreptate dacă îți păstrezi o atitudine de credincioșie și dacă Îi mulțumești că promisiunile Sale îți aparțin și ție.”

14 FEBRUARIE TRĂIEȘTE DUPA SCRIPTURĂ!

„Să nu vă părăsiți, deci, încrederea voastră pe care o

așteaptă o mare răsplătire!” (Evrei 10:35)

Cât timp ar trebui să te rogi și să crezi că Dumnezeu îți va da un răspuns? Până când îți va spune El să te oprești. Cu alte cuvinte, trăiește după Scriptură! „Să nu vă părăsiți, deci, încrederea voastră pe care o așteaptă o mare răsplătire! Căci aveți nevoie de răbdare, ca, după ce ați împlinit voia lui Dumnezeu, să puteți căpăta ce v-a fost făgăduit” (v. 35-36). Multe promisiuni ale lui Dumnezeu au o dată limită și ai nevoie de o credință pe termen lung pentru a ie primi. Cuvântul „îndurare” zugrăvește un alergător hotărât să ajungă la linia de sosire. Tu spui: „Dar eu nu știu exact care este voia Lui Dumnezeu.” Voia Sa a fost descoperită în Cuvântul Său și tu trebuie să-l crezi și să-l rostești în situația în care te găsești. A spune altfel înseamnă a-L contrazice pe Dumnezeu. Avraam a crezut promisiunea lui Dumnezeu că va fi tatăl multor neamuri când nu exista nici o fărâmă de dovadă a acestui fapt. Timp de douăzeci de ani el s-a uitat la cer, crezând: „Doamne, tu ai spus că îmi vei da copii și vor fi la fel de numeroși precum stelele. Nu știu cum vei face asta, fiindcă eu am o sută de ani, iar soția mea Sara are nouăzeci. Dar cu toate acestea, eu cred.” Când te rogi astfel, îți asumi riscul de a părea ridicol în ochii celorlalți. Iar când experimentezi minuni, pare la fel ca și atunci când Domnul Isus le-a zis ucenicilor să umple vasele de vin cu apă și a luat noroi și a frecat ochii unui orb. Dar oaspeții de la nunta din Cana au băut cel mai bun vin, iar orbul s-a dus acasă cu vederea căpătată. De ce? Pentru că au ascultat cuvântul spus de Domnul Isus. Așadar, cuvântul pentru tine astăzi este acesta; trăiește după Scriptură.

15 FEBRUARIE VORBESTE-I DE BINE!

„Faceți bine celor ce vă urăsc” (Luca 6:27)

Când generalul Robert E. Lee a fost întrebat de președintele confederației americane Jefferson David care este părerea sa despre un anume ofițer! El a scris un raport strălucit. Unul din ofițerii din auditoriu a fost uimit de cuvintele sale și i-a spus lui Lee: „Generale, nu știai că omul pe care îl elogiezi atât de mult înaintea președintelui este unul dintre dușmanii tăi cei mai aprigi și că nu a ratat nici o ocazie de a te critica?” Lee a spus: „Ba da, dar președintele a cerut părerea mea despre el, nu părerea lui despre mine.” E nevoie de caracter, compasiune și curaj pentru a vorbi de bine pe un critic al tău. Iar când o vei face, se vor întâmpla trei lucruri bune: 1) Iți sporești propria valoare. Dai dovadă că te poți ridica deasupra criticilor lăudându-i pe alții. 2) Reduci critica dușmanului tău la adresa ta. Când oamenii vor auzi că îți lauzi criticul și că acesta te disprețuiește, respectul lor pentru tine va creste și te vor vedea într-o altă lumină. 3) Oamenii te vor vedea ca fiind bun și generos. E nevoie de foarte puțin efort pentru a răspunde cu bunătate unui critic, dar e nevoie de caracter ca al lui Hristos pentru a întoarce celălalt obraz și pentru a-l binecuvânta. Domnul Isus a zis: „Faceți bine celor ce vă urăsc, binecuvântați pe cei ce vă blastămă, rugați-vă pentru cei ce se poartă rău cu voi. Dacă te bate cineva peste o falcă, întoarce-i și pe cealaltă. …Ce voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi la fel” (v. 27-31). Tu spui: „standardul acesta este înalt.” E cel pe care l-a stabilit Domnul Isus, pe care l-a practicat întreaga Sa viață și după care te cheamă să trăiești și tu, zilnic.

16 FEBRUARIE ÎNCREDEREA SE BAZEAZĂ PE ADEVĂR

„Nu vă mințiți unii pe alții” (Coloseni 3:9)

Decepția într-o relație distruge încrederea și respectul. O minciună sau o trădare poate produce răni care necesită ani de zile să se vindece și care, în unele cazuri, nu se vindecă niciodată. Persoana care ascunde ceva este de fapt egoistă, protejându-și propriile interese. Puțin îi pasă de sentimentele altora. Nimic nu este mai superficial decât vorbele goale și clișeele mincinoase care sunt lipsite de semnificație reală. Sunt unii care îi forțează pe alții sa intre în relații intime pretinzând că îi iubesc. Decepția la acest nivel este abuz emoțional! Sa fii folosit de alții este un sentiment îngrozitor. Înșelătorul poate promite mereu că își va părăsi soția sau soțul, iar victima se agață de această speranță. Dar niciodată nu devine realitate. înșelătorul își găsește tot felul de scuze ca să profite. Din cauza vulnerabilității, victima ascultă orbită, până când relația a ajuns atât de departe încât cade în capcană. Când ai fost un păcătos, ai fost scuzat că te-ai purtat astfel, dar nu mai ai scuze în calitate de copil răscumpărat al lui Dumnezeu. „Nu vă mințiți unii pe alții.” Când cineva ti-a acordat încrederea, ai primit un dar neprețuit; nu abuza de el. Iar daca încrederea ți-a fost zdruncinată, confrunt-o cu capul sus. Deși poate iubești acea persoană, stai deoparte până dă semne clare de părere de rău și de disponibilitate de a face schimbări. Și nu renunța la speranță. Uneori oamenii buni fac alegeri greșite. Dacă te străduiești și dacă cauți ajutorul lui Dumnezeu, este posibil să refaci încrederea pe care ai pierdut-o și poate chiar sa ajungi să ai o relație mai bună.

17 FEBRUARIE TE POTI SCHIMBA

„Să vă dezbrăcați de omul cel vechi care se strică după poftele înșelătoare” (Efeseni 4:22-23)

Seturile de gândire sunt tipare după care mintea operează automat într-un anumit mod. Asta înseamnă că te poți programa să fii nefericit, reacționând față de aceiași oameni și împrejurări în același fel și așteptând rezultate diferite. Poate spui: „După toți acești ani am crezut că se va schimba. Indiferent cât încerc, familia nu mă apreciază. Cum se face că sunt singurul care face efortul de a păstra legătura cu ceilalți?” E ușor să dai vina pe alții pentru problemele tale – „Uite ce face. Uite ce mult am așteptat. De ce nu sună?” Noi credem că soluția este să-l determinăm pe celălalt să facă ceea ce vrem noi, dar o astfel de gândire este auto-distrugătoare; în felul acesta controlul le revine altora. Fericirea ta nu este determinată de ceilalți oameni, chiar dacă te-ai convins că așa este. Un consilier experimentat scrie: „Dacă nu-ți place să obții aceleași rezultate, încearcă să apeși un alt buton. Uită-te la relațiile tale. Există vreuna care merge în jos în ciuda eforturilor tale? Aștepți ca cineva să se schimbe, în loc ca tu să faci ceva diferit? Nu mai apăsa același buton și roagă-L pe Dumnezeu să-ți dea claritate pentru a vedea situația așa cum este și a putea acționa cu înțelepciune și responsabilitate.” Tu nu ești o victimă a circumstanțelor; nu trebuie să rămâi blocat său să te învârti in cerc. Pavel spune: „Să vă dezbrăcați de omul cel vechi care se strică după poftele înșelătoare și să vă înnoiți în duhul minții voastre.” Cuvântul pentru tine astăzi este acesta: tu te poți schimba!

18 FEBRUARIE DUMNEZEU TE POATE RIDICA

„Cum este lutul în mâna olarului, așa sunteți voi în mâna Mea” (leremia 18:6)

Proorocul leremia scrie: „Când m-am pogorât în casa olarului, iată că el lucra pe roată. Vasul pe care-l făcea n-a izbutit, cum se întâmplă cu lutul în mâna olarului. Atunci el a făcut un alt vas, cum i-a plăcut lui să-l facă. Și Cuvântul Domnului mi-a vorbit astfel: „Nu pot Eu să fac cu voi ca olarul acesta, casă a lui Israel? zice Domnul, lată, cum este lutul în mâna olarului, așa sunteți voi în mâna Mea” (v. 3-6). Sunt trei lecții importante în această povestire și ar fi bine să ținem cont de ele: 1) Câtă vreme ești disponibil și deschis față de Dumnezeu, El nu te va da la o parte ci te va modela pentru a te transforma în ceva ce El poate folosi. 2) Când ceilalți te doboară, Dumnezeu te ridică. Olarul nu-și presează lutul, ci îl ridică mereu și îl modelează, în timp ce îl învârtește pe roată. Dumnezeu va face la fel și cu tine. David a spus: „M-a scos din groapa pieirii, din fundul mocirlei; mi-a pus picioarele pe stâncă, și mi-a întărit pașii.” (Psalmul 40:2). 3) Remarcă ale cui picioare sunt pe roată. Dacă ar fi putut, Satan te-ar fi aruncat demult de pe roată, dar nu poate. Uită-te sub masă si vei vedea picioarele cui sunt pe roată: ale Olarului! Nimic nu ne poate separa de dragostea lui Dumnezeu (vezi Romani 8:39). Cuvântul pentru tine astăzi este acesta: „Cum este lutul în mâna olarului, așa sunteți voi în mâna Mea.”

19 FEBRUARIE PACEA MINTII

„Celui cu inima tare, Tu-i chezășuiești pacea; da,

 pacea, căci se încrede în Tine” (Isaia 26:3)

Pe cine te bazezi în rezolvarea problemelor tale, pe Dumnezeu sau pe tine? Înainte de a da un răspuns, citește următoarele: „Celui cu inima tare, Tu-i chezășuiești pacea; da, pacea, căci se încrede în Tine… Calea dreptului este neprihănirea; Tu, care ești fără prihană, netezești cărarea dreptului.” (v. 3, 7). Ce promisiune măreață! Dacă vrei să-ți păstrezi pacea mintii, trăiește după următorul principiu: „Fă tot ce poți, iar restul încredințează-l lui Dumnezeu.” Unii dintre noi am crescut cu ideea că este greșit să ne bucurăm atunci când avem probleme. Am fost condiționați să credem că dacă nu putem face nimic, cel puțin ne putem îngrijora si putem deveni nefericiți. Pavel o spune astfel: „Fără să vă lăsați înspăimântați de potrivnici; lucrul acesta este pentru ei o dovadă … de la Dumnezeu.” (Filipeni 1:28). Satan nu știe ce să facă atunci când nu te poate supăra, i-ai luat o armă puternică din mână. Prin faptul că te încrezi în Dumnezeu pe deplin, nu mai ești la mila împrejurărilor, a altor oameni sau a propriilor tale emoții si limitări. Crainicul Paul Harvey a spus odată: „În vremuri ca acestea, ne este de mare ajutor să ne amintim că mereu au fost vremuri ca acestea!” Întrebarea nu este „vor veni necazurile? ci „cum le vei face față?” Biblia spune: „noi, fiindcă am crezut, intrăm în „odihna” despre care a vorbit El” (Evrei 4:3). Când lucrurile nu merg bine – nu merge și tu în direcția greșită împreună cu ele. Ascultă de sfatul lui Dumnezeu, bazează-te pe cuvântul Său, iar apoi odihnește-te în El și crede că El va lucra în locul tău.

20 FEBRUARIE STRADUIESTE-TE SA ADUCI O REZOLVARE

„Du-te întâi de împacă-te cu fratele tău; apoi vino de adu-ți darul. Caută de te împacă degrabă cu pârâșul tău” (Matei 5:24-25)

Ti se pare că talentele tale nu sunt recunoscute și acceptate? Ai un talent special și cu toate acestea Dumnezeu pare că nu te binecuvântează cu succes? lată care ar putea fi problema: Dacă îți aduci darul la altar, și acolo îți aduci aminte că fratele tău are ceva împotriva ta, lasă-ți darul acolo înaintea altarului, și du-te întâi de împacă-te cu fratele tău; apoi vino de adu-ți darul. Caută de te împacă degrabă cu pârâșul tău” (v. 23-25). Nu te lăsa condus de eul tău rănit; fii condus de Cuvântul lui Dumnezeu. Tu spui: „Persoana cu care am avut o problemă nu mai este aici, și totuși sunt încă frământat.” Citește aceste două versete: 1)„Mărturisiți-vă unii altora păcatele, și rugați-vă unii pentru alții, ca să fiți vindecați. Mare putere are rugăciunea fierbinte a celui neprihănit” (lacov 5:16). 2) „Celor ce le veți ierta păcatele, vor fi iertate; și celor ce le veți ține vor fi ținute.” (loan 20:23). Împărtășește-ți sentimentele cuiva care este demn de încrederea ta. Roagă-te și mărturisește-ți deschis greșelile și vinovăția pe care o simți. Rugăciunea si prezența unui prieten te pot ajuta să-ți recapeți pacea minții pe care o cauți. După ce David l-a ucis pe Urie, soțul concubinei sale, sentimentul vinovăției a fost copleșitor și a căutat iertarea lui Dumnezeu. Însă Urie nu mai era în viață ca să-i audă mărturisirea; murise de aproape un an. Așa că David s-a întors la proorocul Natan si și-a vărsat sufletul înaintea lui, spunând: „Am păcătuit împotriva Domnului!” Și Natan i-a zis lui David: „Domnul îți iartă păcatul” (2 Samuel 12:13). Urmează exemplul lui David – apoi lasă problema în urmă și mergi mai departe.

21 FEBRUARIE DATORIA TA FAȚA DE COPILUL TĂU(1)

„Cine cruță nuiaua, urăște pe fiul său, dar cine-l iubește, îl pedepsește îndată” (Proverbe 13:24)

Ca părinte, sunt trei lucruri pe care i le datorezi copilului tău. Primul este afecțiunea. Biblia spune că dacă îți iubești copilul, îl vei disciplina. Lucrul acesta îl vei face în dragoste, nu la mânie. Nu cădea în plasă crezând că părinții buni nu-și disciplinează copiii pentru că „îi iubesc prea mult.” De fapt, dacă tu nu-ți disciplinezi copiii nu înseamnă că nu o faci pentru că îi iubești prea mult pe ei, ci pentru că te iubești prea mult pe tine. Un sondaj a revelat faptul că peste 90 la sută din absolvenții de liceu și-ar fi dorit ca părinții și profesorii să-i iubească suficient de mult ca să-i disciplineze mai des și să pretindă mai mult de la ei. La fel ca apa, noi urmăm calea rezistenței minime. E mult mai ușor sa treci cu vederea anumite probleme, să eviți confruntarea, să-ți bagi capul în nisip și să speri că lucrurile se vor îmbunătăți, decât să suferi durerea disciplinării unui copil pe care îl iubești. Biblia spune: „Căci Domnul mustră pe cine iubește, ca un părinte pe copilul pe care-l iubește! (Proverbe 3.12). Însușește-ți-l! Cel mai extraordinar și mai înțelept tată dintre toți este Dumnezeu. El nu numai că iubește, dar El este dragoste. Cu toate acestea, citim aici că Dumnezeul nostru iubitor este unul care disciplinează. Orice părinte care refuză să-și disciplineze copilul spune de fapt că este un părinte mai bun decât Dumnezeu. Dragostea face întotdeauna ce este mai bine pentru cealaltă persoană. Sunt clipe în care dragostea cere disciplinare și instruire.

22 FEBRUARIE DATORIA TA FATA DE COPILUL TAU (2)

„Nebunia este lipită de inima copilului, dar nuiaua certării o va dezlipi de el” (Proverbe 22:15)

Cel de-al doilea lucru pe care i-l datorezi copilului tău este îndrumarea. Biblia spune: „Nebunia este lipită de inima copilului, dar nuiaua certării o va dezlipi de el”. Nu este vorba de copilul care se distrează sau care face greșeli; lucrul acesta face parte din lecțiile copilăriei. Biblia vorbește despre „nebunie.” Acest cuvânt are mai multe înțelesuri, cum ar fi lipsa de maturitate, lipsa de înțelepciune sau tendința de se revolta împotriva regulilor. Dacă îți iubești copilul, îl vei învăța că viața se clădește pe reguli – dacă le respecți, ai succes, iar dacă nu, suferi. De exemplu, când copilul tău este prins depășind viteza, poliția nu-l va lăsa să scape. Iar când nu-și va putea plăti ratele, banca nu-l va mai lăsa să locuiască în acea casă. Biblia spune că acestea sunt concepțiile greșite pe care trebuie să le scoți afară din inima copilului tău. Așa cum o mașină are tendința de-a devia și are nevoie de corectarea direcției la fel și copilul iau s-a născut „în afara regulilor” și trebuie corectat de către părinți. Solomon spune: „Copilul lăsat de capul lui face rușine mamei sale” (Proverbe 29:15). De ce? Pentru că un copil lăsat de capul lui rămâne în starea în care s-a născut, iar starea în care s-a născut se numește „nebunie.” De aceea, copiii trebuie învățați să respecte autoritatea și regulile; ei trebuie să învețe că pentru fiecare faptă nepotrivită există întotdeauna o consecință și este datoria ta față de copilul tău să-i explici toate acestea.

23 FEBRUARIE DATORIA TA FAȚĂ DE COPILUL TĂU (3)

„Pedepsește-ți fiul, și el îți va da odihnă, și îți va aduce desfătare sufletului” (Proverbe 29:17)

Al treilea lucru pe care i-l datorezi copilului tău este mustrarea. Mulți părinți fac greșeala de-a le spune copiilor când greșesc, fără a pune timp deoparte ca să le explice cum trebuie să se comporte și să-și păstreze un comportament bun. Mustrarea biblică le implică pe ambele. Pentru părinți, fericirea numărul unu, dar care nu apare în Biblie este aceasta: „Ferice de părinții chibzuiți.” Dacă mereu îi impui copilului tău reguli, dar nu te joci niciodată cu el, ți-ai pierdut echilibrul. Studiază cu atenție ceea ce a spus Solomon: „Pedepsește-ți fiul, și el îți vadă odihnă, și îți va aduce desfătare sufletului.” Cuvântul „a pedepsi” înseamnă a mustra, a dezaproba sau a obliga s-o apuce pe calea dreaptă. Ține minte mereu că disciplina este ca o sabie cu două tăișuri; ea nu este folosită numai pentru a corecta copiii când greșesc, ci pentru a-i îndruma spre o cale bună. Vei avea parte de rezultate mai bune când întărești o regulă în mod pozitiv, decât atunci când o întărești în mod negativ. Înțelege un lucru: nu este datoria ta să-ți faci copilul fericit; datoria ta este să-l hrănești ca să ajungă la maturitate. Când faci lucrul acesta, fericirea lui este garantată! Așadar, ai face bine să renunți la încercarea de a câștiga premiul de popularitate pentru a fi apreciat de copilul tău. El te va iubi mereu, dar cu siguranță vor exista momente în care nu te va avea la suflet! Nu te lăsa descurajat. „Si asta va trece”. Însă trebuie să administrezi amestecul potrivit de hrană și disciplină și în cele din urmă va ajunge să te placă din nou. Mai mult decât atât, când va crește, se va căsători și va avea copii, va avea un model și un plan pentru succes.

24 FEBRUARIE LINIȘTIT IN LOCURI INCOMODE

„Ne mângâie în toate necazurile noastre”.(2 Corinteni 1:4).

Dumnezeu te poate ajuta să te simți liniștit în locurile și în momentele incomode ale vieți. El te poate scoate din niște situații în urma cărora tu nu ai crede că vei supraviețui sau în care ai crezut că vei fi blocat pentru totdeauna. El îți poate da pacea când ești sub presiune. Cu siguranță, în această lume vei experimenta pierderea. Firește, pierderea anumitor lucruri te ajută de fapt să apreciezi lucrurile pe care le ai. Testul eșecului este cel care face ca succesul să fie atât de dulce. Tu vei trăi neștiind ce poate aduce ziua de mâine, dar știind că Dumnezeu are un plan pentru toate zilele de mâine. Viitorul tău nu se află în mâinile șefului, ale funcționarului de la bancă, ale soțului sau a soției sau în mâinile oricărei alte persoane, dar nici în mâinile tale. Tot viitorul tău se află în mâinile lui Dumnezeu. Numai pentru că nu înțelegi calea pe care te găsești nu înseamnă că El nu te călăuzește. El promite: „Voi duce pe orbi pe un drum necunoscut de ei, îi voi povățui pe cărări neștiute de ei; voi preface întunericul în lumină, înaintea lor, și locurile strâmbe în locuri netede: iată ce voi face, și nu-i voi părăsi.” (Isaia 42:16). Așadar, cunoaște-L pe Dumnezeu, pentru că vei avea nevoie de El. El va fi alături de tine atunci când ceilalți te-au dezamăgit. El va fi alături de tine în locurile întunecoase. Psalmistul scrie: „Mânia Lui ține numai o clipă, dar îndurarea Lui ține toată viața: seara vine plânsul, iar dimineața veselia (Psalmul 30:5). Oricât de lungă ar fi noaptea, va veni dimineața – și împreună cu ea bucuria Sa. Privind în urmă, îți vei da seama că harul Său te-a ocrotit, ți-a venit în ajutor, te-a liniștit și te-a ajutat să răzbești. Vremurile si soroacele se schimbă, nu și Domnul. El este „același ieri și azi și în veci!” (Evrei 13:8).

25 FEBRUARIE SCHIMBĂ-TI GÂNDIREA,SCHIMBĂ-TI VIATA!

„Să nu vă potriviți chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceți,

prin înnoirea minții voastre” (Romani 12:2)

Uneori încercăm să ne scuzăm negativismul spunând: „A fost numai o idee, nu înseamnă nimic.” Dar nu e așa! Atunci când îi dai voie unui gând greșit să pătrundă în mintea ta, el poate prinde rădăcină și poate crește, ajungând ceea ce Biblia numește „întăritură” (vezi 2 Corinteni 10:4). Când un gând devine atât de puternic, el începe să-ți controleze perspectiva, atitudinea și faptele. De aceea Biblia spune: „Să vă prefaceți, prin înnoirea minții voastre” (Romani 12:2). Nu uita, unde îți este mintea, acolo îți vor merge și picioarele! Cu toții ne confruntam cu provocări și cu dificultăți în viață. Poate îți îngădui să ai gânduri precum: „nu mai suport” ori „dacă se mâi întâmplă ceva, o s-o iau raznă!” sau „dacă lucrurile nu se schimbă în cel mai scurt timp – mă dau bătut!” Acest fel de gândire te pregătește pentru înfrângere înainte ca măcar să întâmpini o problemă. Gândirea care spune „nu mai suport” sau „renunț” nu are în ea nici o urmă de putere, de forță, ele motivare sau de izbândă. Toate acestea sunt atitudini ale unui învins nu ale unui victorios. în schimb, ar trebui să gândești: „Dacă atacul este atât de mare, înseamnă că binecuvântarea din spatele lui este și mai mare.” Sau: „Dacă Satan mă atacă atât de dur, înseamnă că Dumnezeu mi-a pregătit ceva nemaipomenit.” Trebuie să te străduiești să devii o persoană pregătită din punct de vedere spiritual, emoțional și mental pentru orice provocare care îți depășește priceperea si să nu te lași descurajat așa de ușor sau învins. Poți face lucrul acesta dacă „îți înnoiești mintea prin Cuvântul lui Dumnezeu.

26 FEBRUARIE SMERESTE-TE!

„Am ridicat ochii spre cer, și mi-a venit iarăși mintea la loc”

(Daniel 4:34)

Dumnezeu răspunde de fiecare dată cu dragoste unei inimi smerite și respinge mereu inimile trufașe. La un moment dat, regele Nebucadnetar se lăuda că a construit cea mai avansată civilizație din lume. În clipa următoare și-a pierdut mințile și se târa pe labe, mâncând iarbă ca un animal. Însă când s-a pocăit, Dumnezeu l-a repus pe tron. El a zis: „Eu, Nebucadnețar, am ridicat ochii spre cer, și mi-a venit iarăși mintea la loc. Am binecuvântat pe Cel Prea înalt… Acum, eu, Nebucadnețar, laud, înalț și slăvesc pe împăratul cerurilor, căci toate lucrările Lui sunt adevărate, toate căile Lui sunt drepte, și El poate să smerească pe cei ce umblă cu mândrie!” (v. 34, 37). E rău și neplăcut să cazi, dar să cazi și să nu strigi după ajutor sau să refuzi să te pocăiești pentru păcatul tău este mai rău decât căderea însăși. Poate îți este rușine să afle toată lumea că ai căzut. Imaginea ta publică este atât de importantă încât ești dispus să-ți plângi în continuare de milă? Ești atât de dezamăgit încât refuzi să recunoști că ai nevoie de Dumnezeu? Nu mai fi atât de mândru! Nu mândria a fost cea care te-a făcut sa cazi de la început? Mândria este periculoasă pentru că te face să rămâi într-o stare de neajutorare zile în șir – uneori chiar ani. In realitate, dacă ai fi cerut ajutor mai devreme, te-ai fi putut ridica și ți-ai fi putut vedea de viață. Dar vestea cea bună este că nu e prea târziu să te pocăiești și să recunoști că ai nevoie de Dumnezeu. Când Nebucadnețar a făcut asta, și-a venit în fire și i s-a redat tronul împărăției sale. Același lucru ți se poate întâmpla și ție.

27 FEBRUARIE_LASA DEOPARTE MĂSURĂTOAREA

„Dacă ai păstra, Doamne, aducerea aminte a nelegiuirilor, cine ar putea sta în picioare, Doamne” (Psalmul 130:3)

Noi trăim într-o societate orientată spre rezultate, în care suntem răsplătiți după performanța școlară, sportivă si profesională. însă Dumnezeu nu gândește așa. Gândurile si căile Sale sunt mult diferite de afe noastre (vezi Isaia 55:8-9). El nu este impresionat de „arderile-de-tot si de jertfe” (1 Samuel 15:22). Sentimentele și emoțiile sunt puternice, dar rareori obiective. Când valoarea ta ca și creștin este fundamentată pe performantele tale de ființă umană cu slăbiciuni, dușmanul are câștig de cauză. Satan este numit „pârâșul fraților noștri”(Apocalipsa 12:10); el așteaptă să întocmească o listă a eșecurilor și greșelilor tale. În felul acesta te poate chinui, reamintindu-ți de toate momentele în care îți pierzi cumpătul, critici, nu spui adevărul sau lași o părere greșita să rămână neverificată numai ca tu să pari mai bun. David a zis: „Dacă ai păstra, Doamne, nelegiuirile, cine ar sta în picioare…” Chiar și cel mai disciplinat credincios are domenii în care duce lupte și greșește. De aceea avem nevoie de harul și iertarea lui Dumnezeu tot timpul. „El știe din ce suntem făcuți; Își aduce aminte că suntem țărână” (Psalmul 103:14) și nu este niciodată surprins când, în ciuda celor mai bune intenții ale noastre, greșim. Reimar Schultze spune: „Dumnezeu nu ne măsoară după performanța noastră, ci după dragostea noastră pentru Domnul Isus. Firește, în Împărăția lui Dumnezeu dragostea noastră pentru Isus este performanța noastră. Orice altceva este secundar. Dorința de a fi cu El, de a asculta de El, de a sta în părtășie cu El, de a face voia Lui este ceea ce-și dorește Stăpânul nostru.” Așadar, lasă deoparte „măsurătoarea” și bucură-te că Dumnezeu nu te evaluează după performanța ta, ci după performanța lui Hristos.

28 FEBRUARIE REZISTA. AJUTORUL ESTE GATA SA VINA

„Părul capului lui a început iarăși să crească” (Judecători 16:22)

Când ne gândim la Samson, de obicei ne gândim la eșecurile sale după cum reies din istorisirea înfierbântată dintre el și Dalila. Este adevărat că Samson a pierdut totul: părul, puterea, văzul, poziția, familia și reputația. Cel mai puternic om pe care l-a văzut Israelul vreodată se afla acum într-o închisoare filisteană: orb, umilit, și măcinând porumb.Însă lucrurile nu se sfârșesc până când Dumnezeu nu spune că s-au sfârșit! În starea lui cea mai de jos, Samson a strigat către mila lui Dumnezeu și a primit-o. „Părul capului lui a început iarăși să crească”. Părul, care a reprezentat secretul puterii sale, a crescut. Drept rezultat, cele mai extraordinare momente ale lucrării sale au fost ultimele! Astăzi, el este amintit cu onoare în cartea Evrei, la capitolul unsprezece, alături de ceilalți eroi ai credinței (vezi Evrei 11:32). Promisiunea lui Dumnezeu este următoarea: „Dar cei ce se încred în Domnul își înnoiesc puterea, ei zboară ca vulturii; aleargă și nu obosesc, umblă, și nu ostenesc”. (Isaia 40:31). Poate suferi chiar acum, dar ai răbdare, ajutorul vine când nici nu te aștepți. Poate te-ai rugat: „Doamne, am căzut și nu mă mai pot ridica.” Rezistă, Dumnezeu îți va veni în ajutor. El va veni să te scape si să te elibereze. El te va elibera de robie și te va restaura. In Vechiul Testament, când patriarhul Iov se lupta cu boala, cu falimentul și cu pierderea grea, el a spus: „Dacă omul odată mort ar putea să mai învieze, aș mai trage nădejde în tot timpul suferințelor mele, până mi se va schimba starea în care mă găsesc” (Iov 14:14). Dumnezeu l-a restaurat pe Iov și i-a dat de două ori mai mult decât a pierdut. Iar El dorește sa facă la fel și pentru tine. Așadar rezistă – ajutorul este gata să vină!

Anunțuri

Responses

  1. Am observar ca sunt unele greseli de tipar.

    • Da asa e, materialul nu a mai fost corectat inainte de a fi postat. Multumesc pentru intelegere!

  2. Poate se remediaza 😀

  3. sunt bune aceste comentarii pentru cei ce ii intereseaza sa il caute pe Dumnezeu

  4. Noi ar trebui sa vedem partea plina a paharului,si anume esenta celor scrise mai sus,si DOMNUL sa ii binecuvinteze pe cei ce se ocupa de scrierea celor de mai sus.

  5. […] https://damianion.wordpress.com/cuvantul-lui-dumnezeu-pentru-astazi-2012/ […]

  6. […] Cuvantul lui Dumnezeu pentru fiecare zi – SEPTEMBRIE […]

  7. […] Cuvantul lui Dumnezeu pentru fiecare zi – NOEIMBRIE […]


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: