Publicat de: damianion | iulie 23, 2021

FII APROAPE DE CEI ÎNDURERAȚI, CA DOMNUL ISUS! pastor Ion Damian

FII APROAPE DE CEI ÎNDURERAȚI, CA DOMNUL ISUS!

Suntem chemati sa sustinem pe ce indurerati, sa ii sprijinim, sa ii ajutam in situatia de suferinta in care se afla, asa cum invatam din Evanghelia dupa Marcu 5:21-43

Domnul Isus revine pe malul de vest al Marii Galileii, intorcandu-Se din tinutul Gadarenilor, care se afla pe malul de rasarit al Galileii. In curand, aici s-a aflat in centrul unei mari multimi. Iair, un fruntas al sinagogii, un tata disperat, a alergat la Domnul Isus si L-a rugat sa se duca sa-Si puna mainile peste fiica sa bolnava, ca sa fie vindecata. De asemenea, o femeie grav bolnava cu o suferinta de doisprezece ani, care a dorit vindecarea, s-a atins de Domnul. Acest text biblic Il arata pe Domnul Isus fiind aproape de cei indurerati, oferindu-le izbavirea in pofida bolii incurabile si a mortii.

  1. Domnul Isus este aproape de toti oamenii – vs.21

Desi Mantuitorul se intoarce dintr-o lucrare incheiata recent, El are timp sa ii primeasca pe toti oamenii care vin continuu la El. Domnul Isus a avut intotdeauna mila fata de cei indurerati si i-a slujit cu dragoste (Mat.9:36, 14:14, 20:34; Marc.1:41, 6:34; Luc.7:13).

2. Domnul Isus raspunde la rugaciunea celui indurerat – vs.22-24

Iair este omul care in momente de mare durere gandeste limpede si stie ce trebuie sa faca pentru a fi izbavit. El se inchina Domnului si se roaga Lui aratand ca nadajduieste in El. Fiul lui Dumnezeu asculta rugaciunea lui Iair nu fiindca era un fruntas al sinagogii, ci fiindca acesta si-a pus increderea in El.

3. Domnul Isus izbaveste pe cel indurerat care se bizuie pe El – vs.25-34

Domnul Isus este aproape de toti cei indurerati. Astfel, in drum spre casa lui Iair are loc vindecarea unei persoane, grav bolnava, care apeleaza la puterea Sa. Dupa cum si apostolul Pavel spune: “credinta vine in urma auzirii;” (Rom.10:17), femeia care era de doisprezece ani bolnava aude despre Domnul Isus si in inima ei creste credinta in Mantuitorul. In credinta sa, ea trebuia sa faca un lucru mic, si anume doar sa se atinga de Domnul. In schimb, minunea in viata ei o savarsea puterea lui Dumnezeu. Domnul Isus ofera ocazia marturiei persoanei indurerate care s-a bizuit pe El. Aceasta, inchinandu-se Domnului, vorbeste deschis despre experienta sa de viata, de suferinta sa. Insa, marturia Mantuitorului despre aceasta persoana este una inedita, si anume izbavirea acesteia este mai intai sufleteasca si apoi fizica.

4. Domnul Isus ofera binecuvantari nesperate celui indurerat care se increde total in El – vs.35-43

Domnul Isus ofera ceea ce nimeni nu poate da celui profund indurerat. Actiunile celor apropiati familiei lui Iair s-au rezumat la a duce vestea mortii, la a plange si la a se tangui din cauza decesului fiicei lui Iair. Domnul actioneaza ,,fara sa tina seama” de mesajul tragic adus de cei care vin din casa lui Iair. EL este singurul care are putere asupra vietii si a mortii. Astfel, cere increderea in El a celui indurerat: ,,Nu te teme, crede numai!” Increderea totala in Mantuitorul aduce din partea Domnului binecuvantari nesperate in viata celui indurerat, transformarea, minunea, de care are nevoie pentru a depasi situatia de durere. Datorita harului lui Dumnezeu, Iair are parte de invierea fiicei sale, de minunea de care are nevoie pentru a fi mangaiat.

Observam ceea ce face persoana indurerata, persoana care desi nu mai are motivatia omeneasca pentru a trai in pace, are increderea totala in Dumnezeu. In zile cand suntem confruntati cu necazuri si suferinte sa nu uitam cuvintele Domnului ,,Nu te teme, crede numai!” Apostolul Pavel spune, intr-o alta imprejurare, ,,sa nu va intristati ca ceilalti, care n-au nadejde.” (1Tes.4:13)

In timp ce multi oameni astazi se ating mai mult de obiecte de cult, putini sunt aceia care ,,se ating” de Domnul Isus. ,,Se ating” de Domnul cei care se incred in El, care au o problema ce este peste puterea lor, care isi doresc vindecarea, izbavirea, care doresc puterea lui Dumnezeu in viata lor si care sunt gata sa vorbeasca deschis cu Domnul despre problema lor si sa marturiseasca lucrarea lui Dumnezeu in viata lor.

Lucrarea lui Dumnezeu in viata celor indurerati este mai mare decat necazul pe care acestia l-au suferit. Cuvintele Mantuitorului ,,Fiica, credinta ta te-a mantuit; du-te in pace si fii tamaduita de boala ta.”; precum si ,,Nu te teme, crede numai!” evidentiaza faptul ca Domnul Isus este aproape de cei indurerati pe care ii iubeste si ii izbaveste la timpul hotarat de El si dupa planul Sau. Un alt exemplu in acest sens este oferit in Evanghelia dupa Ioan capitoul 11 cu ocazia mortii lui Lazar: „Doamne, iata ca acela pe care-l iubesti este bolnav.”

Suntem chemati, dupa modelul Domnului Isus, sa fim aproape de cei indurerati slujindu-i cu darurile spirituale si resursa pe care Dumnezeu ni le-a dat.

            Atunci cand suntem indurerati sa nu uitam: de experientele binecuvantate cu Dumnezeu si sa nu ne pierdem nadejdea, sa impartasim Domnului situatia noastra, sa ne incredem in Domnul si sa asteptam in tacere ajutorul Sau.

Atunci cand semenii nostri sunt indurerati sa nu uitam ca au nevoie de ajutorul nostru, ca suntem o unealta in mana Domnului pentru slujirea lor si sa facem tot ce ne este in putere pentru a transmite dragostea lui Dumnezeu.

            Sa fim siguri ca Domnului ii pasa de noi si este aproape de noi datorita dragostei Sale care nu se schimba.

Păstor Ion Damian


Categorii

%d blogeri au apreciat: