Publicat de: damianion | decembrie 29, 2018

La inceput de an – Credinciosul se concentreaza pe ceea ce stie si nu pe ceea ce nu stie.

poza.jpg

La inceput de an

Credinciosul se concentreaza pe ceea ce stie si nu pe ceea ce nu stie.

Asadar, noi intotdeauna suntem plini de incredere; caci stim ca, daca suntem acasa in trup, pribegim departe de Domnul pentru ca umblam prin credinta, nu prin vedere. 2Corinteni 5:6-7

  1. Nu stim ce ne ofera viitorul, dar stim ca Dumnezeu va fi mereu cu noi

Multi oameni sunt macinati de grija zilei de maine, de gandul ca nu stiu ce va aduce ziua de maine. Multi oamenii, din dorinta de a controla si de a-si impune planurile, de a nu suferi in boli si in lipsuri multi privesc la viitor cu teama si nu se pot bucura nici macar de ce le ofera bun prezentul. O astfel de traire se construieste pe lipsa increderii in Dumnezeu, cat si a relatiei cu El.

Credinciosul se concentreaza pe ceea ce stie si nu pe ceea ce nu stie. Astfel, credinciosul desi nu cunoaste viitorul cunoaste realitatea ca Dumnezeu este cu el indifferent de imprejurari si circumstante.

Domnul ostirilor este cu noi, Dumnezeul lui Iacov este un turn de scapare pentru noi. (Psalmul 46:7) Insa eu sunt totdeauna cu Tine, Tu m-ai apucat de mana dreapta; (Psalmul 73:23) Si invatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit. Si iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului.” Amin. (Matei 28:20) Ce ati invatat, ce ati primit si auzit de la mine si ce ati vazut in mine, faceti. Si Dumnezeul pacii va fi cu voi. (Filipeni 4:9)

  1. Nu stim prin ce necazuri si bucurii vom trece, dar stim ca toate vor lucra pentru binele nostru

Multi semeni devin neincrezatori din cauza experientelor negative prin care au trecut, fiindca in astfel de momente nu au avut o relatie de incredere in Dumnezeu. Experientele de viata care au adus suferinta marcheaza pe cel necredincios pentru totdeauna. Faptul ca apriori se poate vorbi despre necazuri determina pe unii oameni la o abordare sumbra a viitorului, cat si la o lipsa a dorintei de implicare.

Si in acest caz credinciosul se concenteaza pe ceea ce cunoaste, experientele atat pozitive cat si negative vor lucra pentru binele sau datorita planului pe care Dumnezeu il are cu viata Lui. O astfel de abordare este proprie doar omului ce traieste o relatie armonioasa cu Dumnezeu.

De alta parte, stim ca toate lucrurile lucreaza impreuna spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, si anume spre binele celor ce sunt chemati dupa planul Sau. (Romani 8:28) Nu te teme, caci Eu sunt cu tine; nu te uita cu ingrijorare, caci Eu sunt Dumnezeul tau; Eu te intaresc, tot Eu iti vin in ajutor. Eu te sprijin cu dreapta Mea biruitoare.” (Isaia 41:10) intarind sufletele ucenicilor. El ii indemna sa staruie in credinta si spunea ca in Imparatia lui Dumnezeu trebuie sa intram prin multe necazuri. (Faptele apostolilor 14:22) In mijlocul multelor necazuri prin care au trecut, bucuria lor peste masura de mare si saracia lor lucie au dat nastere la un belsug de darnicie din partea lor. (2 Corinteni 8:2)

  1. Nu stim care vor fi deciziile si solutiile pe care le vom alege, dar stim ca ne dorim sa fim placuti lui Dumnezeu

Incertitudinea in gasirea solutiilor si povara deciziilor ii pun pe multi oameni in situatii evitante si de blocaj. Teama omului ca nu va stii ce sa aleaga, pe ce cale sa mearga in momentele complicate si de cotitura in viata il face pe acesta “sa se lase in voia sortii” sau sa se abandoneze “in mainile prietenilor”. In astfel de situatii omul considera ca depinde de fatalismul vietii si de influenta semenilor sai carora le ofera credit. Adica, soarta si semenii sunt vinovati de raul care i se intampla.

Credinciosul nu se teme sa identifice solutii si sa ia decizii, cunoasterea voii lui Dumnezeu il ghideaza in a ramame placut lui Dumnezeu. Lucrurile devin clare si limpezi in momentul in care situatiile sunt raportate la voia lui Dumnezeu, o astfel de abordare prin harul lui Dumnezeu il pastreaza pe credincios placut Domnului.

Si daca nu gasiti cu cale sa slujiti Domnului, alegeti astazi cui vreti sa slujiti: sau dumnezeilor carora le slujeau parintii vostri dincolo de Rau, sau dumnezeilor amoritilor in a caror tara locuiti. Cat despre mine, eu si casa mea vom sluji Domnului.” (Iosua 24:15) pentru ca, astfel, sa va purtati intr-un chip vrednic de Domnul, ca sa-I fiti placuti in orice lucru, aducand roade in tot felul de fapte bune si crescand in cunostinta lui Dumnezeu, (Coloseni 1:10) Si, fara credinta, este cu neputinta sa fim placuti Lui! Caci cine se apropie de Dumnezeu trebuie sa creada ca El este si ca rasplateste pe cei ce-L cauta. (Evrei 11:6)

  1. Nu stim cum se vor purta oamenii cu noi, dar stim ca vom iubi pe Dumnezeu si pe oameni

Ranile sufletesti facute in trecut de catre semeni pot duce la o lipsa de incredere in relatii si chiar la izolare. Problemele emotionale aparute in astfel de situatii afecteaza gestionarea relatiilor pe viitor. Omul fara de o relatie traita zilnica cu Dumnezeu priveste la semeni ca la posibile surse de conflict si de tulburare.

Credinciosul desi nu cunoaste comportamentul semenilor fata de el in viitor, cunoaste bine care este comportamentul sau fata de semeni. Comportament care in baza sa nu tine de ceea ce altii au facut si fac pentru el, ci de ceea ce Dumnezeu a facut si face pentru el. Indiferent de imprejurari si circumstante credinciosul stie ca Il va iubi pe Dumnezeu si ii va iubi pe semeni.

El a raspuns: „Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau, cu toata puterea ta si cu tot cugetul tau; si pe aproapele tau ca pe tine insuti.” (Luca 10:27)

(Un invatator al Legii s-a sculat sa ispiteasca pe Isus si I-a zis: „Invatatorule, ce sa fac ca sa mostenesc viata vesnica?” – vs.25)

  1. Nu stim in ce directie o va lua lumea de langa noi, dar stim ca vom trai valorile pe care ni le-a descoperit Dumnezeu in Scriptura

Observam drumul gresit apucat de omenire, drum al placerilor pacatului si al lepadarii de Dumnezeu. An dupa an lumea in lipsa cunoasterii lui Dumnezeu se lasa cuprinsa de invataturile dracesti care in numele progresului ii aseaza pe oameni inapoi in robia pacatului. Lumea progresista de astazi nu genereaza nimic bun spiritual, saraceste sufletul, fura tot ce are mai bun omul, ii ofera in schimb iluzii desarte si false scopuri in viata, iar la final este doar faliment in toate privinele.

Intr-o astfel de lume credinciosul poate fi ispitit sa vada doar dezastrul spiritual in care se afla omenirea si sa nu isi mai doreasca nimic alteceva decat sa paraseasca grabnic scena acestei lumi. Insa, credinciosul cunoaste valorile vietii descoperite de Dumnezeu in Scriptura si pe care le poate trai in aceasta lume datorita harului Domnului. De asemenea, credinciosul stie ca in aceasta lume a pacatului Mantuitorul a venit sa ofere mantuirea, ca in timpul acestei vieti Dumnezeu ni se descopera si incepe umblarea cu EL care va continua in Raiul Sau. De asemenea, credinciosul cunoaste ca valorile Biblice ii sunt descoperite ca sa le traiasca si sa le impartaseasca semenilor ca astfel Imparatia lui Dumnezeu sa creasca in inimile oamenilor.

Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna. (2Timotei 3:16-17) Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. (Matei 28:19)

Ce bine stii sa-ti intocmesti caile cand este vorba sa cauti ce iubesti! Chiar si la nelegiuire te deprinzi. (Ier.2:33)

Ion D


Categorii

%d blogeri au apreciat: