Publicat de: damianion | septembrie 27, 2018

DUMNEZEU CAUTĂ OAMENI DE CARACTER – Cornel Ghita

bible

DUMNEZEU CAUTĂ OAMENI DE CARACTER

Introducere: Neemia s-a născut și a trăit în perioda imperiului Medo-Persan. S-a născut în robie. El nu a putut să aleagă vremea în care să se nască. Dar a ales cum să trăiască. Din copilărie, Neemia a ales să fie un om de caracter, un om integru, un om pe care să te poți baza. Astfel de oameni sunt rar de găsit. Este criză de astfel de oameni în politică, în mediul de afaceri, este criză de astfel de oameni în familie și este nevoie de astfel de oameni în biserici. 

Împăratul Medo-Persan, Artarxerxe Longimanus care a domnit în Persia între anii 464-423 Î.Hr. a căutat un om de caracter pentru slujba de paharnic. În vremea aceea una din cele mai folosite căi prin care puteai să curmi viața unui conducător era să-i torni otravă în băutură. De aceea una din cele mai importante slujbe era aceea de paharnic. Cine era paharnic trebuia să fie un om în care împăratul să aibă încredere deplină. Viața lui depindea de loialitatea paharnicului.

Dar nu doar împărații caută oameni de încredere. Dumnezeu caută și El astfel de oameni. La un moment dat Dumnezeu strigă în universul acesta : „Caut un om care să stea în spărtură” (Ezechiel 22:30). Dumnezeu privește peste tot pământul, în fiecare generație și caută astfel de oameni.

Aș dori în ceea ce urmează să privim la câteva trăsături de caracter pe care le observăm la Neemia și care trebuie să ne caracterizeze și pe noi ca și credincioși.

  1. NEEMIA A FOST UN OM CĂRUIA I-A PĂSAT DE SUFERINȚA OAMENILOR DIN JURUL LUI.

Cel mai mare rău pe care poți să-l faci cuiva este nu să-l urăști, ci să-l ignori.

Neemia chiar dacă a avut o poziție privilegiată la curtea împăratului, a simțit cu poporul lui Dumnezeu din care și el făcea parte. Acest lucru reiese clar din faptul că el se interesează „despre Iudeii scăpați cari mai rămăseseră din robie, și despre Ierusalim (1:2)”.  Când află că zidurile Ierusalimului sunt dărâmate și porțile arse și că iudeii care locuiesc acolo sunt „în cea mai mare nenorocire și rușine”, Nemia plânge se roagă, postește mai multe zile, se pune la dispoziția lui Dumnezeu și este gata să meargă voluntar (1:11). Atitudinea lui dovedește cât de mult a simțit el cu poporul lui Dumnezeu.

  1. NEEMIA A FOST UN OM AL RUGĂCIUNII.

Neemia a fost guvernatorul provinciei. Avea toată autoritatea legală de care avea nevoie, avea bogăție și avea bunăvoința și sprijinul împăratului imperiului. Cu toate acestea, Neemia s-a bazat numai pe Dumnezeu, fiindcă a știut că doar El îl poate ajuta în a-și duce la bun sfârșit lucrarea.

Martin Luther a spus : „A fi creștin fără rugăciune este la fel de imposibil ca și un om viu fără să respire.”

Neemia a avut în față o lucrare imensă, o lucrare care era mult prea mare pentru el sau pentru oricare alt om. Probabil Philips Brooks l-a avut ca și exemplu și pe Neemia atunci când a spus : „Noi nu trebuie să ne rugăm ca Dumnezeu să ne dea lucrări potrivite cu puterea noastră, ci noi trebuie să ne rugăm ca Dumnezeu să ne dea puteri potrivite pentru lucrarea pe care Dumnezeu dorește ca noi să o facem”.

Neemia a început să se roage în decembrie și în timp ce se ruga vede  că nu se întâmplă nimic, dar el a continuat să se roage și să postească. În luna aprilie se întâmplă ceva. Împăratul se uită la Neemia și-l vede schimbat. Înainte ca Dumnezeu să poată face ceva prin noi, înainte ca Dumnezeu să lucreze ca răspuns la rugăciunile noastre, rugăciunile noastre trebuie să ne schimbe pe noi. Când stăm în părtășie cu Dumnezeu, El ne transformă tot mai mult în asemănare cu Domnul Isus.

  1. NEEMIA A FOST UN OM INTEGRU.

Neemia a fost un om care nu a făcut niciun fel de compromis. Indiferent care a fost lucrul sau slujba pe care o făcea, fie că a fost paharnicul împăratului, fie că Neemia lucra la construirea zidului Ierusalimului sau era implicat în organizarea poporului, Neemia a fost un om integru.

Cât ar fi dorit dușmanii lui Neemia să găsească ceva cu care să-l discrediteze înaintea împăratului sau înaintea poporului. Când dușmanii i-au întins o cursă și au spus vino în Templu ca să-ți scapi viața (6:10), Neemia a știut că nu-i este îngăduit să intre în Templu, deoarece nu era preot. El a preferat mai bine riscul de a-și pierde viața decât să încalce poruncile lui Dumnezeu. Mottoul lui Neemia a fost: „mai bine moartea decât să mă murdăresc”.

Nu există substitut pentru integritate. Dacă ești integru poți să stai prin Harul și puterea lui Dumnezeu împotriva oricărui dușman, indiferent cine sau câți sunt dușmanii. Când ești integru n-ai nimic de ascuns și n-ai nimic de ce să-ți fie rușine.

  1. NEEMIA S-A ÎNCREZUT ÎN DUMNEZEU.

Curajul, râvna și devotamentul lui Neemia au fost rezultatul încrederii lui nezguduite în Dumnezeu. Dacă Neemia ar fi fost interesat să trăiască o viață liniștită, o viață ușoară atunci n-ar fi plecat niciodată din Susa. Dacă Neemia era interesat în a-și construi propriul lui nume, propria lui reputație, atunci ar fi rămas la palat. Neemia însă a hotărât să asculte de Dumnezeu și să se încreadă deplin în El. Este adevărat că este un preț pe care trebuie să-l plătești atunci când decizi să trăiești în felul acesta, dar este singurul mod de viață care aduce glorie lui Dumnezeu. Nevoia în bisericile lui Dumnezeu și în poporul lui Dumnezeu nu este de celebrități, ci de slujitori consacrați care să fie preocupați doar de gloria și slava lui Dumnezeu.

Este foarte interesant faptul că noi găsim foarte mulți oameni care lucrează din greu pentru bani, pentru a obține o promovare într-o anumită poziție, pentru a putea avea o viață mai îmbelșugată, dar parcă tot mai puțini sunt cei care lucrează din greu pentru Dumnezeu și Împărăția Lui. Oare din ce cauză este situația aceasta tristă ? Răspunsul ar trebui să fie evident pentru fiecare. Sunt tot mai puțini oamenii de caracter, oameni cărora să le pese de cei din jur, oameni integri, oameni ai rugăciunii, oameni care să se încreadă în Dumnezeu.

Dumnezeu se uită peste tot pământul și caută astfel de oameni. Dragul meu cititor poate Dumnezeu să spună despre tine că tu ești un om de caracter?

Pastor Cornel Ghita


Categorii

%d blogeri au apreciat: