Publicat de: damianion | martie 7, 2018

Valeriu Ghilețchi documentează acțiunile Barnevernet într-o vizită de lucru la Oslo, Norvegia

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova și delegat al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Valeriu Ghilețchi se află într-o vizită de lucru la Oslo, Norvegia. În perioada, 7-8 martie, agenda deputatului moldovean curpinde inspectarea mai multor cazuri ce țin de luarea copiilor din familii și plasarea lor în centre sociale sau în proces de adopție de către Barnevernet.

În calitate de membru al Comisiei pentru Afaceri Sociale, Sănătate și Dezvoltare Durabilă în cadrul APCE, anterior președintele al aceleiași comisii, Valeriu Ghilețchi va avea o serie de întrevederi cu autoritățile norvegiene printre care se numără reprezentanții: Ministerelor Justiției, Copiilor și Egalității din Norvegia, și reprezentanții societății civile.

Scopul vizitei este documentarea subiectului corelației dintre interesele copiilor și necesitatea de a păstra copiii în familia lor biologică. Documentarea se va finaliza într-un raport cu titlul: „Asigurarea unui echilibru între interesul superior al copilului şi necesitatea de a menţine familiile unite” care urmează să fie prezentat în plenul APCE și va sintetiza o serie de recomandări pentru instituțiile guvernamentale ale statelor membre. Documentarea acestui raport vine la inițiativa Comisiei de profil APCE, care au decis prin vot elaborarea unui Raport care să examineze acţiunile Serviciului Protecţiei Sociale „Barnevernet” în cazul familiei Bodnariu la 2 iunie 2016, în şedinţa comisiei de profil întrunită la Paris. După câteva ore de dezbateri încinse, comisia de profil APCE votează inițiativa delegaţiei României şi Republicii Moldova la APCE, iar raportor pentru documentarea cazului a fost numit Valeriu Ghilețchi. Detalii AICI!

La 28 ianuarie 2016, deputatul moldovean Valeriu Ghileţchi a trimis o interpelare către Comitetul de Miniştri al APCE, iar alături de alți 20 de deputați au semnat o moțiune privind examinarea Cazului Bodnariu. Ba mai mult, în cadrul aceleiași sesiuni, Valeriu Ghilețchi adresează trei întrebări privind Cazul Bodnariu, comisarului european privind drepturile omului. Detalii vedeţi AICI.

Potrivit senatorului român, Ben-Oni Ardelean: „Raportul intitulat „Asigurarea unui echilibru între interesul superior al copilului şi necesitatea de a menţine familiile unite” va examina în ce măsură acţiunile abuzive din ultimii ani ale serviciilor sociale de protecţia copilului (Barnevernet) din Norvegia, inclusiv în cazul familiei Bodnariu, sunt compatibile cu standardele relevante ale Consiliului Europei, iar rezoluţia, care va sintetiza conţinutul raportului, va cuprinde recomandări de lege ferenda în atenţia autorităţilor de la Oslo”, a explicat senatorul.

Amintim că familia Bodnariu a rămas fără cei cinci micuţi luni, 16 noiembrie 2015, când Protecţia Copilului „Barnevernet” au răpit cele două fete ale familiei de la şcoală, fără avizarea părinţilor. Câteva ore mai târziu, cei de la Protecţia Copilului au venit la domiciliul familiei Bodnariu şi în lipsa tatălui care se afla la serviciu au luat cu forţa şi cei doi băieţi ai familiei lăsând-o pe mama devastată cu mezinul de trei luni. Miercuri, 17 noiembrie 2015 familia a mai primit o lovitură. Reprezentanţii Protecţiei Civile au bătut din nou la uşă, însoţiţi de patru poliţişti, fără nici o hârtie sau ordin judecătoresc şi au luat din braţele mamei şi pruncul de trei luni, declarând că mama este periculoasă. După opt luni separaţi, sub presiunea internaţională a miilor de români care au protestat în mai multe oraşe ale lumii, familia Bodnariu a fost reîntregită. După recuperarea copiilor familia Bodnariu a revenit definitiv în România.

Familia Bodnariu este acum în siguranță, dar sute sau poate chiar mii de familii încă mai suferă din cauza durității acestui sistem. Rugați-vă pentru cei care documentează aceste situații, ca instrumentele legale pe care ei le vor gândi să protejeze părinții și copii din toată Europa, să rămână drepturi valabile și pentru generațiile care vin. Rugați-vă pentru familiile care încă sunt separate, pentru copii luați din familii și traumați în centre sociale sau în familii străine.

Rugați-vă pentru Valeriu Ghilețchi, ca prin acest raport să gândească instrumente legale care să protejeze familiile creștine de potențiale abuzuri din partea statului secular! Valeriu Ghilețchi este un apărător fidel al familiei, iar prin activitatea sa la APCE a lucrat la mai multe rapoarte privind protecția familiilor care fac parte din minoritățile religioase, protecția copiilor privind  ultra-sexualizarea, mamele surogat și alte probleme ce țin de familie. Pentru mai multe detalii despre activitatea deputatului moldovean la APCE accesați AICI!

sursa: stiricrestine.ro


Categorii

%d blogeri au apreciat: