Publicat de: damianion | august 24, 2017

Lector univ. dr. Dragoş Dărăbăneanu — Perspectivă sociologică: Susținerea familiei – o datorie civică, morală și religioasă

Interesul social pentru familie se regăseşte constant la nivelul celor mai importante domenii ce alcătuiesc societatea umană, indiferent de forma de organizare socială sau de nivelul evoluţionist al unei comunităţi. De aceea, este justificată percepţia conform căreia familia ca fenomen social contribuie activ şi decisiv la organizarea şi evoluţia structurilor administrative, economice şi politice proprii unui mediu social.

Familia reprezintă în istoria socială a umanităţii o formă de asociere reglementată de norme clare, care a apărut natural, dezvoltându-se şi evoluând în acord cu şi prin determinarea chiar, a evoluţiei umanităţii în ansamblul ei. Preocupările structurate şi analiza ştiinţifică a familiei începe încă din secolul IX, conturându-se două mari direcţii de înţelegere şi interpretare: abordarea macrosociologică, care priveşte familia ca instituţie socială aflată în relaţie directă sau indirectă cu alte instituţii sociale şi o abordare microsociologică, orientată spre structurile şi procesele din interiorul contextului familial. Această dihotomizare de înţelegere şi interpretare are un caracter complementar şi nicidecum unul exclusiv. Cu alte cuvinte, gândindu-ne la societatea contemporană românească, presupunem pe bună dreptate că interesul şi acţiunile întreprinse în domeniul proliferării sau susţinerii climatului familial trebuie să ţină seama de ambele perspective, care se completează reciproc.

Continuarea pe www.stiripesurse.ro


Categorii

%d blogeri au apreciat: