Publicat de: damianion | aprilie 21, 2017

RELAȚIA PERSONALĂ CU DUMNEZEU (prima parte) – Laurentiu Stoian

poza.jpg

RELAŢIA PERSONALĂ CU DUMNEZEU

Prima parte

  • PLANUL LUI DUMNEZEU CU OMUL

Dumnezeu vrea oameni sfinţi, aşa cum El este sfânt (1 Petru 1:16). Dumnezeu vrea oameni desăvârşiţi, aşa cum El este desăvârşit (Matei 5:48). Este oare posibil să fim, sau să devenim, sfinţi şi desăvârşiţi? A spune că planul lui Dumnezeu nu este posibil, înseamnă a spune că planul lui Dumnezeu este nerealist! Înseamnă a-L limita pe Dumnezeu! În conformitate cu Geneza 1:26 – 27 Dumnezeu a plănuit (a planificat, a făcut un plan) din veşnicie „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră”. Ce înseamnă acest fapt?

  • ÎN CE CONSTĂ CHIPUL LUI DUMNEZEU

Când ni se spune că Dumnezeu L-a creat pe om după chipul şi asemănarea Sa, ni se spune de fapt că omul a fost creat ca o persoană. Chipul lui Dumnezeu în om este „personalitatea”, sau faptul că omul este „o fiinţă personală”, sau o persoană. O persoană este în primul rând o fiinţă care gândeşte pentru sine (are capacitatea de gândire), simte pentru sine (are sentimente) şi voieşte sau ia decizii pentru sine (are voinţă). În al doilea rând, o persoană are capacitatea şi nevoia de a intra în relaţii cu alte persoane. De fapt, nu are numai capacitatea ci şi necesitatea vitală de a intra în relaţii cu alte persoane. În al treilea rând, o persoană are capacitatea ciudată de „a ieşi din sine” (se poate transcende pe sine), de a se uita la sine, de a se judeca pe sine, analiza pe sine şi aprecia sau condamna pe sine. Fără asemenea relaţii, persoana nu se poate forma, nu poate trăi, nu poate exista. Cu alte cuvinte, o persoană are o viaţă lăuntrică, are relaţii cu alte persoane şi se poate gândi pe sine. Cea mai importantă revelaţie pe care o avem despre Dumnezeu este că el există în trei Persoane: un Tată, un Fiu şi un Duh Sfânt. Între aceste trei Persoane există relaţii perfecte (2 Cor. 13:14 – “Harul Domnului Isus Hristos, şi dragostea lui Dumnezeu, şi împărtăşirea Sfântului Duh, să fie cu voi cu toţi! Amin.”).

De ce a hotărât Dumnezeu să creeze omul? De ce la creeat după chipul şi asemănarea Sa?

Scopul cu care am fost creaţi este să fim persoane care intră în relaţii persoanale profunde cu Persoanele din Sfânta Treime. În Sfânta Treime avem trei Persoane care trăiesc în relaţii perfecte între Ele, bazate pe dragostea agape, dragostea care se împlineşte pe sine dăruindu-se celorlalţi. Aceste relaţii perfecte din Sfânta Treime trebuie să fie modelul nostru, idealul nostru şi ţinta noastră.

Cu cât vom ajunge la relaţii mai profunde şi mai perfecte cu Sfânta Treime şi cu cât vom învăţa să creăm relaţii trinitariene cu alte persoane (în familie, la serviciu, în Biserică) cu atât vom avea mai multă fericire! Abia atunci când relaţia noastră cu Persoanele din Sfânta Treime este reală şi activă, persoana noastră se dezvoltă şi se împlineşte, căci abia atunci am ajuns în situaţia pentru care am fost concepuţi şi creaţi.

Scopul final al Sfintei Treimi cu noi este să ne ducă între Ei şi să trăim în acele relaţii perfecte cu El toată eternitatea. Dar Sfânta Treime ne cheamă să intrăm în relaţii cu Ei chiar acum, câtă vreme trăim pe acest pământ. Din relaţia noastră cu Ei trebuie să învăţăm cum sunt Ei si să devenim şi noi tot mai asemenea Lor. Adevărata viaţă spirituală este această trăire în unire cu Sfânta Treime. Secretul transformării noastre după chipul şi asemănarea Lor stă în această trăire în relaţii vii, reale, obiective cu Tatăl, cu Fiul şi cu Duhul Sfânt.

Laurențiu Stoian

Va urma!

Reclame

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: