Publicat de: damianion | Iulie 12, 2016

Educaţia sexuală în şcolile din România:

Recentele eforturi și presiuni ale ONG-urilor pentru educația sexuala obligatorie în școli

Provita Media, 9 iulie 2016

Recapitulam care au fost eforturile și presiunile lor asupra instituțiilor statului (Președinție, Ministerul Sanatații și Ministerul Educației, inspectorate școlare ș.a.), mai ales, in ultimul an școlar.  La 27 mai 2015,  apoi, la 25 septembrie 2015, mai multe ONG-uri seculariste au trimis scrisori deschise Ministerului Educației in care cereau introducerea educației sexuale in școli.

In perioada imediat urmatoare, la 26 noiembrie 2015, la Palatul Cotroceni, s-a organizat o dezbatere cu privire la „educația pentru sanatate”. Ministrul de atunci al Muncii,  dna Claudia-Ana Costea declara ca: „organele de specialitate ale administrației publice locale si centrale (…) au obligația sa deruleze in mod sistematic in unitațile școlare programe de educație pentru viața, inclusiv educația sexuala pentru copii”. (Hotnews.ro)

In luna ianuarie 2016, Coaliția pentru Egalitate de Gen cere din nou, printr-o scrisoare deschisa, „sprijinulAdministrației Prezidențialepentru introducerea educației sexuale ca materie obligatorie in școli in contextul dezbaterii publice inițiate de catre Institutul de Științe ale Educației cu privire la propunerile de plan-cadru pentru clasele V-VIII”.Din raspunsul Administrației Prezidențiale desprindem ca s-a organizat o dezbatere importanta la sfarșitul anului 2015 pe aceasta tema, iar concluziile acestei dezbateri se afla in raportul „Educație pentru sanatate” din 19 ianuarie 2016.   E necesar sa subliniem aici ca, in acest raport, Administrația Prezidențiala  considera importante urmatoarele:

– implicarea „tuturor parților, pornind de la copil, parinți, familie, pana la școala, comunitate etc.”;

„identificarea și implicarea potențialilor actori interesați care ar putea avea o contribuție semnificativa: școala, comunitatea, parinții, familia, medicul de familie, rețeaua de asistența medicala comunitara etc.”;

 „implicarea parinților, inclusiv prin sesiuni de informare”;

-„constituirea unui grup de lucru dedicat educației pentru sanatate  și prevenția ca „prioritate 0”.

Pe 24 februarie 2016, președintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a sustinut o alocuțiune, in cadrul evenimentului intitulat „Promovarea Sanatații și Educație pentru Sanatate – Dialog asupra Politicilor”, in prezența directorului regional al Organizației Mondiale a Sanatații la București, dna Szuszanna Jakab. Cu aceasta ocazie a fost lansat „Planul multianual integrat de promovare a sanatatii si educatiei pentru sanatate”. Indeplinirea obiectivelor stabilite  in acest plan va fi asigurata de activitati de suport vizand: evaluarea situatiei actuale privind educatia pentru sanatate; crearea si adaptarea cadrului legislativ si constientizarea factorilor de decizie; cresterea capacitatilor specifice institutiilor vizate si constituirea structurilor de coordonare; asigurarea resurselor umane cu competente specifice;crearea si optimizarea sistemelor de supraveghere a comportamentelor cu risc pentru sanatate; elaborarea unui Plan de actiune pentru derularea programului national de educatie pentru sanatate; elaborarea unor reglementari necesare implementarii programului de educatie in sanatate; identificarea partenerilor care pot furniza programe pe teme specifice si dezvoltarea si implementarea unui sistem de monitorizare si evaluare.”

In aceeași zi, pe 24 februarie, dl ministru al Sanatații de atunci, Patriciu Achimaș-Cadariu,declara presei ca „orele de educație pentru sanatate trebuie sa fie obligatorii in școli”

Administrația Prezidențiala pare interesata de subiectul „educației pentru sanatate”, dovada este implicarea sa in diverse acțiuni pe aceasta tema, in calitate de moderator. Pe site-ul Președinției apar mai multe teme (intenții?) de dezbatere sau analiza a subiectului, cum ar fi aceasta: Educatia pentru sanatate intre controverse si reforma sociala, 22 aprilie 2016. Din pacate, conținutul lipsește.

La 24 martie 2016, Ministerul Educației și Ministerul pentru Consultare Publica și Dialog Civic au organizat o dezbatere pe tema disciplinelor opționale. Ne așteptam ca presiunile sa continue cu o vigoare și mai mare in urmatorul an școlar.  

Stiri © Asociatia Provita Media

Asociatia Provita Media Bucuresti

Reclame

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: