Publicat de: damianion | iunie 28, 2016

Raportul deputatului Valeriu Ghilețchi: „Lupta împotriva ultra-sexualizării copiilor” votat cu majoritate absolută de APCE

pozaAdunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a votat cu majoritate absolută raportul elaborat de deputatul moldovean Valeriu Ghilețchi, „Lupta împotriva ultra-sexualizării copiilor”. Potrivit autorului, mesajele mediatice și publicitare reprezintă o cauză majoră a ultra-sexualizării copiilor și au un impact negativ asupra dezvoltării sănătoase a copiilor.

Rezoluția și recomandările, adoptate de APCE în cadrul sesiunii de vară 2016, solicită statelor membre să asigure, prin politici și instrumente de supraveghere, respectarea demnității umane, în particular, să protejeze copiii de presiunile tot mai crescânde ale sexualizării.

Într-un comunicat oficial, publicat imediat după adoptarea Rezoluției, APCE și-a exprimat îngrijorarea privind ultra-sexualizarea copiilor. „Acesta este un fenomen larg răspândit în presă, campaniile de marketing și programele televizate. Ultra-sexualizarea poate avea un impact negativ asupra estimării de sine a copiilor, a bunăstării lor, a modului în care se relaționează cu cei din jur și, în unele cazuri, poate influența grav sănătatea lor fizică și emoțională”, au declarat membrii APCE.

Adunarea este îngrijorată în mod special de acțiuni precum este „sexting-ul” – trimiterea de imagini cu conținut sexual explicit pe telefonul mobil sau pe internet. Aceste acțiuni s-au extins în școlile din Europa și adesea duc la traume psihologice serioase. La adoptarea rezoluții privind această problemă, APCE a avut la bază raportul dlui Valeriu Ghilețchi (membru al grupului Partidului Popular European, din partea Moldovei). Prin rezoluția sa, APCE a chemat statele membre ale Consiliului Europei să elaboreze pachete legislative eficiente și politici publice de prevenire a ultra-sexualizării copiilor, în baza studiilor efectuate și a datelor acumulate.

Adunarea a îndemnat statele membre ale Consiliului Europei să întreprindă măsurile necesare la nivel de legi ca să stabilească restricții prezentării sexualizate a copiilor în presă și în publicitate. În final, APCE a recomandat Comitetului de Miniștri, care reprezintă statele membre ale Consiliului Europei, să includă aceste prevederi în noua Strategie a Consiliului Europei privind Drepturile Copilului pentru anii 2016-2021.

Moțiunea pentru raportul „Lupta împotriva ultra-sexualizării copiilor” a fost înregistrată în 2015, de Comisia Afaceri Sociale, Sănătate și Dezvoltare Durabilă, prezidată pe atunci de deputatul Valeriu Ghilețchi.

Un interviu mai detaliat la acest subiect urmăriţi în interviul oferit de Valeriu Ghileţchi la APCE.

stiricrestine.ro


Categorii

%d blogeri au apreciat: