Publicat de: damianion | iunie 18, 2015

Publicatia de Apologetica – Iunie 2015

Publicatia de Apologetica – Iunie 2015

Editorial

Caius ben Obeada„Baptismul – O identitate nu o Doctrina” (continuare) – De Caius ben Obeada

Scurtă linie istorică Baptistă (continuare)

A treia opinie istorică a începuturilor  baptiste face referință la o perpetuare a credinței și practicii învățăturilor  biblice dea  lungul secolelor. În această opinie nu se susține o linie neîntreruptă a credinței și practicii  baptiste, ci o mărturie continuă, care nu a murit dea  lungul secolelor. Unii istorici au refuzat să accepte idea că Baptismul a apărut ca o nouă religie din  Mișcarea Separatistă Engleză sau din Anabaptism, considerând ca învățăturile  baptiste au existat de  la începutul  bisericii  nou  testamentale. Din numărul istoricilor care susțin acestă opinie se pot menționa Thomas Crosby, Joseph Ivimey, David Benedict, H.C. Vedder, Thomas Armitage, Albert H. Newman (1), Richard B. Cook, and Walter Rauschenbusch (2).


Apologetica

 Poate un creştin să aibă un demon? 

 Demoni şi Nefilim 

 Demonii în Vechiul Testament – Probleme în traducere 

 Concepte evreieşti: Demoni & Demonologia 


Teologie

Manual de Teologie – Tratat despre ordinea bisericească – De John Leadley Dagg D.D.

În toate investigațiile religioase, Sfintele Scripturi sunt sursa principală de cunoștințe. Mai ales este adevărat cu privire la instituțiile religioase care își derivă toate obligațiile din voința legiuitorului. Lucrarea de față se bazează în întregime pe Biblie pentru dovedirea poziției sale, până acolo că se relaționează la subiecte despre care Biblia oferă instrucțiuni. Dar volumul de inspirație nu a fost dat pentru a ne învăța sensul cuvintelor sau al faptelor cu istorie ecleziastică de după vremea apostolilor. Când aceste subiecte sunt cercetate, am făcut referire la autoritatea umană cum cerea cazul. Scopul meu a fost să așez faptele înaintea minții cititorului, pentru judecata privată și conștiența că nu se pleacă înaintea deciziilor altcuiva.

Marian GhitaNevoia de discernământ spiritual în Biserica lui Cristos (Partea 2) – De Marian Ghita

Vremea actuală este marcată de o confruntare spirituală acerbă între biserica lui Cristos și lumea fără de Cristos. De fapt, în întreaga istorie a bisericii a existat o asemenea confruntare. Astăzi însă această confruntare apare a se manifesta mult mai subtil, în forme mult mai diversificate și intensitatea ei pare a fi mult mai dură. Apostolul Pavel ne vorbește despre o luptă spirituală pe care trebuie să o ducem în lume (Efes. 6:10-20). De aceea noi, ca și credincioși, trebuie să fim bine pregătiți pentru această luptă. Astfel dar, vom căuta să privim la câteva provocări din partea lumii, care încearcă să distrugă biserica lui Cristos. Vom căuta să vedem cum putem fi noi „mai mult decât biruitori” (Rom. 8:37) în această luptă spirituală.

Viorel ArdeleanDomnia lui Cristos si relatia Sa cu Biserica  – De Ardelean Viorel

Împărăția Cerurilor este o aplicație a Suveranități lui Dumnezeu, care include Biserica ca Trup al lui Hristos. Conceptul de Împărăție a Cerurilor este luat din gândirea Vechiului Testament[1] într-o perioadă târzie când poporul aștepta un Mesia care să intervină în mod decisiv, pentru a restaura Împărăția lui Israel, și așteptarea a avut un aspect național, social, cosmic, apocaliptic și escatologic. În vremea acea poporul aștepta cu ardoare această venire a împărăției. În propăvăduirea ei un aspect important este acela că se pune accentul pe pocăință, judecarea divină și faptul că este aproape. De asemenea când Ioan predică mesajul, el se vede ca și cineva care deschide calea către Mesia.


Marturia Evangheliei

de Vasile BelVasile Bel

Lupta Credintei – O prezentare a apariţiei credinţei baptiste în zona oraşului Târgu Lăpuş  din jud. Maramureş 

Cartea de faţă conţine trei secţiuni: o scurtă prezentare a credinţei baptiste, urmează partea strict istorică prezentată pe localităţi şi a treia, anexele care redau documente referitoare la înfiinţarea Bisericii Creştine Baptiste din Târgu Lăpuş.

Este concepută în acest fel pentru a fi mai uşor de lecturat. Nu este o lucrare ştiinţifică ci conţine relatări adevărate despre oameni simpli şi fapte trăite pe aceste meleaguri străbune. Unele fapte sunt cunoscute de mine, altele mi le-au povestit cei ce le-au trăit şi urmaşii acestora, în unele cazuri.


Exegetica

Romeo FulgaFericirile în tradiţia sinoptică – O analiză critică (continuare) – De Romeo Fulga

În predica de pe munte sunt imprimate opt beatitudini (sau nouă, depinde de cum se face numărătoarea).[1]  Aceste beatitudini din Matei sunt un bloc unitar în sine[2] şi funcţionează din punct de vedere literar ca şi un exordiu al predici de pe munte.  Din aceste opt beatitudini numai patru sunt înregistrate în pasajul paralel din Luca (6:20-22), şi anume ferice de cei săraci (aici lipseşte elementul pneumatologic), ferice de cei flămânzi (aici lipseşte ideea de sete şi neprihănire), ferice de cei care plâng (idea de confort este schimbată cu cea de râset), ferice de cei prigoniţi (formularea versetului este diferită, dar menţine idea de persecuţie şi răsplată în cer, dar fără contextul împărăţiei).  Aceste patru beatitudini (Matei 5:3-4, 6, 10-12),[3] datorită repetiţiei lor în predica din câmpie (Luca 6:20-22), sunt atestate ca aparţinând tradiţiei Q, şi sunt considerate astfel autentice.[4] 


Viata Crestina

Laurentiu NicaVieţi Transformate de Hristos (partea 1) – De Laurentiu Nica

Acesta este un mesaj adaptat şi preluat de mine dintr-o broşură cu o adaptare din cartea Waiting for the Second Coming (Aşteptând a Doua Venire, n.tr.) a autorului Ray C. Stedman intitulată „Transformed Lives”, publicată de RBC Ministries (sursa în engleză aici) şi se bazează pe câteva mesaje de însemnătate din 1 Tesaloniceni 1-2. În acest prin serial vom trata aspectele vieţii transformate de credinţa în Isus Hristos, urmând exemplul tesalonicenilor care este transpus în cadrul actual al erei creştine din secolul 21.


Istorie

O succesiune Galeză a Credinţei şi Practicii Baptiste Străvechi – De Dr. Michael N. Ivey (continuare din numărul anterior)

Capitolul 11 – Trei Mărturisiri de Credinţă Baptiste Străvechi

Anterior, am oferit o scurtă discuție despre Mărturisirile de la Londra din 1644 şi 1689 a Baptiştilor Speciali. În special, discuția a identificat asemănările izbitoare ale Mărturisirii Prezbiteriene din 1646 de la Westminster şi Mărturisirea din 1689 de la Londra. Detaliul şi scopul corespondenței lor ne forțează să concluzionăm că Mărturisirea de la Londra este o versiune puţin modificată a crezului Prezbiterian mai vechi. Am oferit mai multe posibilități de ce Baptiştii Speciali au folosit Mărturisirea Westminster ca model pentru Mărturisirea lor.


Pastorala 

 Toronto Blessing – Sunete de animale (1) – de Petru Lascau

 Toronto Blessing – Sunete de animale (2) – de Petru Lascau

 Moțiunile adoptate de participanții la Congresul Cultului Creștin Baptist din România – Revista Crestinul Azi

 Mesajul Presedintelui Uniunii Baptiste din România – Viorel IUGA – Revista Crestinul Azi

 Președintele Klaus Johannis a transmis un mesaj cu ocazia Congresul Cultului Creștin Baptist – Revista Crestinul Azi

 „Exilarea exilaților“ sau „Christian: Are You Ready For Exile Stage Two?“ – de Daniel Branzei

 De ce nu ai pace? – de Daniel Branzei

 Dezertorii bisericilor – de Daniel Branzei

 Nenorociri salvatoare – de Daniel Branzei

 De ce luni este o zi grea pentru slujitorii bisericii? – de Daniel Fodorean


Misiunea Azi

Damian IonChemarea la zidire (Partea 1) – De Damian Ion

Intoarcerea din robia Babiloniana are loc cu scopul precis al reconstruirii. Conform traditiei talmudice, autorul acestei carti este Ezra deoarce cartile Ezra si Neemia sunt considerate ca fiind o singura carte. Ezra si Neemia au colaborat foarte bine, iar Ezra fiind un bun cronicar, (el este numit marele om al sinagogii), este foarte posibil ca el sa fi scris ambele carti. Alti cercetatori contemporani afirma ca Neemia a scris cartea care ii poarta numele, in timp ce altii ii considera pe amandoi co-autori. (Ezra a ajuns la Ierusalim cu 13 ani inaintea lui Neemia.).


Site-uri Baptiste

Începând cu luna aprilie 2007 am inaugurat prezentarea a câte un site baptist pe această pagină, oferind cititorilor noştri posibilitatea de a descoperii diferite resurse şi informaţii din lumea virtuală a internetului. În numărul de faţă vă prezentăm site-ul Bisericii Baptiste Sega, Arad – Romania http://www.bisericasega.ro/


Media

Ioan CiobotaSingurătatea – O viaţă pustie? (documentar) – de Ioan Ciobota (continuare din numarul anterior)

Radiana Cordoş, consilier creştin:

În singurătate trăim pe picioare o moarte lăuntrică, moarte care distruge totul în jurul nostru.

Reporter:

Eli Henteş ne descrie cum şi-a petrecut o zi de sărbătoare în singurătate.

Eli Henteş, părăsită de soţ, fostă actriţă:

Era o zi de 8 martie. Era soare, erau atâtea flori pe tarabele vânzătorilor de flori, erau mărţişoare. Fete, femei, aveau în braţe flori, cel puţin un fir de floare, cele mai multe. Bineînţeles, eu le vedeam doar pe acestea care aveau flori. Îmi purtam paşii spre casă parcă atât de greoi, mai greoi ca oricând. Din nou m-am văzut atât de singură. Am ajuns acasă şi fiul meu lipsea. În dormitorul meu, pe covor, se revărsa o rază de lumină, o rază de soare. Am îngenuncheat şi am început să plâng.


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: