Publicat de: damianion | iunie 18, 2015

Curtea Supremă a Portugaliei: „Pruncul nenăscut este o fiinţă umană cu demnitatea unei persoane”

114543„Copilul nenăscut nu este o simplă masă organică, o parte a corpului mamei, sau, în expresia latină clasică, o «portio viscerum matris», ci o ființă umană cu demnitatea unei persoane umane, independente de sistemul legal al fiecărui stat, fie că acesta recunoaște sau nu personificarea sa legală”, este concluzia unei decizii istorice a Curţii Supreme din Portugalia.

Potrivit site-ului Ştiri pe Viaţă.ro, decizia Curţii a emis o declaraţie în care susţine:

1. Copilul nenăscut este o ființă umană într-o fază particulară a vieții sale, care se dezvoltă progresiv și neîntrerupt, ca fiecare dintre noi cei născuți deja.

2. La naștere, ființa umană intră în „polis” (societate) de aceea legea face distincție și acordă relevanță acestui fapt. Dar este aceeași ființă umană ca și înaintrea nașterii.

3. Copilul nenăscut este o ființă umană vie cu întreaga demnitate inerentă persoanei umane. Nu este un lucru. Nu este o parte din viscerele mamei.

4. Nu legea este cea care definește persoana. Calitatea de ființă umană este apriorică legii și statului însuși. Este biologică. Legea, care se schimbă din când în când și d ela loc la loc, nu poate niciodată nega personalitatea umană. Rolul legii este acela de a recunoaște și proteja fiecare ființă umană(Art. 24 și 26 din Constituția Portugaliei).

5. Poziția în care s-ar afla cei doi copii față cu drepturile la compensații le-ar viola dreptul constituțional la egalitate. Cea mai mare daună în acest caz este lipsa sprijinului necesar și al afecțiunii paterne pe care ambii copii o simt cu intensitate echivalentă.

Curtea Supremă a Portugaliei a făcut această declaraţie în urma solicitării opiniei juridice în respectarea drepturilor unui copil recent născut. Tatăl acestuia, un bărbat în vârstă de 25 de ani a decedat într-un accident de maşină. Acesta a lăsat în urmă un copil de 18 luni şi soţia însărcinată cu al doilea. Micuţul pentru care s-au cerut drepturi la compensaţie în urma pierderii tatălui său, a venit pe lume la 18 zile distanţă de tragicul accident.

Această decizie confruntă legalizarea avortului aprobat acum 7 ani în urmă în Portugalia. Din păcate decizia Curţii Supreme nu are puterea de a schimba legea pro-avort, dar este un precedent important în susţinerea mişcării pro-viaţă.

Sursa: stiricrestine.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: