Publicat de: damianion | august 27, 2014

O „greșeală” a rușilor pune gaz pe focul ucrainean

dreamstime_xl_42938068

Conflictul ucrainean a revenit în atenția internațională, însă interesele care îl mențin activ par încă insuficient conturate pentru a duce într-o direcție sigură. Oricare ar fi aceasta.

Conflictul ruso-ucrainean a revenit în atenția comunității internaționale, după ce un convoi rusesc alcătuit din zeci de tancuri și vehicule blindate ar fi pătruns luni pe teritoriul Ucrainei.

Serviciul de presă al armatei ucrainene a anunțat că artileria și aviația militară ale Ucrainei au distrus majoritatea vehiculelor din convoi. Însă, în timp ce Casa Albă denunța „incursiunile militare” rusești drept o „escaladare semnificativă” a conflictului din Ucraina, ministrul rus de externe nega aceste incursiuni, punându-le pe seama unui „război informațional” condus de presa care distorsionează intenționat informațiile.

Din greșeală

Ulterior, un comunicat al ministerului rus al apărării recunoștea că mai mulți militari ruși au pătruns pe teritoriul Ucrainei, dar că lucrul acesta s-a întâmplat „din greșeală”. Pentru oficialii de la Kiev, incidentul a fost însă o nouă dovadă a implicării Rusiei în conflictul din estul țării și un nou gest de susținere a separatiștilor.

La începutul lunii, o discuție telefonică între președintele american Barack Obama și președintele rus Vladimir Putin se încheia cu ideea consensuală că „sancțiunile occidentale sunt contraproductive și ar putea afecta cooperarea ruso-americană”. Cei doi lideri conveniseră atunci asupra necesității de a „înceta durabil acțiunile militare în sud-estul Ucrainei și a începe un proces politic”.

În contextul generat de noile acuzații, comunitatea internațională reia calculul privind riscurile pe care Ucraina și le-ar asuma dacă și-ar consolida autonomia față de Rusia. Marți, într-un interviu publicat în presa germană, comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, îndemna la o aprovizionare cu gaze naturale a Ucrainei de către alte ţări europene, în cazul în care Rusia îşi va înceta livrările. Oettinger afirma totuşi că „nu crede că preşedintele rus Vladimir Putin vrea să transforme livrările de energie într-un instrument al politicii sale”.

Ruptura imposibilă economic

Disensiunile dintre Ucraina și Rusia au prins ambele țări într-un continuum istoric de dependență reciprocă. Aflată în pragul unei catastrofe economice, ca urmare a corupției și a managementului de țară deficitar, Ucraina depinde de beneficiile economice pe care i le asigură relația cu Rusia.

Pe de altă parte, poziția geostrategică a Ucrainei are o importanță majoră pentru extinderea perimetrului de securitate a Rusiei. Visul neoimperialismului rusesc este construit pe obiective specifice, între care refacerea dominației în fostele republici sovietice este la loc de cinste.

Politic, Ucraina nu prea are cu cine

Ceea ce ar putea complica în plus lucrurile ar fi faptul că, din punct de vedere politic, Ucraina are un avantaj. Așa cum sintetiza Zbigniew Brzezinski, unul dintre cei mai reputați specialiști în geopolitică ai momentului, actualmente consilier de securitate al președintelui SUA, „Rusia nu poate fi în Europa fără ca Ucraina să fie în Europa, în timp ce Ucraina poate să fie în Europa fără ca Rusia să fie aici”.

Însă discursul încă ambivalent al europenilor și cel insuficient implicat al americanilor lasă greul deciziilor pe Ucraina. Ceea ce, în contextul intern actual, s-ar putea să nu fie o idee așa de bună. Rusia nu va renunța la Ucraina, câtă vreme ține să redevină un imperiu.

http://www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: