Publicat de: damianion | aprilie 30, 2014

RELAŢIA BISERICII CU DUMNEZEU

Relaţia cu Dumnezeu Tatăl

Biserica este sfera în care guvernarea lui Dumnezeu, adică Împărăţia Lui, este recunoscută pe pământ. Cei din Biserică sunt deja cetăţeni ai Împărăţiei lui Dumnezeu ce urmează să vină; ei sunt primele roade din noua creaţie.

Biserica, de asemenea, este poporul lui Dumnezeu, în acelaşi sens în care Israel era şi el un popor al lui Dumnezeu (Rom 9:25-26,  Ef. 2:11, 1 Pet, 2:9-10, Apoc. 21:3);  cei chemaţi şi puşi deoparte pentru scopurile lui Dumnezeu. Biserica este şi oraşul lui Dumnezeu, în sensul că membrii ei vor fi locuitorii Noului Ierusalim (Gal. 4:24-27, Evrei 12:22,  Apoc. 21:2,9,10; 22:19).

În plus, biserica este familia lui Dumnezeu, acesta fiind cel mai personal termen, deoarece îşi are originea în cuvintele Domnului Isus (Mat. 12:46-50; Ef. 2:19).

Relaţia cu Dumnezeu Fiul

Biserica este mireasa lui Hristos. Această expresie conţine un număr important de idei: El şi-a arătat dragostea faţă de noi (ne-a ales să-i aparţinem, să avem părtăşie cu el); s-a sacrificat pentru noi, îi pasă la noi. Noul Ierusalim este asemănat cu o mireasă pregătită pentru soţul ei.

De asemenea, biserica este trupul lui Hristos. Această metaforă este luată în mod principal din căsnicie; la fel cum soţul şi soţia devin un trup, într-un mod corespunzător în raport cu Legea, tot astfel şi Biserica este în mod legal una cu Hristos. Mai mult, biserica este una şi datorită faptului că Duhul Sfânt locuieşte în mijlocul ei şi în fiecare membru. Aşadar, Mesia este una cu poporul Său, comunitatea mesianică.

Hristos este şi Capul Suprem al Bisericii (Ef. 5:23), aceasta fiindu-i supusă. Fiecare persoană are un loc în Biserică, datorită relaţiei sale cu Capul (Fapte 5:14; 11:24). In Faptele Apostolilor 4:42,47 este scris că „Domnul adăuga în fiecare zi”, iar Hristos a zis „Eu voi zidi biserica Mea”.

Hristos este piatra din capul unghiului Bisericii şi temelia ei. Această Piatră ţine clădirea unită şi fără ea, structura bisericii ar fi de neconceput.

Hristos este temelia pe care orice altă piatră este zidită; prima piatră zidită pe fundaţie  a fost, desigur, Petru, dar numai din punct de vedere cronologic (primul creştin), nu cu sensul de a avea întâietate (Ef. 1:22,23). Aceasta înseamnă că Biserica are o legătură directă cu Hristos, Cel ce are autoritate supremă, mai presus de orice stăpânire şi mai presus de puterea celui rău. Fără această autoritate reală, misiunea Bisericii de a-i scăpa pe oameni din împărăţia lui Satan, ar fi imposibilă. Hristos este, totodată şi Capul fiecărui creştin.

Tot Hristos îi alege pe cei ce vor sluji în Biserică; de exemplu l-a ales pe Saul pentru o lucrare specială – aşadar iniţiativa a fost a Lui (Fapte 15:7-8). Creşterea Bisericii depinde de Hristos (1Cor 3:7); păcatul lui Diotref a fost că a uzurpat autoritatea Domnului Isus.

Relaţie cu Dumnezeu Duhul Sfânt

Biserica este Templul Duhului Sfânt (la nivel individual, 1 Cor 6:19-20 şi la nivel colectiv 1 Cor 3:16-17). Un templu este atât o clădire, cât şi un loc în care Dumnezeu este venerat, Biserica fiind Templul lui Dumnezeu în ambele sensuri.

Membrii bisericii se bucură de părtăşia Duhului Sfânt (2 Cor. 13:14) şi Hristos administrează Biserica tot prin Duhul (Apoc. 2:3). Când biserica este loială chemării ei, rezonează cu misiunea Duhului Sfânt (Apoc. 22:17; Fapte 15:28).

DOCTRINELE CREŞTINE, de Dr. Stephen Etches 


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: