Publicat de: damianion | aprilie 8, 2014

CUM SĂ FACI FATĂ CRITICILOR

„Lăuntrul meu se va veseli, când buzele tale vor spune ce este bine” (Proverbe 23:16)

Critica te va face un om mai bun dacă faci următoarele trei lucruri: 1) Ultă-te dincolo de critică si priveste-l pe critic. Dacă e cineva pe care îl respecţi, ascultă ce spune. Dacă e cineva care e mereu critic, nu pune prea mare preţ pe ce spune; probabil că doar îşi proiectează frustrările asupra ta. Se spune că un băiat de doisprezece ani nu vorbea de la naştere. După ce i s-a dat ovăz la micul dejun mai multe săptămâni la rând, el a strigat: „lac, urăsc chestia asta!” Mama lui a sărit în sus, l-a îmbrăţişat şi a spus: „Noi credeam că nu ştii să vorbeşti. De ce nu ai vorbit niciodată cu noi?” El a răspuns fără ocolişuri: „Pentru că până acum totul a fost bine”. Unii oameni vorbesc numai când sunt supăraţi. întrebarea importantă este: criticul tău doreşte în mod sincer să te ajute? 2) încearcă să nu te iei prea în serios. S-o recunoaştem, cu toţii facem lucruri pe care le regretăm. Dar când poţi râde de tine însuţi şi înveţi din acea situaţie, creşti în maturitate. 3) înţelege diferenţa dintre critica constructivă si critica distructivă. învaţă să interpretezi critica punând următoarele întrebări: a) In ce spirit s-a făcut? Dacă atitudinea criticului tău este plină de bunătate, fii sigur că a fost menită să fie constructivă, b) Când s-a făcut critica? Când cineva te critică în mod public, de obicei intenţiile lui nu sunt cele mai bune. c) De ce s-a făcut critica? „Sfaturile în inima omului sunt ca nişte ape adânci, dar omui priceput ştie să scoată din ele” (Proverbe 20:5). Când oamenii suferă, ei au tendinţa de a-i răni pe alţii. Aşa că întreabă mereu: „Această critică a fost făcută spre folosul meu sau dintr-o suferinţă personală?”

„Hristos … când era batjocorit, nu răspundea cu batjocuri” (1 Petru 2:21-23)

Când vine vorba să faci faţă criticilor cum se cuvine trebuie: 1) Să dai dovadă de maturitate emoţională si spirituală. Epuizarea poate afecta modul tău de a reacţiona când eşti sub presiune. Ilie a dat în depresie din cauza ei. Regina Izabela l-a hăituit necontenit. împotrivirea ei l-a vlăguit şi l-a făcut să spună: „Destul! Acum, Doamne, ia-mi sufletul” (1 împăraţi 19:4). Satana v-a profita de oboseala ta. Când eşti epuizat, poţi deveni prea sensibil şi poţi pierde oportunitatea creşterii ce vine odată cu critica. 2) Să înţelegi că oamenii buni sunt criticaţi. Domnul Isus a fost numit mâncăcios (Matei 11:19); băutor de vin (Luca 7:34); prieten al celor cu caracter îndoielnic (Matei 11:19). Cei a căror opinii sunt prestabilite şi a căror gândire are propria direcţie nu vor înţelege un comportament ce se bazează pe ascultarea de Dumnezeu. Deci când ideile şi valorile tale se bat cap în cap cu ale lor, încearcă să fii blând. 3) Să ai mereu o atitudine bună. Propria ta atitudine îţi poate fi mai dăunătoare decât a altcuiva. Ştii ce se spune: „cine caută cearta cu lumânarea o găseşte”. Petru spune: „la aceasta aţi fost chemaţi; fiindcă şi Hristos a suferit pentru voi, şi v-a lăsat o pildă, ca să călcaţi pe urmele Lui. „El n-a făcut păcat, şi în gura Lui nu s-a găsit vicleşug”. Când era batjocorit, nu răspundea cu batjocuri; şi, când era chinuit, nu ameninţa, ci Se supunea dreptului Judecător”. încredinţează totul în mâna lui Dumnezeu şi mergi înainte!

„Este o cinste pentru om să se ferească de certuri” (Proverbe 20:3)

Când vine vorba de critică: 1) Concentrează-te asupra misiunii si schimbă-ti greşelile! Majoritatea dintre noi facem invers; când apare critica, ne schimbăm misiunea şi ne concentrăm asupra greşelilor. Dacă fugi de fiecare dată când faci o greşeală, nu vei realiza niciodată nimic. Ci vei trăi într-o permanentă frustrare. Singurele greşeli adevărate sunt cele din care nu înveţi nimic. Aşa că în loc să te concentrezi asupra greşelilor tale, bazează-te pe faptul că vei face greşeli şi vei deveni mai înţelept şi vei merge mai departe pentru a-ţi îndeplini misiunea. Există un vechi proverb arab care spune: „Dacă te opreşti de fiecare dată când latră un câine, drumul tău nu se va sfârşi niciodată”. Nu lăsa ca eşecurile tale să devină obstacole pe drum -transformă-le în material de construcţie. în Proverbe 27 versetul 17 Biblia spune: „ferul ascute ferul”. Aşa că roagă-te şi vei deveni mai înţelept în urma criticilor. 2) Petrece timp cu persoanele potrivite. Când ai timp liber, petrece-l cu cei ce te zidesc, nu cu cei ce te doboară. Timpul de calitate petrecut cu oamenii potriviţi îţi va întări credinţa şi te va fortifica pentru a ţine piept efectelor celor mai dure critici. De asemenea, te va împiedica să devii tu însuţi critic. Când ciorile atacă un şoim, acesta nu contra-atacă. În schimb, ei se înalţă tot mai sus în cercuri tot mai largi până când atacatorii îl lasă în pace. Ce strategie nemaipomenită! Roteşte-te în cerc deasupra criticilor tăi în loc să te cobori la nivelul lor: „Este o cinste pentru om să se ferească de certuri; dar orice nebun se lasă stăpânit de aprindere”. Dacă vrei ca atitudinea ta să aibă vreun efect asupra oamenilor, lucrul acesta se va întâmpla datorită exemplului tău, nu datorită caracterului tău defensiv.

„Dacă Dumnezeu este pentru noi, cine va fi împotriva noastră?” (Romani 8:31}

În clipa în care îţi ridici capul deasupra mulţimii atragi atenţia şi nu întotdeauna o atenţie binevoitoare. Învaţă de la raţe. Ele stau calme pe suprafaţa apei, continuă să dea din labe în apă şi fac ca apa să se mişte sub ele. Timpul e de partea ta. Când Natanael a întrebat: „Poate ieşi ceva bun din Nazaret?”, Filip i-a răspuns: „Vino şi vezi!” (loan 1:46). Natanael s-a dus şi a devenit un ucenic. Deseori, în desfăşurarea evenimentelor, cauza criticii va deveni limpede şi vei fi dezvinovăţit. Dar trebuie să mergi înainte. George Bernard Shaw, dramaturgul irlandez, a avut cu siguranţă criticii lui – dar a ştiut cum să le facă faţă. După o inaugurare, s-a ridicat un critic din audienţă şi a strigat: „E mizerabil”. La care Shaw s-a ridicat şi a răspuns: „Sunt de acord, dar ce suntem noi în comparaţie cu ceilalţi?” Nimeni nu a avut mai mulţi critici decât Pavel şi totuşi, el a scris: „Dacă Dumnezeu este pentru noi, cine va fi împotriva noastră?” Fără curaj, noi acumulăm doar o serie de idei bune – şi de regrete. Majoritatea oportunităţilor ratate nu ar fi fost ratate dacă am fi fost dispuşi să răzbatem critica şi să îmbrăţişăm ce ar fi putut să fie. Cu toţii experimentăm teama. Dar iată diferenţa: nevoia învingătorilor de a progresa depăşeşte repulsia lor faţă de asumarea riscurilor. Ei pot trăi mai liniştiţi cu amintirea faptului că au încercat şi au dat greş decât cu a faptului că nu au încercat deloc. Ei ştiu că eşecul este o parte inevitabilă a succesului, iar eşecul atrage mereu critica altora. Iar în timp ce unora le e frică să profite de o nouă oportunitate, învingătorul se teme să nu o rateze.


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: