Publicat de: damianion | ianuarie 23, 2014

Idolii trebuie arsi, nu doar ingropati!

În Geneza 35, avem un capitol major din viața spirituală a patriarhului Iacov.

În capitolul 28 Domnul îl convertește. În 29-32 Domnul îl supune. În 33-34 Domnul îl separă. Dar în capitolul 35, Domnul îl sfințește pe Iacov. Asistăm la convertirea completă sau la reînoirea vitalității spirituale a lui Iacov.

Dumnezeu nu este atît de mult interesat de fericirea noastră, dar sigur este interesat de caracterul nostru sfințit.

Domnul i-a poruncit să se suie la Betel, locul unde i se arătase prima dată cînd fugea de Esau. Asta înseamnă că se coborîse prea mult!

Betel înseamnă: Casa lui Dumnezeu. Dar ca să se poată sui la Betel, a dat casei sale porunca de curățire: „Scoateți dumnezeii străini din mijlocul vostru, curățiți-vă, ….. că mergem la Casa lui Dumnezeu„

Ca să ne putem sui, e necesară curățirea. Nu putem să ne suim cu idolii în inimă! Sunt grei, ne trag în jos. Au miros de iad!

Au adunat de-a lungul vieții lor diferiți idoli, tocmai ei credincioșii. I-au îngropat. Aici a greșit din nou Iacov; ar fi fost mai bine ca idolii să fie arși, nu doar îngropați.

În perioade de trezire suntem gata să renunțăm la idolii noștri, dar suntem predispuși să îi dezgropăm după cîteva zile de la eveniment. Suntem predispuși să ne întoarcem la ei.

Iacov ca să poată merge înainte trebuia acum să se întoarcă înapoi! După circa 20 de ani de pocăință știrbă și nereușită, patriarhul Iacov are parte de o întîlnire de gradul 1 cu Dumnezeu și viața începe să i se schimbe de data asta progresiv, sănătos, deci total.

După 20 de ani de pocăință fără acoperire practică, patriarhul e invitat de Dumnezeu să se reîntoarcă la primul altar. La prima Întîlnire, la prima dragoste. La prima cunoaștere. La primul fior. La prima lacrimă. La prima rugăciune, la primul miracol, la primul vis.

Doar după curățire, după îngropare, începe revitalizarea lui Iacov și a casei sale.

După curățire Iacov a construit un altar pe care l-a numit El-Betel, care înseamnă: Dumnezeul Betelului sau Dumnezeul Casei lui Dumnezeu. „EL” în ebraică înseamnă Dumnezeu! Abia după curățirea de dumnezeii străini ne putem rededica lui Dumnezeu. A fost un mare pas înainte și în Sus.

Să treci dincolo de Casa lui Dumnezeu la Dumnezeu Însuși, e mare Revelație, dar la fel de mare Realizare … salvatoare.

Să nu confundăm Betel cu EL-Betel. Diferența între cele două e enormă! Convertirea Betelului e o necessitate! Domnul acolo i-a spus să … locuiască! Un Iacov șchiop, dar transformat, să locuiască la EL-Betel, asta e porunca lui Dumnezeu!

Sunt unii credincioși care locuiesc în Casa lui Dumnezeu, dar nu-L cunosc bine pe Dumnezeu: exemplu îl avem pe Samuel în copilărie și fiii lui Eli care aveau job bun, de preoți de serviciu, dar fără imunitate, etc.

Iacov avea nevoie de o nouă întîlnire cu Dumnezeu. Ceea ce ne spune că mulți dintre noi, (chiar dacă suntem considerați patriarhi), la prima întîlnire cu Dumnezeu nu am avut o convertire completă și deci avem nevoie de încă una, precum Iacov. Din cauza asta există încă atîta șchiopătat spiritual în viața unor credincioși. Abia după ce Domnul l-a șchiopat pe Iacov a început să meargă …. drept!

E tare bună Casa lui Dumnezeu, dar totuși nu-i suficientă. Iacov avea nevoie de persoana lui Dumnezeu, nu doar de Casa lui Dumnezeu. El a ajuns la Betel, dar avea nevoie de EL-Betel!

Nu-i suficient să ai Cuvîntul lui Dumnezeu, trebuie să-L avem și pe Dumnezeul Cuvîntului.

Nu-i suficient să cunoști Cuvîntul lui Dumnezeu, trebuie să Îl cunoști și pe Dumnezeul Cuvîntului.

@@@

Tocmai ăsta a fost păcatul, dar și auto-păcăleala fariseilor. Cunoșteau Cuvîntul lui Dumnezeu, dar nu și pe Dumnezeul Cuvîntului.

E posibil să cunoști Cuvîntul lui Dumnezeu, fără să îl cunoști pe Dumnezeul Cuvîntului.

E posibil să te întorci în Casa lui Dumnezeu, dar să nu te întorci la Dumnezeul Casei lui Dumnezeu, și nu-i aici nici un joc de cuvinte sfinte.

Iacov acum s-a întors nu doar la Casa lui Dumnezeu, ci mai ales la Dumnezeul Casei lui Dumnezeu. Marea majoritate dintre noi avem teribilă nevoie nu doar de Betel, ci de EL Betel. NU doar de Casa lui Dumnezeu, ci de Dumnezeul Casei lui Dumnezeu. Fără EL-Betel, nimic nu are sens. Nici familia, nici bogăția, nici necazul!

Daniel Cocar


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: