Publicat de: damianion | ianuarie 14, 2014

Biserica Crestina Baptistă din Atlanta, Georgia, împlineşte în acest an trei decenii de existenţă

Atlanta este capitala şi cel mai populat oraş al statului american Georgia, respectiv centrul urban al celei de a noua aglomerări urbane din Statele Unite. Conform datelor recensământului din anul 2012, oraşul Atlanta avea o populaţie de 443.775 de locuitori, în timp ce populaţia zonei  metropolitane era de 5,5 milioane de locuitori.

Situat în partea de sud-est a Statelor Unite, Atlanta beneficiază de un climat blând, de tip mediteranean, deseori iarna fără zăpadă, iar vara cu temperaturi ridicate asociate cu un nivel de umiditate ridicat. În timpul anilor ’80, pe fundalul unui fenomen ridicat de  emigraţie şi imigraţie, metropola Atlanta a cunoscut un boom economic semnificativ, devenind al 15-lea oraş al lumii în materie de putere economică, aici fiind sediul central al mai multor companii de renume mondial, printre cele mai renumite fiind Coca-Cola şi CNN Television. Fiind o zonă cu multiple posibilităţi economice, în special în domeniul construcţiilor, Atlanta a constituit un pol de atracţie pentru foarte mulţi români  veniţi în America, sau pentru cei stabiliţi deja în alte părţi ale Statelor Unite. Aşa cum este specific fenomenului de emigraţie, biserica a jucat un rol important în procesul de acomodare, dar şi în cel de manifestare şi păstrare a identităţii româneşti.

Una dintre cele mai notabile comunităţi din metropolă este Biserica Baptistă Nr.1. Despre First Romanian Baptist Church (FRBC) din Atlanta (www.frbcatlanta.org ) se poate spune cu certitudine că a fost şi este în continuare o referinţă semnificativă în istoria multor români creştini evanghelici şi nu numai. Actul de naştere al acestei biserici poate fi considerat în prima duminică a lunii noiembrie 1984, când s-a desfăşurat primul serviciu divin. Iată ce este consemnat în istoria acestei biserici: „În anul 1982, fraţii Otniel Şimonca, Teofil (Titi)  şi Cristi Cocian (din Chicago) au făcut o călătorie specială pentru cercetarea oportunităţilor pe care Atlanta le-ar oferi unei misiuni româneşti. Entuziasm, planuri, visuri, discuţii până după miezul nopţii au fost rezultatul primelor concluzii. Toate acestea au fost însoţite de rugăciuni…”. Primul pas concret în direcţia acestei viziuni a fost făcut în martie 1984 de către familia Otniel şi Daniela Şimonca, care s-au mutat din Chicago la Atlanta. În primele zile ale lunii noiembrie, familiei Şimonca i s-au alăturat şi alte familii: Marţian şi Florica Cocian, Cristian şi Anca Cocian, surorile Lidia şi Ana Lazăr, fratele Brătescu, toţi din Chicago, fraţii Doru şi Gabriel Nicoară din North Carolina precum şi familia Florin şi Rozalia Florincescu venită direct din România. Astfel, în prima duminică a lunii noiembrie 1984, în Atlanta s-a desfăşurat prima adunare a bisericii baptiste române. Persoanele menţionate mai sus au fost primii membri ai bisericii nou formate, fratele Marţian Cocian fiind primul pastor fondator al acestei biserici.

Încă de la început s-a simţit prezenţa lui Dumnezeu în călăuzirea şi ocrotirea acestei lucrări. Oportunităţile binecuvântate care au urmat în dezvoltarea pe multiple planuri a tinerei comunităţi creştine româneşti din Atlanta, constituie o  mărturie cât se poate de elocventă. Istoria bisericii consemnează: „Încă de la început, grupului de români i s-a deschis uşa la Biserica First Baptist Church of Atlanta, păstorită de Charles Stanley; Capela bisericii, de o frumuseţe şi eleganţă neobişnuită, a fost pusă la dispoziţia românilor. Acest lucru a avut un efect pozitiv, încurajator asupra micului grup, care la început se aduna într-o parte a capelei, pe două, trei bănci”. În  timpul care a urmat, numărul membrilor a crescut într-o asemenea măsură, încât după aproximativ doi ani, capela a devenit neîncăpătoare. Având în vedere cerinţele tot mai mari în continuarea activităţii în toate planurile, la cererea întregii comunităţi, în luna august 1985, fratele Titi Cocian, fost pastor la biserica Bethleem din Chicago, împreună cu familia, s-a mutat în Atlanta. În scurt timp a fost ales al doilea pastor al bisericii.

Având în vedere faptul că majoritatea românilor s-au stabilit cu precădere în suburbiile din nord-est ale Atlantei (Norcross şi Lawrenceville), biserica şi-a găsit o locaţie mai adecvată, serviciile desfăşurându-se în incinta clădirii bisericii americane First Baptist Church of Norcross. A fost un popas provizoriu, pentru că la scurt timp biserica şi-a cumpărat propriul local pe Winters Chapel Road. În luna octombrie a anului 2002, acest local a fost vândut unei şcoli creştine  japoneze,  la un preţ neaşteptat de bun, astfel că în scurt timp s-a reuşit cumpărarea unei clădiri corespunzătoare cerinţelor actuale ale comunităţii. Istoria bisericii consemnează despre acest eveniment: „La sfârşitul anului 2005, Dumnezeu ne-a călăuzit spre cumpărarea unei alte biserici, biserica de pe Lawrenceville-Suwanee Road, în Lawrenceville, în care suntem şi în prezent. Clădirea aceasta este situată strategic într-o poziţie deosebită, aproape de două expresuri care leagă nordul de sud şi două artere principale ce leagă estul de vest. Mai importantă decât aşezarea clădirii este funcţionalitatea ei. Membrii bisericii se bucură de cele mai bune condiţii pentru închinare, studiu biblic, părtăşii frăţeşti şi alte activităţi în sanctuar, săli de clasă, bibliotecă, bucătărie şi sală de mese/gimnastică. Este o proprietate minunată, aşezată pe o suprafaţă de teren de 12 acri”.

Actualmente, First Romanian Baptist Church din Atlanta este păstorită de fraţii Teofil (Titi) şi Cristi Cocian şi constituie cea mai mare comunitate baptistă română din SUA, numărul membrilor fiind în jurul de 400. Activitatea comunităţii este remarcabilă, formaţiile bisericii (cor, fanfară, orchestră, tineret ) implicându-se activ în programele săptămânale de laudă şi închinare, aduse lui Dumnezeu. De asemenea FRBC Atlanta se implică activ în cadrul Asociaţiei Baptiste Române din Statele Unite şi Canada. Pastorul senior al bisericii, Titi Cocian, a deţinut timp de peste 20 de ani funcţii în comitetul executiv al Asociaţiei. În toţi aceşti ani biserica a sprijinit activitatea Asociaţiei atât prin participare, cât şi financiar. În istoria bisericii se poate citi de asemenea despre oamenii deosebiţi care au vizitat şi predicat în această biserică: „De-a lungul anilor biserica noastră a fost vizitată de pastori remarcabili: Dr.Charles Stanley, Andy Stanley, Rick Amato, Harry Dent Richard Wurmbrand, Iosif Ton, Alexa Popovici, Valentin Popovici, Vasile Taloş,Vasile Talpoş, Cristian Barbosu, Paul Negruţ, Petrică Dugulescu  şi de asemenea de oameni deosebiţi: scriitorul Ioan Alexandru, solista Mihaela Oancea (din Arizona) şi Mitropolitul Petru al Moldovei”. De asemenea fratele Pitt Popovici, venit de la Los Angeles, a făcut parte din FRBC până la înfiinţarea celei de-a doua biserici baptiste, în Gwinett. Biserica din Atlanta a avut un rol primordial în formarea şi sprijinirea altor biserici precum cele din Hickory (NC), Nashville (TN), Jacksonville (FL) şi Greenville (SC).

În prima duminică a lunii noiembrie 2014, First Romanian Baptist Church din Atlanta va aniversa 30 de ani de existenţă. Cu siguranţă va fi o sărbătoare de  bucurie dar şi de laudă şi mulţumire, închinată lui Dumnezeu. În toţi aceşti ani călăuzirea şi ocrotirea primită din partea lui Dumnezeu a fost simţită şi experimentată de întreaga comunitate în ansamblu. Exclamaţia psalmistului David (Psalm 117:1-2) poate constitui desigur una din motivaţiile acestei deosebite bucurii: „Lăudaţi pe Domnul, toate neamurile, lăudaţi-L, toate popoarele! Căci mare este bunătatea Lui faţă de noi, şi credincioşia Lui tine în veci! Lăudaţi pe Domnul!”.

Radu OPREA – Phoenix, Arizona

www.agapearizona.com

Preluare: www.ziarulactualitatea.ro


Responses

  1. Frumoase cuvinte despre cei din Atlanta. Frumos articol. Asa se intampla cand o comunitate se increde deplin in Dumnezeu !

  2. 30 de ani de existenta continua pentru o biserica romaneasca din diaspora
    inseamna ceva. Dumnezeu sa ii ajute in continuare !


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: