Publicat de: damianion | decembrie 16, 2013

Estul și Vestul se bat pe Ucraina

Aproximativ 200.000 de protestatari antiguvernamentali s-au strâns duminică în capitala Ucrainei într-un show dramatic de rezistență, după ce patru săptămâni de proteste se încheie fără niciun succes pentru cei care optează pentru o țară proeuropeană.

Foto: www.globalvoicesonline.orgProtestele au început în luna noiembrie, după ce președintele Ianukovici a anunțat că nu va mai semna o înțelegere de liber-schimb și integrare politică cu Uniunea Europeană, după șase ani de negocieri. În fața protestelor, care reprezintă o adevărată problemă pentru Administrația Prezidenţială, oficialii ucraineni au făcut un pas înapoi și au anunțat că au reluat discuțiile cu UE și că vor semna înțelegerea, „după ce anumite probleme vor fi rezolvate”.

Uniunea Europeană a primit cu entuziasm semnele de împăcare, anunțând săptămâna trecută că este gata să pregătească documentele, dacă Ucraina dă asigurări clare că îl va semna de data aceasta. Catherine Ashton, înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a declarat la Bruxelles că „Ianukovici mi-a spus foarte clar că intenționează să semneze înțelegerea”, citează CNN. Până vineri însă, oficialii ucraineni s-au întors iar la 180 de grade, renunțând din nou la posibilitatea unei înțelegeri cu UE și confirmând vizita președintelui Ianukovici în Rusia.

Ucraina este împărțită între regiunile din vestul țării, care sunt pro-Europa, și regiunile din est, care sunt orientate spre Rusia. Protestatarii spun că o înțelegere cu UE ar deschide granițele pentru comerț și ar crea circumstanțele necesare modernizării și intrării cu totul în Uniune. Pe de altă parte, Ucraina este dependentă de Moscova din cauza gazului natural pe care îl primește.

Uluiți de jocul politic al președintelui ucrainean, lideri de top din Vest au venit în pelerinaj la Kiev. Duminică, senatorul american John McCain li s-a adresat protestatarilor, spunând: „Acesta este momentul vostru. Aici este vorba de voi, de viitorul pe care vi-l doriți pentru țara voastră. Este vorba despre viitorul pe care îl meritați. Un viitor în Europa, un viitor în pace alături de toți vecinii voștri. Lumea liberă este a vostră și America este alături de voi”, citează NYTimes. McCain a criticat și relele tratamente la care au fost supuși protestatarii de către forțele de ordine, moment în care președintele a promis că guvernul va face tot posibilul pentru a asigura dreptul la demonstrații pașnice și că va dispune o anchetă pentru ziua de 30 noiembrie, când poliția a folosit violența împotriva protestatarilor.

La mulțimile care s-au strâns duminică în Piața Independenței, partidul lui Ianukovici a mai adăugat câteva mii de oameni pe care i-au strâns din provincie, pentru a face o tabără proguvern, scrie  NYTimes. Până duminică seara însă nu izbucnise niciun conflict între cele două tabere. Ba chiar protestatarii pro-Europa au invitat tabera adversă la ceai și discuții civilizate.

Arseniy P. Yatsenyuk, lider în parlament al partidului din opoziție și unul dintre organizatorii protestelor, atenția oamenii că marți vor trebui să fie în mod special vigilenți, căci președintele se va întâlni cu Vladimir Putin în Rusia. Cei doi lideri discută de ceva timp despre un posibil ajutor financiar pe care Rusia să îl acorde Ucrainiei, dar mulți lideri din opoziție se tem că, de fapt, Ianukovici este pregătit să semneze o înțelegere care ar alătura țara unei uniuni vamale pe care Rusia a creat-o cu  Kazakhstan și Belarus. Opoziția spune că o asemenea uniune ar reconstitui practic Uniunea Sovietică și ar însemna o despărțire definitivă de Europa. „Dacă semnează această înțelegere, Ianukovici poate rămâne la Moscova. Să nu se mai întoarcă la Kiev”, avertiza  Yatsenyuk duminică în fața mulțimilor, conform The News.

Sursa: www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: