Publicat de: damianion | noiembrie 22, 2013

Evreii cer să li se permită închinarea pe Muntele Templului

Evreii cer să li se permită să se închine pe Muntele Templului, după ce, timp de zeci, de ani le-a fost interzis acest lucru.

Foto:pelerinulortodox.xhost.roLocul cunoscut de evrei sub numele de Muntele Templului,  şi numit de musulmani Haram As-Sharif, este din nou motiv de conflict. Un grup din ce în ce mai numeros de evrei le cer autorităţilor permisiunea de a se închina pe esplanada moscheii, loc rezervat doar închinării musulmanilor, până în prezent, notează religionnews.com.

Potrivit tradiţiei ebraice, Muntele Templului este locul în care a fost zidit Templul din Ierusalim, sau Templul lui Solomon, distrus de către Babilonieni în anul 587, î.Chr. După distrugerea primului templu, evreii au construit un al doilea edificiu, care a fost, și el, distrus de către romani în anul 70 A.D. Tot ce a rămas din acest templu este Zidul de Apus, locul cel mai sfânt pentru iudei, care, se pare că este o ruină a celui de-al doilea templu. Din perspectiva musulmanilor, acela este locul în care s-a înălţat profetul Mohamed la cer. De 500 de ani încoace, şi mai ales după războiul arabo-israelian din 1967, doar musulmanii au dreptul de a se închina în partea de sus, unde se află Cupola Stâncii şi Moscheea Al Aqsa, unul dintre cele trei locuri considerate sfinte de adepții religiei islamice (alături de Mecca şi Medina). Evreii au dreptul de a se închina doar în partea de jos, unde se află Zidul Plângerii, locul cel mai sfânt pentru iudaism.

Însă situația este departe de a fi clarificată, mai ales din pricina nemulțumirilor credincioșilor evrei. Anul 2000, când Ariel Sharon, pe atunci, liderul opoziţiei, a intrat în această zonă, s-a produs cea de-a doua Intifadă, sau Intifada Al Aqsa, care a provocat moartea a 3.000 de palestinieni, 1.000 de israelieni şi 64 de străini, în cinci ani. Aproape în fiecare zi izbucnesc mici conflicte din cauza tensiunilor între cei care vor să schimbe situaţia actuală şi poliţie, care vrea să păstreze ordinea şi liniştea.

În ultimii ani, dorinţa de proprietate a credincioșilor de rit mozaic s-a accentuat, mulți așteptând ca, odată cu venirea lui Mesia, să vină şi cel de-al treilea templu. Aşa se face că din ce în ce mai mulţi evrei cer schimbarea normelor actuale, în condițiile în care musulmanii transmit constant nu vor accepta niciodată propunerile lor. Potrivit islamicilor, schimbarea ar fi posibilă doar prin forţă, lucru care ar provoca un conflict între lumea arabo-musulmană şi Israel. Autorităţile musulmane susţin că cererea evreilor este o provocare, deoarece ei nu au niciun drept asupra acestui loc. Încercarea acestora de a schimba dispoziţiile actuale va stârni mari conflicte, potrivit lui Mahmoud Abu Atta, purtător de cuvânt al Al-Aqsa Institue for the Preservation of the Trust and the Heritage.

Parlamentarul Miri Regev, din Partidul Likud Beitenu, a avut diferite întâlniri, atât cu parlamentarii evrei din aripa dreaptă cât şi cu reprezentanţii arabo-israelieni, în vederea ridicării restricţiei evreilor de a se închina pe Muntele Templului. Din punctul său de vedere, fiecare cetăţean israelian, indiferent de religia sa, ar trebui să aibă dreptul de a se închina în locurile sfinte.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: