Publicat de: damianion | octombrie 30, 2013

Deces provocat de anticoncepționale, raportat la Agenția Europeană a Medicamentului

În urmă cu o lună, o tânără de doar 27 de ani, din Arad, a murit după un stop cardio-respirator, care a lăsat-o într-o comă profundă timp de două săptămâni. Primele investigații ale medicilor indicau atunci drept posibilă cauză un tratament medicamentos pentru slăbit pe care tânăra îl urmase. Ieri însă, medicii legiști au anunțat rezultatul oficial al necropsiei: embolie pulmonară, ca rezultat al tratamentului cu anticoncepționale.

 

Foto: LibertateaPe 13 septembrie, tânăra a suferit un infarct, care a lăsat-o două săptămâni în comă. Rudele ei au spus atunci că fata nu suferea de nicio boală, însă lua anticoncepționale, prescrise de un medic, pentru un chist ovarian. Fata renunțase la fumat cu două luni înainte să moară și, fiindcă în ultima perioadă se îngrășase, începuse un tratament medicamentos pentru slăbit.

 

Adrian Wiener, purtător de cuvânt al Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, declarase pentru Mediafax  că iau în calcul unei legături între consumul suplimentelor pentru slăbit și stopul cardio-respirator.  Însă din expertiza medico-legală care a stabilit starea de toxicitate a organismului și cauzele decesului a reieșit altceva. „După autopsie, una din posibilele cauze ale decesului, de fapt cauza cea mai probabilă, embolia pulmonară, este una din complicațiile tratamentului cu anticoncepționale. De aceea prescripția acestor tipuri de medicamente trebuie să țină cont de mai multi factori: obezitatea, hipertensiunea, sedentarismul. Era o pacientă supraponderală”, a spus dr. Adrian Wiener, citat de Știrile ProTV.

 

Prospectul medicamentului contraceptiv specifica la efecte adverse riscul de dezvoltare a trombozei sau a embolismului, în timp ce la contraindicații nota hipertensiunea severă, obezitatea și fumatul. „Asocierea dintre contraceptive și fumat nu e benefică. Poate cauza accident vascular cerebral, spunea medicul ginecolog Ioan Micle, subliniind că „pastilele cresc efectul de coagulare a sângelui și produc o creștere a tensiunii.”

 

Agenția Națională a Medicamentului s-a sesizat în acest caz, înregistrându-l ca „reacție adversă gravă suspectă” și a trimis un raport către Agenția Europeană a Medicamentului. așa cum a declarat purtătorul de cuvânt al instituției, Anca Crupariu.

 

Producătorul anticoncepționalelor pe care le lua tânăra din Arad a anunțat că „așteaptă rezultatul final al investigației, iar pe baza acestui rezultat va proceda în consens cu recomandările formulate de către autoritățile abilitate”. Este posibil ca aceste recomandări să includă modificarea prospectului medicamentului astfel încât să cuprindă mai multe detalii despre efectele adverse ale tratamentului.

Reprezentantul Agenției Naționale a medicamentului a spus încă că mai important este „ca pacientele să se supună unui control riguros din partea medicului specialist” înainte de a începe un tratament contraceptiv.

 

Un studiu  realizat la începutul anului de compania globală de cercetare Millward Brown a analizat comportamentul femeilor în privința planificării familiale și a contracepției. Raportul intitulat „Emergency Contraception Study” a arătat că cele mai multe dintre românce, respectiv 33%, folosesc prezervativul ca principală metodă contraceptivă, 25% iau zilnic anticoncepţionale, 22% se bazează pe metoda calendarului şi a retragerii, în timp ce 8% nu folosesc niciun mijloc de contracepţie. Majoritatea femeilor care au participat la studiu consideră că metodele contraceptive pe termen lung (pastilele) au efecte negative, de aceea preferă să folosească metode contraceptive care se utilizează în timpul contactului sexual.

 

O serie de motive medicale serioase trebuie considerate contraindicații pentru administrarea anticoncepționalelor:    –   istoric de tromboze (coagularea sângelui în vase) sau predispoziția familială la astfel de boli. Aici sunt incluse accidentul vascular cerebral, infarct, tromboză venoasă, embolie pulmonară.    –   obezitate,    –   hipertensiune arterială,    –   tulburări hepatice severe,    –   boli ale vaselor creierului sau ochilor. De asemenea, administrarea contraceptivelor este contraindicată în cazul femeilor cu vârsta peste 30 de ani sau însărcinate.

Sursa: www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: