Publicat de: damianion | octombrie 27, 2013

Halloweenul – exmatriculat din școlile americane – adoptat de cele românești

Spiriduși, felicitări macabre, vrăjitoare, fantome, dar și dulciuri sunt doar câteva din ingredientele necesare pentru marcarea sărbătorii de Halloween. Deși este o sărbătoare de tradiție în societatea americană, unele școli anunță că începând cu acest an vor interzice manifestările specifice evenimentului. În schimb, în școlile din România fenomenul pare să ia amploare.  

Foto: ymcastlouis.orgDirectorul Orlando Taylor spera să facă un lucru bun la începutul lunii octombrie, când a trimis o scrisoare prin care îi anunța pe părinți că sărbătorile de Halloween vor fi interzise în acest an la Elementary School Inglewood, informează The Washington Post. Însă, spre surprinderea directorului, părinții indignați au denunțat interdicția, considerându-l pe director ca fiind lipsit de spiritul american.

Unul dintre acești părinți, citat de Examiner, și-a exprimat nemulțumirea acuzând că „se refuză copiilor noștri dreptul la liberă exprimare și celebrare a culturii/tradițiilor pe care majoritatea dintre noi le-am experimentat  în școala americană”. 

După ce mass-media a aflat de această situație ce a luat amploare națională, Taylor a devenit peste noapte din directorul unei școli respectabile un „Grinch care a furat Halloween-ul”. Expresia face trimitere la personajul fictiv, apărut într-un volum de benzi desenate pentru copii caracterizat de prefăcătorie și de ură față de sărbători.  

Școala lui Taylor nu este singura care a acționat în direcția eludării unei sărbători tradiționale. Motivul pentru care unele școli publice americane s-au repoziționat față de Halloween este recunoașterea faptului că un număr tot mai mare de părinți creștini, musulmani sau de alte religii optează pentru retragerea copiilor de la școală cu ocazia evenimentului. Părinții religioși consideră că activitățile care implică imagini de vrăjitoare, demoni și fantome sunt ofensatoare pentru credința lor.

Popularitatea de care se bucură o asemenea sărbătoare de sorginte celtică se datorează contribuției pe care au avut-o Disney, McDonald’s, dar mai ales Hollywood-ul, menționează Readers Digest. Drept urmare, se estimează că, la nivel mondial, peste 100 de ţări au preluat această sărbătoare.

Invazia Halloweenului în școlile din România

Globalizarea culturală a determinat ca Halloweenul să se naturalizeze și în spaţiul românesc, deși unii încă resping tradiția, fie pentru că este de import, fie din raţiuni de ordin religios. Cu toate acestea, România a devenit un punct de atracție tot mai important pentru amatorii de evenimente macabre. National Geographic recomandă publicului din întreaga lume 14 destinații pentru această toamnă, printre care una dintre ele este o regiune din România.  „Ce loc mai bun pentru a te bucura de Halloween decât Transilvania? (…) Lăsând la o parte tradiţia lui Dracula, România… este o ţară frumoasă şi misterioasă, cu localnici joviali, care nu vor să sugă sângele, dar vor încerca să vă îmbete cu ţuică”, scrie Andrew Evans pe site-ul National Geographic.

Chiar dacă la adulți sărbătoarea nu a prins încă rădăcini, în schimb „în multe grădiniţe şi şcoli, în special în cele particulare, se fac petreceri de Halloween, iar cei mici se întrec în costume şi în poveşti vrăjitoreşti”, informează Gândul. Deși în noaptea de 31 octombrie, copiii nu colindă pe la uși după bomboane, tinerii au adoptat benevol Halloweenul nu atât dintr-un mimetism pro-american, cât dintr-un pretext pentru o noapte de distracție, susține studenție.ro

Amploarea fenomenului în școlile românești a determinat conturarea unor forme de protest. O asemenea inițiativă a aparținut Federaţiei Organizaţiilor Ortodoxe Pro-Vita din România. Într-un memoriu adresat Ministerului Educației în anul 2012, semnatarii sesizau că „în România, Halloweenul este sărbătorit în toate unităţile şcolare, unde se desfăşoară petreceri, baluri, serbări etc., toate promovând teroarea, cruzimea, violenţa, moartea, într-un cuvânt, satanismul”. Un alt aspect menționat prin care se încerca să se exprime gravitatea situației constă în faptul că „elevii sunt învăţaţi chiar de către profesori cum să îşi confecţioneze costumele şi decorurile adecvate”. În consecință se solicita „anularea tuturor activităţilor de acest tip în şcolile din România”.

Un asemenea demers de interzicere a fost pus în aplicare în Rusia încă din 2003. Ministerul Educaţiei din Rusia a declarat că decizia este motivată de faptul că această sărbătoare este „în contradicţie cu natura instituţiilor de învăţământ, tulburând mintea şi afectând sănătatea spirituală şi morală a elevilor”, concluziile sale fiind împărtăşite de o serie de psihologi şi psihiatri consultaţi pe această temă, menționează Revista Rost.

Credința în spiritele morților nu este specifică doar sărbătorii de Haloween. Potrivit etnologilor, din punct de vedere al obiceiurilor, sărbătoarea de Sfântul Andrei este asemănătoare cu Halloweenul americanilor. Superstiţioşii îşi ung ușile și ferestrele cu usturoi, pentru ca duhurile rele să nu le intre în casă.

Considerată tot sărbătoare a spiritelor, noaptea de 29-30 noiembrie, cunoscută şi ca Noaptea Strigoilor, nu atrage aceleași proteste, fiindcă, cel mai probabil, nu sorgintea păgână este cea care generează probleme, ci rădăcinile sale americane.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: