Publicat de: damianion | octombrie 6, 2013

Pericolul la care se expun studenții care trimit frecvent SMS-uri

Studenții care trimit frecvent mesaje folosind telefonul mobil ar putea experimenta probleme ale somnului, arată o cercetare americană publicată în jurnalul Psychology of Popular Media Culture.

Foto: Alamy / dailymail.co.ukOamenii de știință de la Universitățile Washington și Lee au vrut să observe legătura dintre stresul interpersonal, activitatea de trimitere a SMS-urilor și trei indicatori de sănătate și bunăstare: problemele de somn, starea emoțională și oboseala. Cei 83 de studenți în primul an de facultate, participanți la studiu, au fost rugați să răspundă la un chestionar legat de numărul de mesaje trimise și primite zilnic, problemele de somn experimentate, dar și de epuizarea socială și școlară, notează Science Daily.

Rezultatele au arătat o asociere între un număr mare de mesaje trimise pe zi și experimentarea problemelor de somn. Fenomenul ar putea fi explicat atât de faptul că studenții se simt presați să răspundă unui mesaj, indiferent de ora la care este primit, dar și de tendința acestora de a dormi cu telefonul mobil în apropiere, iar soneria care anunță o notificare îi poate trezi.

De asemenea, cercetătorii au observat o legătură între trimiterea frecventă de mesaje text de pe telefonul mobil și creșterea vulnerabilității participanților în fața stresului interpersonal.

Autoarea studiului, Karla Klein Murdock, susține că descoperirile atrag atenția asupra problemelor pe care transmiterea frecventă de SMS-uri le poate provoca în condiții de stres. În primul rând, aceasta punctează unul din minusurile acestui tip de comunicare: absența mesajelor nonverbale transmise în comunicarea față în față. Apoi, ea atrage atenția asupra riscului ca mesajul să suporte mai multe interpretări, lucru care poate cauza neînțelegeri.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: