Publicat de: damianion | septembrie 29, 2013

5 metode pentru a scăpa de timiditate și anxietate în situațiile sociale

Unele persoane se pot simți deosebit de inhibate în situații sociale. Întâlnirile cu ceilalți le provoacă un gol în stomac, în timpul conversației sunt copleșite de o stare de anxietate, iar timiditatea nu le dă voie să scoată nici măcar un cuvânt.

Foto: forbes.comAdesea timiditatea în situații sociale apare din cauza unei proaste imagini despre propria persoană, notează Think Simple Now. La aceasta se adaugă o preocupare insistentă asupra ceea ce gândesc ceilalți despre tine, dar și autoetichetarea de tipul „așa sunt eu, timid”, lucru care te va face să te limitezi la așteptările create de eticheta pe care ți-ai (im)pus-o.

Cu puțin efort, perseverenţă și exercițiu, oricine își poate învinge timiditatea și anxietatea. Aplicând câteva sfaturi, îți poți schimba în bine viața și îți poți îmbunătăți relațiile cu ceilalți.

1. Învață să te placi. Fiecare dintre noi este unic și are, pe lângă defecte, o mulțime de calități care îl fac o persoană minunată. Descoperă care sunt punctele tale forte și devino conștient de acestea. Astfel vei reuși să îți îmbunătățești impresia despre propria persoană și poate chiar să nu mai dai atâta importanță părerilor celorlați despre tine. De asemenea, evită să te compari cu alte persoane, ori să cazi în extrema perfecționismului.

2. Încearcă un fel de terapie prin expunere. Metoda este adesea folosită în cazul persoanelor care se confruntă cu diverse fobii. Aceștia sunt expuși treptat acelor lucruri care le dau fiori, în scopul de a-și înfrânge fricile. De aceea, nu mai fugi de situațiile sociale, găsind tot felul de scuze. Chiar dacă la început ți se va părea ciudat și deloc confortabil, nu te da bătut. Cu cât exersezi mai mult, cu atât vei deveni mai relaxat în situaţiile sociale. Iar dacă dai greș, ține minte că eșecul nu este un capăt de drum!

3. Devino fascinat de cei din jur. Adesea oamenilor le place să vorbească despre ei înșiși, iar acest lucru poate fi „arma ta secretă” în înfrângerea timidității sociale. Îi poți întreba tot felul de lucruri despre ei, reținând răspunsurile pe care ți le oferă pentru a putea fi pe viitor o punte importantă pentru deschiderea comunicării, punctează Self-Confidence

4. Relaxează-te. De multe ori îți crești starea de anxietate singur, gândindu-te intens la acel moment care îți face inima cât un purice, lucru care atribuie respectivului moment o etichetă negativă. Noi înșine ajungem să ne „programăm” aceste stări de neliniște,  punctează Pick The Brain. Încearcă să adopți câteva tehnici care te ajută să te relaxezi, ca de exemplu câteva exerciții de respirație, o sesiune de activitate fizică sau o baie aromată. Imaginează-te apoi la întâlnirea care îți face inima să stea în loc și închipuie-ți că ești extrem de sigur pe tine și că te descurci nemaipomenit.

5. Gândește-te că te întâlnești de fapt cu cel mai bun prieten. Atunci când stai de vorbă cu persoanele apropiate, pe care le cunoști bine, probabil că nu ai nicio reținere, iar acea stare de inconfort și inhibiție nici nu există. Imediat cum te aflii în compania unui străin, îți simți deja picioarele tremurând și pulsul crescând. Ai putea încerca această metodă exemplificată de Positivity Blog, de a-ți inchipui că necunoscutul din fața ta este de fapt cel mai bun prieten al tău. Acest truc ar putea să te ajute să creezi o atmosferă mult mai relaxată, lipsită de tensiune și să construiești o conversație eficientă și naturală.

Ceea ce este important de reținut este faptul că aceste metode nu dau rezultate peste noapte, dar prin repetarea lor vei reuși, treptat, să îți diminuezi timiditatea și să fii mult mai relaxat în situațiile sociale, construind chiar legături mai puternice cu cei din jur.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: