Publicat de: damianion | septembrie 11, 2013

Data de 10 septembrie a fost declarată Ziua Mondială a Prevenirii Suicidului

Data de 10 septembrie a fost declarată Ziua Mondială a Prevenirii Suicidului, o zi care să inspire oamenii să lupte pentru construirea unor metode eficiente pentru micșorarea numărului persoanelor care aleg să își ia singuri viața. În fiecare an, aproximativ un milion de oameni se sinucid, iar cifrele nu includ și tentativele eșuate de sinucidere, arată Asociația Internațională pentru Prevenirea Suicidului.

La fiecare 40 de secunde, un om își pune capăt zilelor, iar numărul deceselor survenite din această cauză îl depășeste pe cel al victimelor războaielor și al cazurilor de omucidere la un loc. Multe din victimele suicidului suferă de probleme mintale.

Însă la numărul sinuciderilor se adaugă și încercările eșuate care ar putea fi de 20 de ori mai mari decât cel al deceselor survenite din această cauză, susține dr. Lanny Berman, președintele Asociației Internaționale pentru Prevenirea Suicidului (IASP). Se estimează că aproximativ 5 procente din populația lumii încearcă cel puțin o data în viață să își pună capăt zilelor, subliniază expertul.

La nivel global, sinuciderea este una dintre cele mai importante cauze ale deceselor, mai ales în rândul tinerilor. Organizația Mondială a Sănătății, dar și Estimarea Gravității Bolilor consideră sinuciderea ca fiind o problemă de sănătate publică, atât în țările dezvoltate, cât și în cele mediu sau slab dezvoltate.

Rata sinuciderilor ar putea fi micșorată prin facilitatea accesului la programele speciale de îngrijire. În multe țări, bugetele alocate pentru tratamentul persoanelor care suferă de boli mintale, ori sunt predispuse la sinucidere sunt insuficiente, mai ales judecând după amploarea problemei.

O mai bună cunoaștere și conștientizare a fenomenului ar putea de asemenea contribui în mod pozitiv la tragerea unui semnal de alarmă cu privire la problema sinuciderii, dar acest lucru nu este îndeajuns, notează IASP.  Prejudecățile cu privire la persoanele bolnave mintal, ori cu înclinații spre sinucidere sunt răspândite în întreaga lume și sunt dificil de schimbat. Uneori, chiar și specialiștii care lucrează cu persoane cu intenții suicidale, ori cu afecțiuni psihologice pot dezvolta astfel de prejudecăți, lucru care poate împiedica tratarea eficientă a pacienților.

Ignorarea problemei sinuciderii nu va conduce la micșorarea deceselor survenite din această cauză, ori la creșterea numărului persoanelor care beneficiază de tratament specializat. Prevenirea însă ar putea salva viețile a mii de oameni, subliniază dr. Berman.

IASP îi invită pe toți cei care nu pot participa la activitățile programate pentru Ziua Mondială a Prevenirii Suicidului să aprindă o lumânare la ora 20.00 și să o așeze în apropierea unei ferestre, pentru a lua parte la această zi într-un mod privat.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: