Publicat de: damianion | mai 31, 2013

Curtea Constituţională din Croaţia a suspendat educaţia sexuală în şcoli

Curtea Constituţională din Croaţia a suspendat, miercuri, un program vizând predarea unor cursuri de educaţie sexuală în şcoli, reproşând Guvernului că nu a consultat asociaţiile de părinţi în legătură cu această iniţiativă contestată de puternica Biserică Catolică.

“Să permiţi părinţilor să participe la pregătirea unui conţinut educativ este o obligaţie constituţională procedurală, mai ales când este vorba despre convingeri şi credinţe diferite”, a explicat judecătorul Mato Arlovic, citat de AFP.

Fără a intra în conţinutul programului, Curtea va examina în următoarele luni dacă maniera în care programul de educaţie secuală care a fost introdus în şcoli este în conformitate cu Constituţia.

Două asociaţii conservatoare susţinute de Biserica Catolică locală, un partid de dreapta şi un grup de cetăţeni au făcut apel la Curtea Constituţională pentru a tranşa chestiunea.

La începutul anului, Guvernul a implementat un program experimental de doi ani, cu obiectivul afişat de a sensibiliza elevii în legătură cu problemele legate de sexualitate. Temele merg de la contracepţie, la masturbare, trecând prin maladiile cu transmitere sexuală, homosexualitate sau egalitatea între sexe.

Circa 2.000 de sarcini la adolescente şi 400 de avorturi sunt înregistrare anual în Croaţia, potrivit statisticilor oficiale. Programul intenţiona să sensibilizeze fete cu vârste cuprinse între 9 şi 18 ani, care ar fi trebuit să participe la câte 3 sau 4 cursuri de educaţie sexuală pe an.

Dar a stârnit îngrijorarea clericilor catolici şi asociaţiilor care se tem de o îndoctrinare şi afirmă că va fi vorba despre o “promovare a pornografiei, a promiscuităţii şi a homosexualităţii”.
Circa 86% dintre cele 4,2 milioane de croaţi sunt catolici, iar Biserica joacă un rol foarte important în societatea locală.

Sursa: http://jurnalul.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: