Publicat de: damianion | martie 23, 2013

Bicentenar David Livingstone – Misionarul cu inima îngropată în Africa

pozaA fost misionar, explorator, medic, activist contra sclaviei și o adevărată celebritate din epoca victoriană, iar moartea lui a declanșat un doliu public de amploarea funeraliilor Prințesei Diana. S-au împlinit 200 de ani de când David Livingstone s-a născut în Blantyre, Scoția, relatează Religion News.

David Livingstone s-a născut pe 19 martie 1813 într-o familie săracă și a început să lucreze într-o țesătorie încă de la vârsta de 10 ani. Deși a fost nevoit să muncească din greu ca să-și câștige existența, acest lucru nu l-a împiedicat să studieze medicina. La 23 de ani, a fost admis la Anderson College, din Glasgow, iar la 27 de ani a fost trimis ca misionar în Africa.

La scurt timp după ce a ajuns în Africa, Livingstone și-a pus trei ținte: să exploreze continentul, să-i convertească pe africani la creștinism și să lupte contra comerțului cu sclavi. Scrisorile pe care le trimitea Societății Misionare din Londra au ajutat mult la alimentarea mișcării de desființare a comerțului cu sclavi, pe care el îl descria drept „rana deschisă a lumii”. A luptat toată viața contra sclaviei, dar toate eforturile sale s-au materializat abia după moartea sa, când sclavia a fost abolită în Africa de Est.

De asemenea, contribuțiile sale din acea perioadă în domenii precum medicina, geografia și istoria naturală au fost și încă sunt semnificative. „Livinstone a fost un misionar uimitor, și chiar mai mult decât atât. […]„Nu era cea mai celebră persoană din Scoția; era cea mai celebră persoană din întreaga lume!”, afirmă istoricul scoțian Tom Devine.

Când a murit, în 1873, în vârstă de 60 de ani, inima i-a fost îngropată în Africa (în Zambia de astăzi), iar trupul și jurnalele sale de călătorie au fost transportate pe braţe de băștinași, întâi pe jos și apoi cu vaporul, la mii de kilometri, până în Anglia. Această procesiune a avut o solemnitate emoţionantă, fiind efectuată exclusiv de oamenii locului, care l-au cunoscut şi preţuit. Au fost depuse la Westminster Abbey, unde Livingstone a fost înmormântat.

www.semneletimpului.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: