Publicat de: damianion | februarie 22, 2013

Românii vor avea cărţi de identitate biometrice din 2013

De anul acesta, numărul actelor de identitate ce conţin cip creşte cu încă unul: cartea de identitate biometrică, care va fi introdusă de la 1 iulie.

Cu puţin timp înainte de mult-anunţata admitere în spaţiul Schengen, proiectul de introducere a buletinului biometric, propus de Ministerul Afacerilor Interne în anul 2010, a devenit realitate. Astfel, „România (poate) să dovedească prin măsuri concrete faptul că asigură accesul în spaţiul Schengen cu un document de identitate sigur, adaptat standardelor internaţionale în materie”, explică autorităţile române.

Din vara acestui an, cetăţenilor români li se vor elibera cărţi de identitate biometrice, ce vor conţine amprenta digitală şi un cip personalizat.

Cartea de identitate normală va conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnologie laser,  precum numele complet al titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii, semnătura olografă, fotografia titularului, C.N.P. şi adresa de domiciliu, dar şi elemente de particularizare şi de siguranţă.

În schimb, cartea de identitate biometrică de tip smart card va mai include prenumele părinţilor titularului, certificate digitale, date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare a două degete. În plus, buletinul biometric garantează un grad de protecţie ridicat împotriva furtului de identitate, declară specialiştii de la Biroul de Evidenţă al MAI.

Datele biometrice se colectează numai cu acordul expres al solicitantului sau, în cazul minorilor şi al incapabililor, numai cu acordul expres al unuia dintre părinti sau al reprezentantului legal.

Pentru cei care sunt sceptici cu privire la acest nou document, autorităţile au o veste bună: schimbarea buletinului nu se va face obligatoriu cu unul biometric. Românii vor putea opta între eliberarea unei cărţi de identitate normale sau a unei cărţi electronice de identitate. „Cine nu doreşte carte de identitate electronică poate opta pentru una normală, care va fi asemănătoare cu cea electronică, dar nu va conţine cipul şi amprentele deţinătorului”, a explicat Laura Cusa, şeful serviciului juridic din Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor pentru Adevărul.

Potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului, actele de identitate vor fi preschimbate treptat, începând cu şase luni de la data emiterii primei cărţi de identitate biometrice. Astfel, în perioada 1 iulie 2013 – 30 iunie 2014 vor fi preschimbate buletinele persoanelor născute după 1981, între 1 iulie 2014 şi 30 iunie 2015 ale persoanelor născute între 1 ianuarie 1966 şi 31 decembrie 1980, între 1 iulie 2015 şi 30 iunie 2016 pentru persoanele născute între 1 iulie 1946 şi 31 decembrie 1965 şi între 1 iulie 2016 şi 31 decembrie 2016 buletinele persoanelor născute înainte de anul 1945.

Cartea de identitate electronică este al doilea act biometric introdus de autorităţile române. Tot pentru îndeplinirea datoriilor faţă de Uniunea Europeană, România a adoptat şi eliberarea paşapoartelor biometrice încă din anul 2009. Noile paşapoarte conţin, pe lângă cipul cu datele personale ale posesorului, 50 de elemente de siguranţă, faţă de cele 32 existente pe vechile paşapoarte.

Decizia din acest an urmează unei dezbateri publice ce a avut loc în anul 2011. Atunci, mai mulţi reprezentanţi ai ONG-urilor pentru apărarea drepturilor omului au criticat legislaţia privind introducerea cărţii de identitate electronice, susţinând că aceasta contravine prevederilor Constituţiei şi încalcă dreptul la viaţă privată. În plus, reprezentanţii societăţii civile au criticat faptul că prea multe instituţii ale statului au acces la o multitudine de date personale.

Sursa: www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: