Publicat de: damianion | februarie 8, 2013

Euro a depasit pragul psihologic de 4,4 lei. E doar inceputul, avertizeaza analistii

Euro a depasit, joi, pragul psihologic de 4,4 lei/euro, BNR afisand un curs de referinta euro/leu de 4,4106, in crestere cu 0,58% fata de sedinta precedenta.

Leul devine, astfel, moneda cea mai depreciata din regiune. Zlotul polonez, spre exemplu, a inregistat o depreciere de doar 0,25%.

Trendul de depreciere consistenta s-a instalat acum doua zile, pe fondul unei licitatii de titluri de stat, „lipsita de stralucire”, dupa cum comenteaza analistii ING, lasand pe piata o „cerere naturala de valuta”.

„Este o scadere a optimisumului afisat de investitorii straini cu privire la potentialul de avans al titlurilor de stat locale. Daca am vazut volume foarte ridicate ale cererii in decembrie si ianuarie pentru titlurile de stat, nu la fel s-a intamplat si luni. Acest lucru semnaleaza ca cererea incepe sa se disipe. Randamentele, daca vor creste, nu vor creste brusc si mult ci treptat si foarte putin”, a declarat pentru Business24, Mihai Tantaru, analist ING.

Economii in euro sau in lei? Ce solutii recomanda specialistii

Asadar, trendul de depreciere inceput luni are toate sansele sa continue in perioada urmatoare, avand in vedere ca, „la cum arata piata euro/leu, e dificil de crezut ca vom avea o finantare a unor posibile investitii straine. Un avans al leului pare putin probabil”, a mai precizat Tantaru.

Si analistul financiar Aurelian Dochia semnaleaza o intoarcere la „realitatea economiei romanesti”, in ceea ce priveste cursul valutar:

„Pe mine m-a surprins evolutia leului, nu cred ca e legata de ceea ce se numeste fundamentele economiei romanesti, ci de o conjunctura favorabila pe pietele internatioanle, unde a aparut un apetit mai mare pentru risc. N-ar trebui sa ne culcam pe urechea ca aceasta situatie continua. Nu avem motive sa credem ca euro va ajunge la 5 lei, dar fata de 4,3 lei, cat a fost la inceputul anului, se va misca undeva la 4,4-4,5 lei”, prognozeaza Dochia.

Sursa: http://www.business24.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: