Publicat de: damianion | ianuarie 29, 2013

Coreea de Nord – când foametea dă în canibalism

Sărăcia lucie cu care se confruntă nord coreenii nu mai reprezintă de mult timp o noutate, nici măcar în presa occidentală. Dar dezvăluirile făcute de o agenţie de ştiri asiatică cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de canibalism ale părinţilor faţă de propriii copii zguduie Occidentul.

Un bărbat a fost executat din cauză că şi-a ucis ambii copii cu scopul de a-i mânca. Un bunic a deshumat corpul nepotului său (decedat tot de foame) pentru a-l fierbe şi mânca. Un altul şi-a ucis un coleg de muncă, a consumat parte din el şi apoi a încercat să-l vândă pe post de carne de oaie. Un alt bărbat a ucis 11 persoane pe care a încercat să le vândă pe post de carne de porc. Iar rapoartele abundă în detalii cutremurătoare, sinonime cu disperarea şi cruzimea, stări tot mai răspândite într-o Coree de Nord sărăcită şi în care politica guvernului se orientează mai degrabă spre rachete nucleare decât spre binele poporului.

Pe de o parte, provinciile agricole din nordul şi sudul Hwanghae se confruntă cu o secetă severă, care a condus la decesul a peste 10.000 de persoane. Ajutoarele din partea statului sunt tot mai sărace, porţia pentru o persoană fiind de 200 de grame de cereale pe zi. Reprezentanţi ai programului mondial pentru mâncare al ONU au declarat că această perioadă reprezintă cea mai gravă criză de alimente cu care s-a confruntat vreodată Coreea de Nord, 6 milioane de persoane (adică un sfert dintre locuitori) fiind supuşi riscului de deces prin subnutriţie.

Pe de altă parte, regimul lui Kim Jong Un susţine că nu dispune de fonduri pentru a ajuta financiar sau cu alimente pe toţi cei afectaţi de foamete, dar cele mai recente ştiri ce vin din Coreea de Nord dezvăluie politica de austeritate faţă de popor cu scopul de a îndeplini ambiţiile nucleare ale ţării. Programul nuclear pe care această ţară încearcă să îl pună pe picioare a costat sume consistente, ce s-au ridicat doar anul trecut la aproximativ 1,34 miliarde de dolari. Potrivit unui oficial al Ministerului Unificării (Coreea de Sud), această sumă ar fi fost suficientă pentru a rezolva foametea din ţară pentru următorii patru sau cinci ani.

În plus, Statele Unite s-au oferit în numeroase rânduri să ajute cu alimente Coreea de Nord, în schimbul acceptului preşedintelui de a opri programul nuclear sau măcar de a-l monitoriza – oferă care a fost refuzată de cele mai multe ori.

În aceste condiţii, recentele rapoarte despre canibalism nu mai surprind, ba chiar validează zvonurile care se vehiculau de mulţi ani: oamenii sunt într-atât de înfometaţi încât ajung să se mănânce unii pe alţii.

Dezvăluirile făcute de agenţia de presă Asia Press şi publicate ieri în Sunday Times sugerează o întoarcere a coreenilor la canibalism. De altfel, aceasta nu este prima dată când locuitorii se confruntă cu o asemenea sărăcie, care conduce la acte extreme, precum pruncucideri şi canibalism. În anii 90, o foamete severă a condus la decesul a peste un milion de persoane (deşi unele ONG-uri sugerează chiar 3,5 milioane de victime).

În prezent, guvernul nord coreean nu a confirmat sau negat ştirile despre canibalism şi este puţin probabil că presiunile din afara ţării să aibă sorţi de izbândă în viitorul apropiat. Cel mai probabil, pentru nord coreeni istoria de acum doua decenii se va repeta.

Sursa: www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: