Publicat de: damianion | ianuarie 8, 2013

FMI recunoaste ca a facut „erori” cu politica de austeritate

Economistii Olivier Blanchard si Daniel Leigh, din cadul Fondului Monetar International (FMI), recunosc ca au facut cateva erori in ceea au pregatit un document special care trateaza propriile lor erori in ceea ce priveste estimarea pe care au facut-o despre impactul austeritatii in economiile europene.

„Estimarile au subestimat in mod semnificativ cresterea ratei de somaj si scaderea cererii interne asociate cu consolidarea fiscala”, se arata in document, potrivit Eu Observer.

Cei doi economisti au explicat interpretarile gresite pe care le-au facut in ceea ce priveste masurile dure de austeritate luate in tari precum Grecia, Portugalia sau Spania.

„Din cauza faptului ca rata taierilor de la buget a fost mult mai rapida, iar crestere mai slaba decat anticipaseram in 2010, asa numitul multiplu fiscal – un coeficient matematic care reflecta impactul reformelor asupra cresterii – as fost mult mai mare decat cel estimat initial de economistii FMI”, se arata in document.

„In loc sa fie aproape de zero, ceea ce inseamna ca nu sunt erori, multiplii fiscali pentru 2010 au fost in jur de 1,6”, au mai spus cei doi economisti.

Poul Thomsen, trimisul FMI in Grecia, a avertizat inca din luna februarie a anului trecut ca prea multe masuri de austeritate nu sunt eficiente si ca procesul ar trebui incetinit, in special la capitolul taieri de cheltuieli.

FMI este una dintre cele trei institutii care supravegheaza reformele in tarile care au beneficiat de planuri de salvare, alaturi de Banca Centrala Europeana si de Comisia Uniunii Europene.

Sursa: http://www.business24.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: