Publicat de: damianion | decembrie 11, 2012

Lumea în 2030: previziunile Consiliului Naţional de Informaţii al SUA

Consiliul Naţional de Informaţii al Statelor Unite, centrul previziunilor strategice pe termen mediu şi lung, a realizat un raport numit „Tendinţe globale 2030: lumi alternative” care anunţă câteva schimbări semnificative la nivel economic, politic, social şi tehnologic. Previziunile au fost făcute pe baza tendinţelor actuale, pentru a contura panorama globală a următorilor 18 ani şi includ schimbarea polilor politici şi economici, dar şi schimbări sociale ce ne afectează pe toţi.

Ţinând cont de patru megatendinţe, previziunile nu ar trebui să fie prea surprinzătoare, susţin minţile luminate care au întocmit raportul. Prima mega-tendinţă este creşterea puterii individuale, în ceea ce priveşte comunicarea, dezvoltarea personală şi progresele din medicină. O a doua mega-tendinţă este descentralizarea puterii, ceea ce va conduce la inexistenţa unor super-puteri politice şi, implicit, a unor coaliţii.

A treia mega-tendinţă este migraţia locuitorilor spre ariile urbane, ce vor fi ocupate de 60% din populaţia globului. În plus, cererea pentru resursele naturale va creşte (a patra mega-tendinţă), dar majoritatea populaţiei va putea, pentru prima dată în istorie, să nu se mai preocupe de sărăcie şi foamete.

Din perspectivă economică, raportul prevede înclinarea balanţei spre est, pe fondul scăderii puterilor occidentale. Asia se va bucura din nou de puterea economică de care s-a bucurat în urmă cu 5 secole, în timp ce avansul de care s-a bucurat Occidentul în ultimii 350 de ani se va estompa.

De altfel, tendinţa aceasta a mai fost observată şi în rapoartele anterioare, dar Matthew Burrows, director al uneia dintre organizaţiile care au participat la previziuni, a declarat că nu se credea că schimbarea va avea loc aşa de repede. „Ştiam progresul uimitor al Chinei, dar am subestimat viteza în care acesta are loc”.

Din perspectivă politică, lumea va avea mai mulţi poli şi nicio putere sau alianţă politică nu va juca un rol decisiv. Conducerea lumii va fi împărţită democratic de mai multe puteri, ce nu vor fi doar state cu identitate politică, ci şi metropole şi megalopolisuri ce îşi vor asuma roluri de conducere.

Deşi procesul decizional va fi îngreunat, dezvoltarea de care se vor bucura locuitorii noilor zone va facilita educaţia pentru un număr mai mare de persoane şi mai multe oportunităţi de angajare, prin urmare o rată a şomajului mai scăzută.

Terorismul va mai exista, dar analiştii preconizează că acesta va face mult mai puţine victime. Până în 2030, analiştii consideră că islamismul radical va dispărea şi nu va fi promotorul terorismului.

Din punct de vedere tehnologic, introducerea noilor media şi a noilor tehnologii dă o putere mai mare indivizilor, atât pentru a face mai mult rău, cât şi pentru a-şi oferi serviciile unor companii. „Accesul pe scară largă la tehnologii dăunătoare dă şansa indivizilor care sunt experţi în sisteme informatice să-şi vândă serviciile celui care oferă mai mult”, a declarat Christopher Kojm, directorul Consiliul Naţional de Informaţii.

Schimbările sociale ce vor avea loc până în 2030 aduc veşti bune pentru locuitorii din zonele sărace ale lumii. Pentru prima dată în istorie, cea mai mare parte a populaţiei nu va mai suferi de foame şi se va contura o pătură de mijloc în cele mai multe state ale lumii.

Totodată, generaţiile următoare vor avea posibilitatea de a-şi „îmbunătăţi” corpul la fel de uşor cum se fac operaţiile estetice acum. Tehnologia de înlocuire a braţelor sau a picioarelor se va dezvolta foarte mult, iar implanturile de ochi şi îmbunătăţirile neurologice vor putea să ajute la îmbunătăţirea memoriei şi creşterea acuităţii vizuale pe timp de noapte.

Sursa: www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: