Publicat de: damianion | noiembrie 28, 2012

„critici referitoare la indulgențe apar încă înainte de Luther”

Catolicii din București

pot primi indulgențe plenare

Potrivit unei hotărâri a arhiepiscopului, mitropolit romano-catolic de București IPS Ioan Robu, toți credincioșii catolici care vor participa la liturghiile de sărbători pe perioada Anului Credinței (11 octombrie 2012 – 24 noiembrie 2013) vor primi indulgenţe plenare, informează ARCB.ro.

„Ca normă generală, pentru a beneficia de roadele indulgenţei plenare, credincioşii trebuie să fie spovediţi, să primească Sf. Împărtăşanie şi să se roage după intenţia Sf. Părinte. Indulgenţele plenare care au ca rod ispăşirea pedepselor temporale pentru păcatele deja iertate, se pot aplica fie pentru propria persoană, fie pentru sufletele din purgator”, se specifică într-o scrisoare circulară din 26 noiembrie 2012, adresată preoţilor Arhidiecezei de Bucureşti.

Practica acordării de indulgențe are puternice rădăcini medievale. Spre deosebire însă de acele indulgențe, indulgențele de astăzi nu mai sunt legate de contribuții bănești.

La 31 octombrie 1517, Martin Luther a început să-și apere Cele 95 de teze, în care erau criticate și indulgențele, lucru care este considerat începutul Reformei sau măcar unul din momentele cele mai importante. Însă critici referitoare la indulgențe apar încă înainte de Luther (nu numai împotriva abuzurilor practicii indulgențelor, ci și împotriva teologiei lor). Printre critici se numără John Wycliffe, Jan Hus, Johannes Ruchrath von Wesel, Pedro Martínez de Osma.

Sursa: www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: