Publicat de: damianion | noiembrie 13, 2012

Regrete? „Doar” 143.000 într-o viaţă de om

„Dacă aş fi procedat altfel atunci…”, „Dacă aş fi spus chestia asta atunci…”, „Dacă aş fi făcut acest lucru la momentul potrivit…” , dacă, dacă, dacă. Acesta este un refren care ne sună cunoscut şi pe care îl folosim într-o cincime dintre deciziile pe care le luăm, potrivit unui studiu realizat anul trecut.

Din totalul de 773.618 de decizii pe care le ia un om în decursul timpului, aproximativ o cincime dintre acestea le regretă, ceea ce înseamnă un total de 143.262. Iar regretul este într-atât de apăsător încât un om petrece, în medie, aproximativ nouă minute pentru a lua o decizie. Astfel, fie că trebuie să alegi cu ce să te îmbraci sau dacă să mai stai la serviciu după terminarea programului,în total, o persoană petrece patru ore în fiecare zi în procesul decizional.

În realitate, unii oameni consideră că a lua o decizie este un demers într-atât de copleşitor încât aproximativ 39% ar prefera să nu fie nevoiţi să ia decizii, iar 55% ar prefera ca altcineva să ia decizii în locul lor.

Decizii, decizii, decizii

Între deciziile obişnuite pe care trebuie să le ia un om se numără alegerea hainelor, meniul pentru micul dejun sau cină, emisiunea/postul Tv pe care să-l urmărească, dacă să bea ceai sau cafea sau dacă să folosească e-mailul sau telefonul pentru a lua legătura cu cineva. În plus, în topul deciziilor zilnice intră şi decizia de a opri alarma de la ceas şi de a te ridica din pat sau de a  amâna cu cinci minute începerea zilei de muncă.

Citeşte şi Cele mai mari 25 de regrete

În afară de regretele cu privire la deciziile de zi cu zi, oamenii se confruntă de-a lungul vieţii şi cu două tipuri mari de regrete: regretul de comitere (regretarea a ceva ce au făcut) şi regretul de omitere (regretarea a ceva ce ar fi vrut să facă).

Scriitoarea Bonnie Ware, care a lucrat mai mulţi ani în îngrijarea paliativă a unor pacienţi aflaţi pe patul de moarte, a povestit care erau cele mai mari regrete ale acestora, potrivit publicaţiei Business Insider.

1. Regret că mi-am trăit viaţa mai mult cum se aşteptau alţii de la mine şi mai puţin aşa cum simţeau eu. Oamenii ajunşi la sfârşitul vieţii regretă faptul că nu au avut curajul să ţină cont doar de vocea lor interioară şi nu de presiunea pusă de cei din jur.

2. Mi-aş fi dorit să muncesc mai puţin de-a lungul vieţii şi să mă bucur mai mult de viaţă. „Acest regret l-am întâlnit la fiecare pacient bărbat pe care l-am îngrijit”, spune Bonnie Ware.

3. Regret că nu am avut curajul să îmi exprim sentimentele. Multe persoane regretă că îşi suprimă sentimentele adevărate şi se autocenzurează pentru a nu-i supăra pe ceilalţi. Rezultatul este că se mulţumesc cu o existenţă mediocră, nu îşi ating niciodată potenţialul şi mulţi se îmbolnăvesc tocmai din cauza resentimetelor care îi apasă.

4. Îmi pare rău că nu am petrecut mai mult timp cu prietenii. Unul dintre puţinele lucruri importante în viaţă este grupul de oameni de care te legi sufleteşte.

5. Nu înţeleg de ce nu am făcut totul ca să fiu fericit. Mulţi nu au realizat decât pe patul de moarte că fericirea este o alegere, este o stare pe care trebuie să o cauţi zi de zi şi să nu încerci să ţi-o reprimi.

Sursa: www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: