Publicat de: damianion | septembrie 28, 2012

Israelul trage linia roşie

În discursul său de joi în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite, premierul israelian Benjamin Netanyahu a venit cu o abordare unică a problemei înarmării nucleare a Iranului: un desen cu o bombă, pe care a trasat cu un marker o linie roşie.

Netanyahu a folosit desenul pentru a descrie pericolul unui Iran care posedă arma nucleară, o ţară care a ameninţat în trecut să lanseze rachete nucleare asupra Israelului, căruia îi impută propria existenţă.

Folosind desenul, premierul a explicat că Iranul se află deocamdată în a doua fază de producere a armei nucleare. Când această fază se va termina, Iranul va fi completat 90% din procesul necesar pentru a îmbogăţi destul uraniul, cât este nevoie pentru arma nucleară. Faza finală, sau ultimii 10%, este momentul în care producţia nucleară trebuie oprită, a concluzionat premierul, trasând cu markerul o linie roşie la 90%. „Este târziu, este foarte târziu,” a declarat Netanyahu, conform Reuters.

Premierul israelian a desenat o linie roşie pe schiţa unei bombe, pentru a cere comunităţii internaţionale să traseze o linie roşie virtuală, care se traduce prin noi sancţiuni impuse Iranului până vara viitoare, care să împiedice terminarea şi celei de a doua faze de îmbogăţire a uraniului şi obţinerea armei nucleare.

„Sunt convins că în faţa unei lini roşii, Iranul ar da înapoi,” a declarat premierul în faţa Adunării Generale. Linia roşie, adică mai multe sancţiuni, ar oferi mai mult timp pentru găsirea unei soluţii diplomatice pentru încetarea progamului nuclear, despre care Iranul susţine că are scopuri civile, nu militare. 

În timp ce comentariile sale au fost aplaudate de către membrii ONU, încercarea sa de a trimite un mesaj cât se poate de grav şi serios, printr-un desen, a primit critici mixte pe Internet.

„Asta se întâmplă chiar acum,” a scris pe Tweeter P.J.Tobia, reporter pentru PBS, adăugând poza cu premierul şi desenul său. Alţii au scris că producătorii de desene animate au sunat să îşi ceară desenul înapoi. Dar, în timp ce unii au luat în derâdere alegerea de prezentare a premierului, alţi comentatori au susţinut-o, apreciind că a fost poate cel mai eficient mod de a folosi de un desen. Iar altora, deşi li s-a părut un gest prostesc, totuşi au recunoscut că a funcţionat. „Fiecare articol va fi despre premierul israelian care a desenat o linie roşie pe bomba Iranului. Mesajul a fost transmis, nu?” comenta pe Twitter Omri Ceren, blogger pe politică.

Campania lui Netanyahu pentru trasarea unei linii roşii asupra programului nuclear al Iranului a început din septembrie. Presiunea cu care a insistat pe lângă aliaţii săi politici, se pare că l-a costat o întâlnire cu preşedintele SUA, Barack Obama, notează RiaNovosti. Liderul american a refuzat să stea la discuţii cu Netanyahu după ce acesta a criticat dur în presă faptul că Washingtonul nu este dispus să seteze ultimatumuri pentru Iran.

Această adresare către liderii politici ai lumii ar putea foarte bine să fie ultimul avertisment înainte ca Israelul să ia problema în propriile mâini. Liderii politici ai ţării ai trimis avertizări una după alta că ar putea oricând să recurgă la un atac unilateral asupra Iranului, fără să mai ţină cont de planurile sau dorinţele aliaţilor americani.

Sursa: www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: