Publicat de: damianion | septembrie 11, 2012

La 11 ani de la atentatele din 9/11, America merge mai departe

Jurnaliştii americani notează că, pentru prima dată de la atentatele teroriste din 11 septembrie, nu vor fi organizate evenimente majore şi niciun politician nu va ţine vreun discurs la ceremonia de comemorare, atitudine care sugerează că timpul începe să vindece rănile provocate de teroriştii Al Qaida.

Evenimentul principal va avea loc la Ground Zero, unde familiile victimelor vor citi numele celor aproape 3.000 de oameni care au murit în New York, Washington şi Shanksville, în Pennsylvania. La ora la care turnurile World Trade Center s-au prăbuşit, se va ţine un moment de reculegere.

Evenimentul se preconizează a fi foarte diferit de cel de anul trecut, care a marcat 10 ani de la tragedie şi la care preşedintele Obama şi o lungă listă de invitaţi VIP au ţinut o serie de discursuri, iar presa a acoperit subiectul pentru mai multe zile. Astăzi însă, preşedintele Obama şi soţia sa vor ţine un moment de reculegere în faţa Casei Albe, după care vor vizita memorialul de la Pentagon. Vicepreşedintele Joe Biden va merge în Shanksville, în Pennsylvania, locul în care s-a prăbuşit zborul 93 al United Airlines.

Atât republicanii,  cât şi democraţii au hotărât ca astăzi să nu difuzeze pe posturile de televiziune spoturi din campaniile electorale, dar asta nu înseamnă că acestea au fost suspendate. Bill Clinton va vorbi astăzi pentru preşedintele Obama la un eveniment din Miami.

Trecerea timpului se pare să fi calmat spiritele la aniversarea acelei zile fatidice, iar moartea lui Osama bin Laden, în mai 2011, se pare  să fi trasat o linie de despărţire de toată acea durere. Găsirea şi uciderea vinovatului pentru tragedia care a zguduit Statele Unite din temelii, este un punct forte pentru preşedintele Obama în campania electorală şi unii americani sunt foarte surprinşi că nu se foloseşte de acest prilej pentru a le aduce aminte americanilor de această reuşită, atât de aproape de momentul votului.  Alţii sunt însă de părere că şi această atitudine este în sine o mişcare politică, care să atragă electoratul nehotărât.

După 11 ani de la cumplita tragedie, este mai clar ca niciodată că durerea a rămas doar în sufletele celor afectaţi direct, familiile victimelor. Odată cu deschiderea memorialului de la Ground Zero, au început să apară probleme între familiile victimelor, care consideră acesta un loc sacru, şi marele public, mai înclinat să întoarcă pagina tragicului eveniment, relatează AFP.

Pentru familiile victimelor, memorialul ridicat pe locul unde erau faimoasele turnuri gemene, este un loc care comemorează o tragedie, pe când alţii vin pentru picnic, sub stejarii recent plantaţi. În jurul celor două piscine negre care marchează ampreanta la sol a celor două turnuri, şi a plăcilor de bronz pe care sunt înscrise numele celor au murit, sunt  montate panouri care îndeamnă la respectarea regulilor de bună purtare. Pe lângă asta, locul este păzit de poliţie, agenţi de securitate şi voluntari, şi trebuie cumpărat bilet de intrare. Cu toate astea, în iunie, un incident mai serios a tulburat liniştea locului, când câțiva liceeni aflați în vizită au lăsat gunoi într-una din cele două piscine.

„Oamenii râd, fac fotografii zâmbind, se sprijină pe panourile pe care sunt scrise numele atâtor prieteni ai mei, cu paharele lor Starbucks, ca şi cum ar fi în sala de mese”, a subliniat recent Marianne Pizzitola, care conduce un grup de foşti pompieri, într-o scrisoare adresată preşedintelui memorialului.

Iar lucrurile nu vor deveni mai uşoare pentru familiile victimelor după ce lucrările la zgârie-nori vor fi terminate şi îşi vor deschide porţile, aducând un aflux mare de oameni. Băncile umbrite din jurul fântânilor vor fi atunci ocupate de oamenii de afaceri care îşi vor petrece pauza de prânz.

 

„Îmi place acest loc aşa cum este el astăzi, maniera în care este structurat şi organizat”, spune Lauren Lent, care se afla de cealaltă parte a străzii când avioanele au lovit turnurile World Trade Center. „Mulţi oameni au murit aici şi mulţi nu au fost găsiţi, deci ei sunt mereu acolo. Acesta este un loc sacru şi nu aş vrea să văd oameni venind aici să joace frisbee”, a adăugat ea.

Comemorarea acestei zile a aprins din nou disputa între republicani şi democraţi, dar chiar şi între familiile supravieţuitoare, privind costurile de întreţinere a memorialului şi a muzeului subteran de la Ground Zero. Costul de construcţie a celor două clădiri a ajuns la 700 de milioane de dolari, iar întreţinerea anuală va ajunge la 60 de milioane după ce va fi deschis şi muzeul. Unele familii cred că se cheltuie prea mulţi bani, chiar dacă este vorba despre comemorarea persoanelor iubite, pe când altele consideră că niciun preţ nu este prea mare pentru un astfel de gest.

Sursa: www.semneletimpului.ro


Responses

  1. […] La 11 ani de la atentatele din 9/11, America merge mai departe- 11 septembrie 2012 Jurnalistii americani noteaza ca, pentru prima data de la atentatele teroriste din 11 septembrie, nu vor fi organizate evenimente majore si niciun politician nu va tine vreun discurs la ceremonia de comemorare, atitudine care sugereaza ca timpul incepe… articol complet […]


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: