Publicat de: damianion | septembrie 5, 2012

Viviane Reding vrea sancţionarea companiilor fără femei la conducere

Comisarul UE pentru Justiţie, Viviane Reding, consideră că până în anul 2020, 40% dintre posturile de conducere în marile companii ar trebui ocupate de femei şi propune o lege pentru sancţionarea companiilor care vor avea mai puţine angajate.

Propunerea legislativă urmăreşte să elimine dezechilibrul dintre bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte funcţiile de conducere a unei companii. Femeile ocupă mai puţin de 14% din poziţiile în consiliile de administraţie ale marilor companii listate la bursă, conform datelor publicate de UE în ianuarie.

Procentul scade sub 10% în cazul marilor companii din Estonia, Irlanda, Grecia, Italia, Cipru, Ungaria, Malta, Portugalia. Reding a criticat în mai multe rânduri Germania pentru inegalitatea în drepturi dintre bărbaţi şi femei pe piaţa muncii. Potrivit DW, în Germania femeile câştigă, în medie, cu o cincime mai puţin decât colegii bărbaţi, iar consiliile directoare ale companiilor sunt alcătuite aproape în întregime din bărbaţi.

Un raport publicat de Comisia Europeană în martie arată că în acest ritm, ar dura 40 de ani pentru ca femeile să ocupe 40% din posturile de conducere ale firmelor de top din UE.

Propunerea lui Reding presupune că un bărbat nu ar urma să obţină funcţia respectivă dacă printre candidaţii cu aceleaşi calificări se numără şi femei, şi ambii au aceeaşi competenţă profesională. Dacă nu respectă această prevedere, întreprinderile vor fi pasibile de pedeapsă prin amenzi sau reduceri de subvenţii. Fiecare ţară va decide în parte ce sancţiuni se vor aplica. Legea nu se va aplica şi companiilor mici şi mijlocii, cu mai puţin de 250 de angajaţi şi o cifră de afaceri anuală de sub 50 de milioane de euro.

Sursa: www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: