Publicat de: damianion | mai 25, 2012

Egipt: revoluția și-a încălcat promisiunile față de femei

Femeile egiptene se simt excluse, în ciuda promisiunilor revoluției, titrează Washington Post. La 15 luni de la revoluția din Egipt, activiștii pentru drepturile omului se plâng că femeile sunt lăsate pe dinafară atunci când vine vorba despre decizii-cheie, deși în momentele de criză, cum au fost cele care au culminat cu înlăturarea lui Hosni Mubarak, ele au stat umăr la umăr cu bărbații.

„La momentul revoluției, era nevoie de femei, ca să dea bine la numere”, explică Hoda Badran, directorul Uniunii Feministe din Egipt, organizație interzisă sub Mubarak și redeschisă după căderea lui. „Acum legiuitorii nu mai au nevoie de femei și ne-am întors iar la ideea că feminitatea este inferioară masculinității”, a mai adăugat Badran.

Activiștii pentru drepturile omului sunt în mod special îngrijorați de faptul că femeile, care dețin în prezent 2% din locurile disponibile în Parlament (față de 12% cât dețineau anul trecut), e doar unul dintre semnele excluziunii lor. Situația este rezultatul renunțării la cota obligatorie de reprezentare a femeilor în Parlament. În plus, printre cei 13 candidați la prezidențiale, niciunul nu este femeie.

Comparativ cu vecinii arabi, Egiptul se poate lăuda însă cu cea mai puternică protecție legală a femeilor. Femeile egiptene pot intenta divorț, pot munci (și chiar sunt un segment semnificativ al pieței de muncă), nu sunt obligate să respecte codul vestimentar islamic.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: