Publicat de: damianion | mai 12, 2012

Cea mai recentă cură de slăbire

„Dieta lui Dumnezeu” (sau „dieta Creatorului”) este o cură de detoxificare şi slăbire creată de americanul Jordan Rubin, care durează 40 de zileşi este bazată pe patru piloni de sănătate: fizică, spirituală, mentală şi emoţională.

Principiile dietei îşi au originea în Biblie şi presupun un program bazat nu numai pe o alimentaţie sănătoasă, ci şi pe rugăciune şi exerciţiu. Componenta nutriţională a dietei este alcătuită din reguli vechi evreieşti privitoare la dietă, precum şi pe principii de sănătate pe care evreii le-au primit de la Dumnezeu pentru sănătatea lor.

Concret, „Dieta lui Dumnezeu” constă în trei faze, a câte două săptămâni fiecare şi include zile de post parţial în fiecare fază a regimului. Prima perioadă este cea mai restrictivă şi urmăreşte detoxifierea organismului, fiind interzise produsele comerciale, lactatele, apa de la robinet cu clor, mai multe grăsimi şi uleiuri şi carbohidraţii. În faza a doua, sunt introduse alimente precum carnea roşie, carbohidraţi şi grăsimi saturate, iar în faza a treia activităţile şi alimentaţia au ca scop pierderea în greutate (aproximativ 10 kilograme).

Principiile dietei

– anumite alimente sunt „necurate” (conform instucţiunilor din cartea Levitic) şi, prin urmare, sunt interzise. Printre acestea se află carnea de porc şi slănina; – planul de alimentaţie este bogat în alimente integrale, organice, carne roşie, carbohidraţi şi unele grasimi saturate, broccoli, conopidă, fructe de padure, struguri, seminţe, nuci, anumite cereale sau legume, peşte, dar şi grăsimile naturale, inclusiv cele care se găsesc în peşte, şi grăsimile saturate din unt, brânzeturi şi lapte; – este foarte important ca toate alimentele să fie consumate în starea lor naturală sau cât mai puţin pregătite termic – neprelucrate, nerafinate şi netratate cu pesticide sau hormoni.

Reducerea toxinelor este o componentă cheie a „Dietei Creatorului”. Trebuie evitate apa de la robinet (cea care conţine clor), pasta de dinţi cu fluor, supraexpunerea la câmpuri electromagnetice cum ar fi telefonul mobil sau cuptorul cu microunde. De asemenea, Jordan Rubin recomandă spălatul pe mâini înainte de fiecare masă şi o rugăciunela începutul şi sfârşitul fiecărei zile.

Argumentul autorului

Jordan se foloseşte de propria experienţă pentru a pleda în favoarea acestei diete. El însuşi suferea de boala Crohn (inflamaţia colonului) şi a încercat să găsească un tratament. În cele din urmă, Jordan a descoperit un regim alimentar concentrat pe credinţa în Dumnezeu, iar aceasta l-a vindecat.

În ceea ce priveşte alte beneficii şi cercetările ştiinţifice de la baza dietei, Jordan scrie următoarele în cartea sa: „În prima fază, eliminaţi consumul de alimente procesate şi produsele chimice. Astfel, se va crea o reacţie similară cu detoxifierea, ceea ce este un lucru sănătos. Creşteţi aportul de apă şi odihnă de fiecare dată când are nevoie organismul. Nu mâncaţi atunci când sunteţi furioşi, supăraţi, speriaţi sau tensionaţi pentru că aceste emoţii opresc digestia şi depreciază sistemul imunitar. Staţi la soare. Expunerea la lumina soarelui este foarte benefică pentru sănătate şi poate ajuta la echilibrarea hormonilor, sporeşte starea de spirit şi construieşte oase puternice. Chiar dacă nu există o bază ştiinţifică pentru revendicările medicale ale dietei, o cură de slăbire bogată în alimente neprocesate cu siguranţă are unele beneficii”.

În plus, pastorul baptist Charles F. Stanley care a scris prefaţa cărţii lui Jordan argumentează în favoarea dietei astfel: „Călătoria lui Jordan este dovada că Dumnezeu este iubitor şi atent. Dumnezeu l-a încercat pe Jordan, apoi l-a pus în poziţia de a influenţa într-un mod pozitiv vieţile a milioane de oameni. Singurul său scop este să salveze oamenii din lanţurile bolii şi ale slăbiciunii”.

Criticile dietei

Criticile nu au întârziat să apară. Unii pretind că Jordan se foloseşte de numele lui Dumnezeu promovând o dietă care nu poate fi respectată, din pricina chimicalelor folosite astăzi chiar şi în alimentele sănătoase. Alţii susţin că Jordan face reclamă companiilor de produse bio şi ecologice. Alţii cred că un regim de viaţă nu durează doar 40 de zile, ci o viaţă întreagă.

Însă cele mai multe critici le-au atras prescripţiile religioase, asociate regimului. Editorul site-ului dietspotlight.com realizează o analiză a dietei şi reclamă tonul religios care reiese din dietă. „Este posibil ca acesta să nu fie potrivit unor persoane care nu sunt religioase sau care se supun altor practici religioase decât cele creştine sau iudaice. Unii oameni nu sunt pregătiţi pentru schimbări majore ale stilului de viaţă”, menţionează articolul.

Cu privire la această dietă, Doctorul în medicină Donald Colbert care promovează un stil de viaţă sănătos pe site-ul său „Divine Health” (trad. „Sănătate divină”) afirmă că nu există nicio îndoială că unele dintre obiceiurile alimentare promovate de „dieta Creatorului” aduc beneficii celor care le urmează.

Colbert recomandă echilibru şi moderaţie în toate, chiar şi în dietele care nu conţin produse de origine animală. Biblia face referire la alimente pe care le-a creat Dumnezeu, dar problema cea mai mare a alimentaţiei contemporane este numărul mare de produse procesate, bogate în sare şi zahăr şi uleiuri procesate şi, în consecinţă, toxice. „A mânca alimentele potrivite, ne păstrează sănătoşi fizic şi ne face ascute mintea. În schimb, alimentaţia greşită deschide uşa degenerării, bolii şi morţii premature”, conchide Colbert într-un articol  pentru revista Charisma.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: