Publicat de: damianion | mai 9, 2012

„Consilierea in circumstanţe deosebite” – Consilierea Crestina, partea a V-a

Consilierea Crestina, partea a V-a

Consilierea in circumstanţe deosebite

Galateni 6:1-2 „…Purtati-vã sarcinile unii altora si veti împlini astfel Legea lui Hristos.” Romani 15:1-7 „…Fiecare din noi sã placã aproapelui, în ce este bine, în vederea zidirii altora. … Asa dar, primiti-vã unii pe altii, cum v-a primit si pe voi Hristos, spre slava lui Dumnezeu.”

1. Consilierea premaritala

Astazi au aparut tot felul de carti si reviste, dar nu in toate corespund nivelului tinerilor crestini: Ce este casatoria? Care este intelegerea crestina a afirmarii sexuale? Care este tinta consilierii premaritale?

Este important de urmarit intelegerea sensului casatoriei, intelegerea conceptului crestin despre personalitate, in ce masura cultura vremii influenteaza casatoria, intelegerea procesului de acomodare maritala.

2. Familii tinere

Problema asteptarilor provine din asteptari nerealiste si asteptari neimplinite.

Cateva aspecte in care consilierul poate ajuta un cuplu: necesitatea de a lucra impreuna la intarirea relatiilor dintre parteneri, constientizarea naturii actiiunilor inter-personale, acceptarea unor aspecte care sunt neschimbabile in camin, necesitatea de a invata din propriile conflicte.

Sfatuirea unui cuplu in criza urmareste intelegerea celor doi cu privire la ce asteapta unul de la celalalt, capacitatea de a privi crizele ca parte inerenta a vietii, necesitatea de a acorda timp pentru vindecarea ranilor si pentru reintegrarea in procesul normal al vietii.

3. Consilierea in conflictele din familie

Aici vorbim despre cauzele conflictului, in crizele inevitabile, prin care fiinta umana trece in anumite etape ale vietii. Psihologii vorbesc despre rascruci si moduri maritale care pot duce la conflicte: conflicte datorate asteptarilor neimplinite, conflicte datorate imopotrivirilor sexuale, interese diferite, dorinta de a face din partener modelul pe care fiecare il pastreaza de la familia din care vine, nerealizarea viselor romantice, camin dominat de partenera, comunicare confuza, gelozie si dorinta de posedare, dezechilibrul intre timpul acordat copiilor si partenerului, slujba mai presus de camin si comportament nevrotic.

4.     Muribunzii si familiile lor (Ioan 5:1-8)

In fata muribundului, consilierul este chemat sa semene speranta si sa asculte marturisirea acestuia. Starile prin care trece muribundul sunt diverse. O prima stare este negarea si izolarea (Negarea si tendinta de izolare sau izolarea completa reprezinta un fel de aparare temporara si nu dupa mult timp ea este inlocuita de acceptarea partiala sau totala. In orice situatie crestinul este in mana lui Dumnezeu si El nu greseste in actiunile Sale, chiar daca noi nu-L intelegem.). O alta stare ar fi furia si invidia (Acestea reprezinta manifestari ciudate in care muribundul isi manifesta supararea lui profunda intr-un tumult de vorbe, fie impotriva familiei, fie impotriva celor ce-l trateaza. De asemenea, de foarte multe ori, poate aparea invidia ca el nu este sanatos, ca nu poate face tot ce fac altii de varsta lui.). Urmeaza apoi targuiala (S-a constatat ca aceste targuieli sunt facute de multe ori intre muribund si Dumnezeu. Muribunzii fac promisiuni lui Dumnezeu ca vor fi oameni bisericosi …. Muribundul se poate simti vinovat pentru faptul ca atunci cand a avut posibilitatea de a lucra sau de a darui pentru Dumnezeu, el n-a facut-o.). Intervine deprimarea (In momentul cand muribundul realizeaza ca tratamentul nu-i reuseste, ca sansele de viata sunt din ce in ce mai mici pentru el, iar durerile din ce in ce mai mari, zambetul va dispare de pe fata lui.). In final se instaleaza acceptarea (Acest gen de acceptare nu poate fi confundat cu un stadiu al fericirii. Muribundul este obosit, lupta s-a terminat, el intra intr-un fel de timp de „odihna” inainte de trecerea sa in vesnicie. Cand muribundul intra in acest stadiu, interesul lui pentru lucrurile din jur se diminuează si, uneori, este chiar absent. Pentru muribundul care are credinta in Dumnezeu si in viata vesnica oferita de El, momentele acestea dificile sunt mai usor de depasit. Si in asemenea situatii mai ramane o nadejde: viata vesnica in prezenta lui Dumnezeu.). Este necesare sa se discute subiecte despre inviere si rasplatirea vesnica.

S-a constatat ca nu numai muribunzii trec prin asemenea stadii, ci si toti cei care au incercari mai deosebite in viata: pierderea unui prieten, pierderea unei pozitii sociale, divort …

Pot fi prezentate cateva sugestii pentru ingrijirea muribunzilor. Studiile au aratat ca cel mai bun mod de pregatire pentru o persoana in a infrunta moartea este sa ingrijeasca de un muribund, sa-l ajute sa se adapteze situatiei si sa stabileasca o relatie reala cu Dumnezeu, prin citirea Bibliei, prin rugaciune si prin comunicare cu cei din jur. Toate acestea il pot scapa pe muribund de frica vesniciei sau a maniei lui Dumnezeu.

Prezenta consilierului este imporatanta si in relatia cu familia indoliata. Cu ajutorul lui Dumnezeu, consilierul devine un fel de „paratrăsnet” pentru familia încercata, devine un fel de resursa pentru familia îndoliata, un izvor de mângâiere. Stările cu care se confrunta
persoanele îndoliate sunt diferite: simptome fiziologice (socul, totala inactivitate, stare de somnolenta, apatie generala), simptome psihologice (sentimentul de vina, impotrivire, idealizare, sentimentul de singuratate si stari depresive), comportamente „anormale” (activitati fara sens, boala, schimbarea de relatii, indecizie).

Care sunt trebuintele celor ce sunt confruntati cu asemenea crize? Raspunsul este simplu: sprijin spiritual si emotional, companie, ascultare, sustinere practica. (Iacov 5:13-16) 

Pastor Ion Damian


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: