Publicat de: damianion | mai 2, 2012

La nivel global, presa se bucură de mai multă libertate

În timp ce unele regimuri autoritariene au căzut, iar altele s-au mai îmblânzit, în ţări precum Myanmar, Egipt, Libia şi Tunisia, libertatea presei a câştigat teren preţios, conform sondajului anual realizat de Freedom House.

Pentru prima dată în opt ani de zile, rezultatele sondajului arată că, la nivel global, libertatea presei nu a suferit niciun declin. Ca în ceilalţi ani, democraţiile vestice sunt în topul sondajului, deşi Statele Unite au căzut din graţii, pentru brutalitatea cu care au fost trataţi de către poliţie jurnaliştii care s-au ocupat de protestele Occupy Wall Street.

Italia a urcat câteva poziţii după demisia magnatului media Silvio Berlusconi din funcţia de premier, în timp ce Marea Britanie s-a clasat mai jos decât anul trecut, după ce au fost impuse restricţii jurnaliştilor, în cazuri de proteste, relatează AP.

Pe de altă parte, primăvara arabă a eliberat presa în ţări precum Egipt, Tunisia şi Libia, un pas important pentru progresul democratic al regiunii.

China, Rusia, Iran şi Venzuela sunt citate în raport că „reţin şi bagă în închisoare critici, închid canalele de informare ale jurnaliştilor şi intentează nenumărate procese împotriva lor”.

Din 197 de ţări, conform rezultatelor sondajului, Freedom House a găsit anul acesta 66 de ţări „libere”, 72 „parţial libere”, iar restul de 59 nu sunt libere, din punctul de vedere al libertăţii mass-media.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: