Publicat de: damianion | mai 2, 2012

Fitch despre situaţia din România

Căderea unui al doilea guvern în România în mai puţin de trei luni a amplificat incertitudinile politice, iar creşterea substanţailă a politicilor populist, înainte sau după alegeri, ar putea exercita presiuni de retrogradare a ratingului de ţară, potrivit Fitch Ratings.

Fitch despre situaţia din România: Căderea Guvernului a sporit incertitudinile. Politicile populiste ar pune presiune pe rating (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

România dispune de rating „BBB-” cu perspectivă stabilă din partea Fitch Ratings.

Fitch va continua să munitorizeze evoluţiile politice din România, inclusiv alegerile locale de la începutul lunii iunie, care pot avea impact asupra politicilor fiscale şi economice până la alegerile parlamentare şi după, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, care menţionează că USL conduce în sondajele de opinie şi cel mai probabil va forma Guvernul şi va conduce ţara până la alegerile din toamnă.

„Ratingul României include deja incertitudinile politice legate de alegerile parlamentare din toamnă. Totuşi, creşterea substanţială a politicilor populiste, care ar avea ca efect o deviere semnificativă de la programul de consolidare fiscală, fie înainte fie după alegeri, ar putea exercita presiuni de retrogradare a ratingului” , potrivit Fitch.

Agenţia notează că România a făcut progrese în programul de consolidare fiscală în ultimele trimestre, iar deficitul bugetar, de 5,2% din PIB în 2011, este apropiat de ţinta oficială. Creşterea PIB a fost anul trecut de peste 2%, iar inflaţia a coborât la un minim istoric.

Planul de consolidare fiscală este prevăzut în programul preventiv de 5,3 miliarde de euro cu FMI şi UE, iar USL, care a criticat măsurile de austeritate din ultimii ani, s-a angajat să colaboreze cu instituţiile internaţionale.

În aceste condiţii, alegerile din noiembrie şi politicile guvernului rezultat în urma scrutinului vor rămâne un factor important în evaluarea ratingului României, potrivit agenţiei.

Fitch a îmbunătăţit ratingul României, de la „BB+” la „BBB-” în iulie anul trecut, iar perspectiva este stabilă. Măsura a reflectat redresarea economică susţinută de exporturi şi deficitele mai mici, de cont curent şi bugetar, după consolidarea fiscală aplicată în intervalul 2008-2011.

România rămâne expusă riscurilor generate de criza din zona euro, atât pe cale comercială cât şi din cauza rolului băncilor mamă din zona euro în sectorul financiar local.

http://www.mediafax.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: