Publicat de: damianion | mai 2, 2012

Cuvântul lui Dumnezeu pentru astăzi – MAI 2012

Cuvântul lui Dumnezeu pentru astăzi

MAI 2012

1 MAI                    GLASUL FRICII (1)

„llie … s-a sculat şi a plecat, ca să-şi scape viaţa” (1 Împăraţi 19:3)

Biblia spune: „Izabela a trimis un sol la llie, să-i spună: „… voi face cu viaţa ta ce ai făcut tu cu viaţa fiecăruia din ei.” llie … a plecat, ca să-şi scape viaţa” (1 Împăraţi 19:1-3). Deseori glasul fricii apare după ce ai avut o experienţă în vârful muntelui. llie tocmai chemase foc din cer pe Muntele Carmel. Apoi a vorbit Izabela. Ea nu a folosit care şi soldaţi; nu a fost nevoie. Vorbele ei l-au intimidat, l-au deprimat şi l-au făcut să se ascundă. Ai grijă! Dacă dai ascultare fricii, îţi va fi teamă de următorul telefon, de următoarea prognoză medicală sau de următorul raport al pieţei de acţiuni. Cui dai ascultare? Cui îi vei da crezare, lui Dumnezeu sau oamenilor? Nici vântul nici focul, nici cutremurul nu l-au putut scoate din peşteră pe llie, numai glasul blând şi liniştit al lui Dumnezeu a putut (1 Împăraţi 19:11-13). Temerile noastre sunt deseori rezultatul a două lucruri: imaginaţia şi înţelegerea greşită. Teama ne face să ne gândim la ce e mai rău în loc să-L credem pe Dumnezeu pentru ce e mai bun (2 Corinteni 10:5). „Frica are cu ea pedeapsa” (1 loan 4:18). Când ceva nu merge bine, ne întrebăm: „Mă pedepseşte cumva Dumnezeu pentru ceva ce am făcut?” Nu, teama şi credinţa sunt prezente cu noi în fiecare zi; cea pe care o alegi îţi va călăuzi viaţa. Deci atunci când te ridici împotriva unei situaţii ce-ţi provoacă teamă, fă următoarele trei lucruri: roagâ-te pentru înţelepciunea şi protecţia lui Dumnezeu; El le promite pe amândouă; recunoaşte-ţi luptele lăuntrice – nu eşti unic, cu toţii ne luptăm cu frica; bazează-te pe Cuvântul Lui, căci El spune: „Nicidecum n-am să te ias, cu nici un chip nu te voi părăsi” (Evrei 13:5).

 

 

2 MAI                    GLASUL FRICII (2)

„Veţi vedea izbăvirea pe care v-o va da Domnul în ziua aceasta” (Exod 14:13)

Dacă astăzi te lupţi cu teama, ascultă aceste cuvinte din partea Dumnezeului care te iubeşte, care te ocroteşte şi care îţi promite să fie cu tine. Când ţi se pare că nu mai e cale de scăpare! El spune: „Nu vă temeţi de nimic, staţi pe loc (fermi, încrezători şi fără teamă) şi veti vedea izbăvirea pe care v-o va da Domnul în ziua aceasta”. Să remarcăm cuvintele „pe care v-o va da Domnul în ziua aceasta”. Începe să cauţi dovezi că mâna Lui este la lucru în situaţia ta; în felul acesta creşte credinţa ta. Când problema pare prea mare, El spune: „întăriţi-vă şi îmbărbătaţi-vă! Nu vă temeţi şi nu vă înspăimântaţi de ei, căci Domnul, Dumnezeul tău, va merge El însuşi cu tine, nu te va părăsi şi nu te va lăsa” (Deuteronom 31:6). Opreşte-te şi adu-ţi aminte în compania cui eşti. Cel ce „merge cu tine” nu a pierdut niciodată vreo luptă şi El o va câştiga şi pe aceasta. Când simţi că nu mai faci faţă, El spune: „nu te uita cu îngrijorare, căci Eu sunt Dumnezeul tău-Eu te întăresc, tot Eu îţi vin în ajutor” (Isaia 41:10). Să remarcăm cuvintele „Eu te întăresc”. De obicei Dumnezeu nu ne scoate din problemă, El ne trece prin ea şi ne întăreşte. Când îţi pierzi pacea minţii, El spune: „Nu vă îngrijoraţi de nimic; ci în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri. Şi pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurile” (Filipeni 4:6-7). Nu da ascultare glasului fricii. Dumnezeu este cu tine astăzi!

 

 

3 MAI                    O RUGĂCIUNE PENTRU ÎNŢELEGERE

„Dar El ştie ce cale am urmat” (Iov 23:10) „

Te afli cumva într-o situaţie la care nu ştii cum să-i faci fată? Primeşti păreri şi sfaturi contradictorii de la oameni? Te temi că vei iua hotărârea greşită? Dacă este aşa, eşti în locul în care îţi poate vorbi Dumnezeu. lată o rugăciune pentru tine astăzi: „Doamne, Cuvântul Tău spune că eşti „singurul Dumnezeu înţelept” şi eu am nevoie disperată de tine în acest moment. Mă găsesc într-o situaţie pe care înţelepciunea omenească n-o poate explica şi abilitatea omenească n-o poate rezolva. Există o singură cale de scăpare – prin Tine! Trimite-mi un duh de înţelepciune şi arată-mi încotro să mă îndrept. Trimite-mi un duh de descoperire ca să mă ajute să pricep ce nu pot înţelege, căci nimeni, numai Tu mă poate scăpa de aici. Ajută-mă să ascult tot ce îmi arăţi să fac şi să nu uit că uneori înţelepciunea lumii acesteia este o nebunie pentru Tine. Ajută-mă să fac diferenţa între sfatul omenesc şi sfatul dumnezeiesc şi să aleg calea Ta. Îţi încredinţez ţie această situaţie şi doresc să te urmez, ştiind că ai promis să-mi călăuzeşti paşii. Ajută-mă să merg pe această cale cu încredere în Tine; cu curajul care vine din faptul că ştiu că sunt al Tău. Ajută-mă să mă agăţ de convingerile mele în Tine şi totuşi să-i iubesc pe cei ce nu mă înţeleg, ţine-mă departe de mânie şi aproape de inima Ta. Şi chiar dacă e un urcuş, ia-mă de mână, luminează-mi calea şi ajută-mă să merg înainte, căci la sfârşit ştiu că toate lucrurile lucrează împreună spre binele meu şi spre slava Ta. În Numele lui Isus.mă rog. Amin”.

 

 

4 MAI                    ÎNTOARCE-TE ŞI ÎNDREAPTĂ LUCRURILE

„Dacă nu găseşti că e bine ce fac eu, mă voi întoarce” (Numeri 22:34)

O dantelăreasă lucra la un model foarte complicat, când a observat o greşeală la începutul lucrului ei. Pentru un ochi neformat, nu era vizibil şi l-ar fi putut ascunde cu uşurinţă, dar astfel de momente îi separă pe specialişti de „amatori”. A lucrat toată noaptea, a desfăcut cu durere lucrul, până a ajuns la defect, l-a reparat şi a luat-o de la capăt. Când îngerul i-a blocat pe Balaam pe drum, Balaam a spus: „Am păcătuit, căci nu ştiam că te-ai aşezat înaintea mea în drum; şi acum, dacă nu găseşti că e bine ce fac eu, mă voi întoarce”. Există momente când trebuie să te întorci şi să îndrepţi lucrurile. De obicei Dumnezeu nu trimite îngeri ca să ne spună că ne-am abătut de la drum; El ne vorbeşte prin Cuvântul Său, printr-un prieten de încredere sau prin conştiinţa noastră. Un învăţător biblic spune: „Dacă Duhul Sfânt ne descoperă că am făcut o greşeală, e inutil să mergem înainte dacă nu mergem înapoi … Uneori ajungem atât de departe în viaţă şi ne dăm seama … că iţele nu se mai potrivesc laolaltă; ai făcut o greşeală undeva pe parcurs. Păcatele tale se cuibăresc ca la ele acasă. Ne facem un deserviciu încercând o corectură la mijlocul drumului. Dacă vrei să-ţi împlineşti scopul, atunci cere-l Duhului Sfânt să-ţi arate unde „ai scăpat un ochi”. Marcus Aureîius a spus: „Un făcător de rele este deseori cineva care a lăsat ceva nefăcut, nu întotdeauna cineva care a făcut ceva rău”. Dacă Duhul Sfânt se ocupă chiar acum de anumite lucruri neterminate din viaţa ta, opreşte-te, mergi înapoi şi îndreaptă lucrurile. Nu este uşor, dar Dumnezeu îţi va onora smerenia şi ascultarea.

 

5 MAI                    ROAGĂ-TE PENTRU ÎNDURAREA LUI DUMNEZEU

„Voi tace chiar ca poporul acesta să capele trecere înaintea Egiptenilor” (Exod 3:21 j

Dumnezeu i-a spus lui Israel: „Voi face chiar ca poporul acesta să capete trecere înaintea Egiptenilor şi, când veţi pleca, nu veţi pleca cu mâinile goale”. Dumnezeu i-a promis poporului Său două lucruri înainte de a pleca din Egipt: trecere înaintea duşmanilor şi purtare de grijă. Iar când i-a scos afară, le-au avut pe amândouă. Există o lecţie aici. Problema ta e doar o sala de clasă – un mediu controlat pentru ca Dumnezeu să lucreze pentru tine. Uită-te ce a folosit El pentru a-Şi elibera poporul din robie şi pentru a întoarce situaţia – muşte, grindină şi broaşte. Lucrurile care i-au distrus pe vrăjmaşi au fost chiar lucrurile pe care Dumnezeu le-a folosit pentru a-i scăpa pe ei. Nu există nimic ce Dumnezeu să nu poată face. El poate fi doctorul tău, sfătuitorul tău, consilierul tău, avocatul tău şi orice altceva ai tu nevoie să fie. Să remarcăm că broaştele care au invadat casele egiptenilor nu au putut trece linia ce marca proprietatea poporului lui Dumnezeu. Asta pentru că îndurarea lui Dumnezeu te va proteja! Gândeşte-te la lucrurile care au ajuns până la tine, dar care nu te-au atins. Ezra a spus: „mâna Dumnezeului nostru a fost peste noi, şi ne-a păzit de loviturile vrăjmaşului” (Ezra 8:31). De ce acelaşi Faraon care în mod repetat a spus nu lui Moise a spus brusc da? Momentul! Când vine momentul, Dumnezeu va acţiona pentru tine. Aşa că începe să te rogi să ai trecere: în locuri neaşteptate, trecere să muţi munţii, trecere care deschide uşi, trecere care îţi dă acces la lucrurile la care altfel nu ai fi avut. Dacă nu poţi face faţă viitorului, verifică-ţi trecutul. „Da, fericirea şi îndurarea mă vor însoţi în toate zilele vieţii mele” (Psalmul 23:6).

 

 

6 MAI                    FĂ CE EŞTI CHEMAT SĂ FACI!

„Omul nu poate primi decât ce i este dat din cer” (loan 3:27)

Ne place să cităm promisiunea: „Pot totul în Hristos care mă întăreşte” (Filipeni 4:13). Dar această promisiune nu înseamnă că poţi face tot ce doreşti să faci sau ce face altcineva. Nu, Pavel vrea să spună că poţi face orice te cheamă Dumnezeu să faci, căci cu fiecare Însărcinare de la El vine şi asistenţa din partea Lui. Acest verset ne învaţă de fapt să rămânem în limitele a ceea ce ne-a chemat Dumnezeu să facem şi să nu încercăm să întreprindem lucruri care nu fac parte din voia Lui pentru noi. Asta nu înseamnă negativism, ci înţelepciune. Dumnezeu doreşte să-ţi cauţi la El răspunsurile, nu la alţii. Asta nu înseamnă că nu poţi învăţa de la alţii, ci că planul care te va duce la succes trebuie să vină de la Dumnezeu. Care este voia lui Dumnezeu pentru viaţa ta? Descoper-o, fă-o, căci altfel vei trăi în frustrare, fiind în competiţie cu alţii şi comparându-te cu ei. loan Botezătorul a spus: „Omul nu poate primi decât ce-i este dat din cer”.

Citeşte versetele anterioare şi vei descoperi că unii din ucenicii lui loan s-au supărat că şi Domnul Isus boteza şi ca mulţimea îl părăsea pe loan şi I se alătura Lui. Dacă loan nu ar fi avut siguranţa identităţii şi chemării lui de la Dumnezeu, poate i s-ar fi făcut teamă şi ar fi fost gelos. Dar el a manifestat o alta atitudine – una pe care trebuie să ti-o pui la inimă. El a spus- „Omul [Eu] nu poate [pot] primi decât ce-i [ce-mi] este dat din cer [el nu poate pretinde nimic, el nu poate lua nimic pentru sine). [Omul trebuie să se mulţumească să primească darul care îi este dat din ceri” (loan 3:27-29). Şi acelaşi lucru este valabil şi pentru tine!

7 MAI                    ARATĂ HAR

„În El avem răscumpărarea … dupa bogăţiile harului Său” (Efeseni 1:7)

Ai observat cât de repede judecăm slăbiciunile altora când în cazul nostru ne facem tot felul de îngăduinţe? Pavel vorbeşte de „bogăţiile harului” pe care Dumnezeu le-a turnat din plin peste noi. Dar noi deformam acel har când refuzăm să-l extindem şi asupra altora. Domnul Isus a spus: când staţi în picioare de vă rugaţi, să iertaţi orice aveţi împotriva cuiva pentru ca şi Tatăl vostru care este in ceruri, să vă ierte” (Marcu 11:25). Nu ai dreptul să decizi care ofense le vei uita şi pe care vei  continua să le ţii deasupra capului cuiva. Ni se porunceşte „să iubim mila” (Mica 6:8). Asta înseamnă că trebuie să o urmărim şi să facem din ea scopul nostru. Nu spune: îl voi ierta când va dovedi că merită”. Iertarea biblică nu este condiţionată, nu poate fi câştigată, nu se merită şi nu potţi negocia pentru ea. Domnul lsus a spus: „Fără plată aţi primit, fără plată sa daţi (Matei 10:8). Dacă o voi ierta, va scăpa teafără”. Nu laşi pe nimeni să scape de nimic pentru că şi dupa ce l-ai iertat pe cel ce ţi-a greşit mai sunt încă multe de plătit. Dar nu este de datoria ta să obligi acea persoană s-o facă. „Dacă-I iert, va continua să mă rănească”. Iertarea nu înseamnă că relaţia rămâne mereu la fel. Este nevoie de timp pentru a reclădi încrederea şi pentru a te asigura că pocăinţa este autentică. De fapt, dacă ofensa este abuzivă sau dacă te pune în pericol – iartă, dar păstrează o distanţă de siguranţă. „Dacă o iert, este liberă să mă rănească din nou. Oricum e liberă să o facă din nou, la fel cum şi tu eşti liber să arăţi har chiar şi când ofensatorul nu o cere sau când nu arată nici un semn de părere de rău.

 

8 MAI                    NU-ŢI PIERDE VIZIUNEA               

„Bâjbâim ca nişte orbi … ca cei ce n-au ochi” (Isaia 59:10)

Pelerinii au ajuns pe ţărmurile Americii plini de viziune. În primul an, au fondat un oraş. În al doilea an, au ales un consiliu. În al treilea an, consiliul orăşenesc a propus construirea unui drum de cinci mile în pustie pentru expansiunea vestică. Dar lumea a criticat lucrul acesta ca fiind o risipă a banilor publici. Uimito! Odată au putut vedea peste ocean spre lumea nouă iar acum nu puteau vedea cinci mile în josul străzii. Ce s-a întâmplat? Şi-au pierdut viziunea.  Cum poţi împiedica să ţi se întâmple lucrul acesta ţie?

Mai întâi, refuză să devii egocentric! Dumnezeu doreşte să te bucuri de succes dar de fiecare dată când rata profitului devine mai importantă decât principiul slujirii vei pierde binecuvântarea lui Dumnezeu. În al doilea rând, nu te pierde în lucrurile lumeşti. Un lider de succes scrie: „ln pregătirea mea pentru o zi, mă concentrez asupra principalului eveniment şi întreb: „Pentru a face ca principalul eveniment să devină unul bun, ce trebuie să ştiu? Ce trebuie să fac? Ce trebuie să elimin?” Unele lucruri vor fi încântătoare, altele nu dar prin pregătire majoritatea lucrurilor vor fi făcute
bine”.

În al treilea rând, refuză să te laşi dus de val! Majoritatea dintre noi suntem căsătoriţi cu status quo-ul. Noi căutam siguranţă şi răspunsuri sigure. Pentru a-ţi păstra vie viziunea, trebuie să-ţi acorzi permisiunea de a merge pe un alt drum; de a cuceri un nou teritoriu. În clipa în care îţi deschizi ochii în fiecare dimineaţă, adu-ţi aminte: „Există mai multe lucruri pe lumea asta decât ce am experimentat eu”, apoi încredinţează-ţi ziua lui Dumnezeu şi treci ia treabă!

9 MAI                    CUM SĂ VEZI NEVOILE ALTORA

„Iosif …  i-a văzut trişti” (Geneza 40:6)

Uneori îţi poţi da seama din privire prin ce trece o persoană. „losif… s-a uitat la ei; şi i-a văzut trişti”. Deşi el însuşi fusese închis pe nedrept, a găsit împlinire în faptul de a-i ajuta pe cei doi condamnaţi. Ar fi fost mai simplu să se concentreze asupra propriilor lui probleme? Da, dar era contrar propriilor sale interese. Henry Drummod a scris: „Când priveşti în urmă la viaţa ta, momentele care se remarcă sunt mereu cele în care ai făcut ceva pentru alţii”. losif şi-a dat seama că nu este singurul care suferă, deci a făcut ceea ce Domnul Isus a făcut întotdeauna: s-a purtat cu milă faţă de cei din jurul lui. Dar tu? îţi pui timp deoparte pentru a înţelege prin ce trec alţii? Eşti absorbit de propria persoană sau te preocupă soarta celor ce suferă, mai ales când nu ai nimic de câştigat din asta? Încurajarea este asemenea unei doze de adrenalină: poate să-l ridice pe om şi să-l aducă iarăşi pe picioare. Scriitorul Rene Bazin spune: „Un remediu pentru relele din vremea noastră este dăruirea ta faţă de cei ce au căzut atât de jos că până şi speranţele i-au dezamăgit”. Cei cărora le dăruieşti ceva îţi vor da mereu ceva înapoi? Nu, dar Dumnezeu o va face. După ce paharnicul regelui a fost eliberat din închisoare, el şi-a uitat promisiunea de a-i vorbi lui Faraon despre losif. Dar Dumnezeu nu a uitat! Pe losif îl aşteptau cele mai bune zile ale sale. Gândeste-te la ascensiunea sa în Egipt, la slujirea sa pentru naţiune, la impactul lui ca lider şi la bucuria împăcării lui cu familia. El subliniază următoarele: „Dumnezeu a schimbat răul în bine” (Geneza 50:20). Aşadar, începe să „vezi” nevoile celor din jurul tău.

 

 

10 MAI                  CUM SĂ TE ÎNTĂREŞTI ÎN URMA UNEI SCHIMBĂRI (1)

„Încercarea credinţei voastre lucrează…” (lacov 1:3)

Singurul lucru pe care poţi conta în viaţă este schimbarea. Noi încercăm să ne opunem, dar ea spune: „Pregătiţi sau nu, eu vin peste voi”. Pentru a deveni mai puternic în urma unei schimbări, întăreşte-te, informează-te şi mai întâi, nu încerca să devii un artist al evadării, încercând să eviţi stresul care însoţeşte schimbarea. Nu există scăpare; schimbarea este inevitabilă. Încetează să o mai consideri duşmanul tău şi fă-ţi-o prietenă. Numai când te-ai hotărât să călăreşti un cal în direcţia indicată vei ajunge unde trebuie să fii. În al doilea rând, când ne loveşte o schimbare bruscă, instinctele noastre de „fugă sau de zbor” nu se pricep prea bine să-i facă faţă. Dar există o soluţie. Încredinţându-ne viaţa în întregime în grija iui Dumnezeu şi cerându-i înţelepciune, „bunătatea lui Dumnezeu ne îndeamnă la pocăinţă” (Romani 2:4). Dumnezeu ne iubeşte aşa cum suntem, dar El ne iubeşte prea mult ca să ne laşe aşa. În ultimul rând, cineva a făcut o glumă: „Dacă nu ar fi stresul, nu aş avea energie deloc”. Opreşte-te şi fă-ţi inventarul. Îţi îngreunezi singur situaţia mai mult decât trebuie? Vorbeşti despre credinţă sau despre teamă? Încerci să te convingi singur că nu poţi face faţă schimbărilor? Eşti gata să renunţi fără să încerci măcar sau fără a te încrede în Dumnezeu? Dacă te lupţi să înţelegi situaţia în care te găseşti, citeşte aceste cuvinte: „încercarea credinţei voastre lucrează răbdare. Dar răbdarea trebuie să-şi facă desăvârşit lucrarea, ca să fiti desăvârşiţi, întregi, şi să nu duceţi lipsă de nimic” (lacov 1:3-4).

 

11 MAI                  CUM SĂ TE ÎNTĂREŞTI ÎN URMA UNEI SCHIMBĂRI (2)

„Trântiţi jos, dar nu omorâţi” (2 Corinteni 4:9)

Max Gunther a glumit: „Când ne aflăm într-o luptă hotărâtoare cu tigrul, dă-i funia înainte să ajungă la braţul tău. Poţi oricând să cumperi o funie nouă”. Rezistenţa în faţa schimbării nu face decât să cauzeze ulcer, insomnie şi stres. Aşa că iată câteva atitudini pe care poate trebuie să le schimbi. (Nu mai face pe victima, aşteptând ca ceilalţi să te compătimească şi să-ţi sară în ajutor ca să-ţi micşoreze nivelul stresului. Caută ajutorul în promisiunea lui Dumnezeu : „pot totul în Hristos care mă întăreşte” Filipeni 4; 13. Apoi, nu te împotrivi schimbătii. În loc să te dai cu capul de zidul realităţii, investeşte-ţi eforturile în a schimba ce poţi – cum ar fi atitudinea ta şi abordarea ta! E nevoie de mai multă energie să-ţi păstrezi vechile obiceiuri şi convingeri decât să îmbrăţişezi altele noi. Nu mai juca jocul cel nou după reguli vechi. Când o maşină ce s-a blocat în viteza a doua încearcă să meargă cu 100m/h, ghici ce se întâmplă – se strică! Dacă nu doreşti să te epuizezi, învaţă să schimbi vitezele. Când anotimpurile vieţii tale, misiunile sau relaţii tale se schimbă, începe să te adaptezi. Învaţă să joci după noile reguli, altfel vei continua să pierzi. Nu mai încerca sâ controlezi incontrolabilul. Când se schimbă melodia, e timpul să înveţi „noi paşi de dans” altfel vei ajunge să stai deoparte. Poate nu-ţi plac schimbările, dar poţi învăţa sâ ţii pasul cu ele. „Suntem încolţiţi în toate chipurile, dar nu la strâmtoare; în grea cumpănă, dar nu deznădăjduiţi; prigoniţi, dar nu părăsiţi; trântiţi jos, dar nu omorâţi”. (2 Corinteni 4 8-9)

 

 

12 MAI                  CUM SA TE ÎNTĂREŞTI ÎN URMA UNEI SCHIMBĂRI (3)    

„M-am deprins să fiu mulţumit” (Filipeni 4:11)

De vreme ce nu poţi scăpa de schimbare sau de stresul care vine odată cu ea, iată câţiva paşi pe care poţi să-i faci pentru a te ajuta să-i faci faţă. Primul, alege-ţi bătăliile cu înţelepciune. Răspunde la aceste întrebări: capitulezi tu din instinct în faţa fricii şi te opui schimbării, chiar şi când îţi poate aduce beneficii? Te arunci cumva de-a curmezişul şinelor sperând să opreşti trenul de marfă al realităţii? Crezi că nici o problemă nu este prea mică pentru a fi ignorată? Bătăliile date pe prea multe fronturi te duc întotdeauna la oboseală şi la înfrângere, aşa că alege bătălii suficient de mari ca să conteze. Al doilea, încearcă să devii mai adaptabil. Care este reacţia ta cea mai obişnuită la schimbare? Să-ţi târăşti picioarele? Să-ţi asumi atitudinea de „trebuie”? Să faci numai ce este necesar? Odată ce nu-ţi mai pasa, viaţa îşi pierde strălucirea şi în mod ironic devii şi mai stresat. Aşa că învaţă să devii optimist. Pavel a spus: „m-am deprins (este un proces care cere timp) să fiu mulţumit cu starea în care mă găsesc”. Al treilea, primeşte bine noile experienţe. Dacă înaintezi în viaţă, mediul se va schimba în permanenţă. Dacă nu este aşa, te învârti în cerc. Faptul că te agheţi de familiar nu face decât să-ţi dea confortul de astăzi pe cheltuiala zilei de mâine. Sprijină-te pe harul lui Dumnezeu, avântă-te în el şi apucă taurul de coarne! Al patrulea, învaţă să trăieşti cu incertitudinea. A te lupta mereu să „te stabilizezi” într-o lume într-o continuă schimbare e ca şi cum ai încerca să împingi apa la deal – de îndată ce oboseşti şi te opreşti, se rostogoleşte peste tine. Învaţă să trăieşti cu probleme mărunte; străduieşte-te puţin mai mult în ioc să te asiguri că viaţa se derulează mereu în termenii tăi.

13 MAI                  CUM SĂ TE ÎNTĂREŞTI ÎN URMA UNEI SCHIMBĂRI (4)

„Mă bucur de îndurarea Ta” (Psalmul 31:7)

Un vechi proverb chinezesc spune: „Diamantul nu poate fi şlefuit fără frecare, iar o persoană nu poate fi făcută desăvârşită fără încercări”. Cu toţii ne dorim să trăim fără stres, fără să trebuiască să ne dăm silinţa pentru aceasta, dar nu se poate. Aşa că uită-te la următoarele 15 sugestii:

1) Fâ-ţi timp în fiecare zi să te rogi şi să citeşti Cuvântul lui Dumnezeu; ţi se va schimba perspectiva. 2) Dacă arăţi ca şi cum ai avea „150 de ani” ia-ţi o vacanţă; ai nevoie de ea! 3) Ceea ce urcă trebuie să şi coboare, aşa că redu cofeina şi zahărul! 4) Mănâncă sănătos – o dietă echilibrată nu înseamnă să ai câte o prăjitură în ambele mâini! 5) Fă exerciţii de trei până ia de cinci ori pe săptămână timp de 30 de minute; este glonţul natural al naturii contra stresului. 6) Dezvoltă obiceiuri mai bune de gestionare a timpului: „foloseşte-l sau pierde-l”. 7) Fă loc în viaţa ta pentru relaxare. 8) Dormi opt ore atunci când e posibil. 9) Păstrează-ţi simţul umorului: „O inimă veselă este un bun leac, dar un duh mâhnit usucă oasele” (Proverbe 17:22). 10) Începe să-ţi numeri binecuvântările. Psalmistul a spus: „Binecuvântează, suflete, pe Domnul, şi nu uita nici una din binefacerile Lui!” (Psalmul 103:2). 11) Când vorbeşti cu tine însuţi, spune lucrurile potrivite. Cuvintele tale te afectează mai mult decât ceilalţi. 12) Simplifică-ţi viaţa prin eliminarea surplusului. Dacă nu ai folosit un lucru timp de doi ani, probabil că  nu ai nevoie de el. 13) Dezvoltă-ţi un simţ al scopului căuntându-L pe Dumnezeu şi stabilindu-ţi scopuri personale. 14) Iartă; duşmăniile sunt prea greu de purtat: „dacă nu iertaţi oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre” (Matei 6:15). 15) Iar ultimul – Vom învinge cu Domnul!

 

14 MAI                  CUM SĂ TE ÎNTĂREŞTI ÎN URMA UNEI SCHIMBĂRI (5)

„SĂ dăm la o parte orice piedică, şi păcatul care ne înfăşoară aşa de lesne” (Evrei 12:1)

Psalmistul a spus: „Tu îmi ţii pleoapele deschise; şi, de mult ce mă frământ, nu pot vorbi” (Psalmul 77:4). Aşa este şi în viaţa ta în momentul de faţă? Dacă da, renunţă la ce nu mai funcţionează. Se pot face schimbări. Pentru orice lucru câştigat, de obicei trebuie să dai ceva. Problema este că nu ne place deloc să renunţăm la ceea ce facem bine. Aşa că ne concentrăm să „facem lucrurile bine”, ajungem să nu facem lucrurile care trebuie şi ne întrebăm de ce nu reuşim. Când anotimpul tău se schimbă, fii deschis către o nouă strategie. Renunţarea la lucrurile care nu mai funcţionează te eliberează pentru a te putea gândi la ceea ce funcţionează. Şi mult mat important, să te concentrezi pe ce doreşte Dumnezeu să faci! În al doilea rând, nu lăsa ca schimbarea să te paralizeze. În situaţii noi, prima noastră înclinaţie e să încetinim ritmul, să jucăm la sigur şi să economisim timp. Dar deseori nu facem decât să dam în spate. Când eşti exagerat de precaut, rămâi blocat asemenea unei căprioare în lumina farurilor. Biblia spune că Dumnezeu „dă tărie celui obosit, şi măreşte puterea celui ce cade în leşin” (Isaia 40:29). Aşa că încrede-te în El şi mergi înainte în loc să renunţi în faţa impulsului de a nu face nimic. Apoi abordeazâ viitorul cu încredere. Evenimentele recente ne ţin pe toţi ca pe jar, dar în calitatea de copil al lui Dumnezeu, poti spune: „Eu mă culc şi adorm în pace, căci numai Tu, Doamne, îmi dai linişte deplină în locuinţa mea” (Psalmul 4:8). Adevărul e că nu poţi clădi un argument decent pentru viaţa trăită în teamă; aşa că încrede-te în Dumnezeu, adaptează-te la realitate şi trăieşte fiecare zi la maxim!

15 MAI                  SLĂVESTE-I NUMELE      

„Sfinţească-se Numele Tău” (Matei 6:9)

La serviciul de binecuvântare al unui băieţel, o tânără soţie i-a spus pastorului: „Soţul meu doreşte să-i pună numele după tatăl lui, dar eu vreau după al meu”. Pastorul a spus: „Cum îl cheamă pe tatăl tău?” „losif” a răspuns ea. „Şi pe tatăl soţului cum î! cheamă?” a întrebat el. „losif”, a răspuns ea din nou. „Atunci care e problema?” Soţul a răspuns: „Tatăl ei e un criminal, iar al meu este creştin. Cum îşi vor da oamenii seama după care din ei i-am pus numele?” Pastorul a spus: „E simplu. Puneţi-i numele iosif şi vedeţi cu care va semăna. În felul acesta toată lumea va ştii al cui nume îl poartă”. Domnul Isus a spus: „Sfinţească-se Numele Tău; vie împărăţia Ta; facă-se voia Ta” (v. 9-10). Cum sfinţim Numele lui Dumnezeu? Făcând voia Sa pe pământ. Sf. Francis a luat odată cu el pe un tânăr călugăr ca să predice în oraş. Dar când au ajuns acolo, ei au vorbit doar cu vânzătorii şi cu oamenii de pe stradă. Întorcându-se acasă, novicele l-a întrebat pe Sf. Francis de ce nu au predicat. El a răspuns: „Oamenii au ascultat; ei ne-au observat atitudinea şi purtarea. Acesta a fost mesajul nostru”. Pavel scrie: „… să vă vedeţi de treburi, şi să lucraţi cu mâinile voastre … Şi astfel să vă purtaţi cuviincios cu cei de afară…” (1 Tesaioniceni 4:11-12). Asta înseamnă să te asiguri că umblarea ta se potriveşte cu vorbirea ta, că îţi pasă cu adevărat de ceilalţi, că nu-ţi înşeli partenerul sau bugetul statului, că îţi plăteşti facturile la timp, că nu îţi înşeli  angajatorul. Petru scrie: „fiţi supuşi” (1 Petru 5:5) NU SE POTRIVEŞTE. Una e să te numeşti creştin şi cu totul alta e când cei ce te cunosc cel mai bine sunt de acord că eşti creştin.

 

 

16 MAI                  DE CINE DEPINZI TU?

„Ajutorul îmi vine de Ia Domnul” (Psalmul 121:2)

Dacă doreşti să faci voia lui Dumnezeu, dar nu te sprijini pe puterea Lui, vei eşua în ciuda competenţelor, relaţiilor şi resurselor tale. Trebuie să-ţi dezvolţi un simţ ridicat al dependenţei tale de Dumnezeu. Dar nu poţi să stai deoparte aşteptându-te ca El să facă totul pentru tine. Ai fost chemat să umbli prin credinţă, să asculţi de îndrumările Lui – şi apoi să ai încredere în El că vei avea rezultatele potrivite.  Suficienţa lui Dumnezeu trebuie să devină scopul tău, nu autosuficienţa! Aceasta necesită rugăciune: „Doamne, sunt ispitit să fac lucrurile prin propria mea putere,  dar nu-mi plac rezultatele. Învaţă-mă să mă lupt pentru excelenţă, nu pentru omnipotenţă; să-mi maximizez darurile şi să-mi minimizez eu-l. Adu-mi aminte că nu-mi vei da niciodată o sarcină care să nu necesite ascultare, dedicare şi harul Tău plin de putere”. Psalmistul a strigat: „Ajutorul îmi vine de la Domnul”. Gândeşte-te: dacă El este Domnul fiecărei situaţii şi dacă El a promis să te ajute, atunci victoria îţi e asigurată. Când crezi că poţi face ceva fără El sau cu implicare limitată din partea Lui, atunci dai de necaz. Domnul Isus a spus: „Fiul nu poate face nimic de la Sine; El nu face decât ce vede pe Tatăl făcând” (loan 5:19). Domnul Isus a ştiut că nu poate face nimic despărţit de Tatăl, aşa că nu s-a deranjat niciodată să încerce. Noi, pe de altă parte, cităm versetul: „despărţiţi de Mine, nu puteţi face nimic” (loan 15:5), apoi mergem şi ne comportăm de parcă totul depinde de noi. Şi ce se întâmplă? Cădem laţi la pământ. Aşa că învaţă să te opreşti în mod regulat şi să te întrebi: „De cine depind eu?” Apoi răspunde: „De tine, Doamne!”

17 MAI                  PLANUL LUI DUMNEZEU PERSONALIZAT PENTRU VIATA TA

„...vă dă, după plăcerea Lui, şi voinţa şi înfăptuirea” (Filipeni 2:13)

Dumnezeu este dedicat planului Său pentru viaţa ta, nu planului tău! Poate spui: „Doamne, iată planul meu; binecuvântă-l”. Poate că o va face, poate nu. „Am fost zidiţi … pentru faptele bune pe care le-a pregătit … ca să umblăm în ele” (Efeseni 2:10). Nu poţi spune: „în această categorie fac lucrurile în felul meu, dar în cealaltă sunt condus de Dumnezeu”. Nu, fiecare pas pe care îl faci trebuie să se sincronizeze cu ritmul Duhului Sfânt. Nimic nu trebuie să fie mai important decât să ţii ritmul cu El. Pavel scrie: „Căci Dumnezeu este Acela care lucrează în voi, şi vă dă, după plăcerea Lui, şi voinţa şi înfăptuirea” (Filipeni 2:13). Dumnezeu lucrează prin tine când îţi deschizi duhul, când îţi angajezi mintea şi îţi foloseşti darurile pentru a face ce a pus deja în inima ta. În clipa în care spui da, El îţi dă puterea de a face voia Lui. Să remarcăm că El nu îşi descoperă voia, după care te cheamă. Nu, El te cheamă, iar când mergi prin credinţă şi îl asculţi, El îţi descoperă voia Lui pas cu pas. În fiecare zi Dumnezeu modelează în tine o mai mare asemănare cu Fiul Lui. Acesta este obiectivul Lui. Nu ai ieşit la plimbare, ci ai o direcţie precisă! Din nou şi din nou vei fi pus în situaţii care te maturizează până acolo că vei avea aceeaşi atitudine, aceeaşi perspectivă, aceleaşi reacţii si acelaşi discernământ ca Domnul Isus. Odată ce înţelegi asta, umblarea cu Dumnezeu va căpăta un nou înţeles. Vei realiza că planul Său adaptat pentru viaţa ta este singurul plan care te va mulţumi vreodată.

 

 

18 MAI                  PRIVEŞTE IMAGINEA DE ANSAMBLU

„El işi va împlini … planurile faţă de mine” (Iov 23:14)

Uneori Dumnezeu permite anumite lucruri, alteori El le plănuieşte. Oricum ar fi, El are un plan sigur pentru tine. în mijlocul durerii lui nespuse, Iov a spus: „El îşi va împlini… planurile faţă de mine”. Când înţelegi că Dumnezeu a pregătit ceva pentru tine, lucrul acesta îţi va schimba înţelegerea. E la fel ca zborul. La sol vederea ta este limitată, dar la 10.000m altitudine totul arată diferit. Acum vezi ceea ce vede Dumnezeu: „imaginea de ansamblu”! Biblia spune că după ce Iov a trecut prin încercările lui, el a fost binecuvântat să aibă de două ori mai mult decât înainte (Iov 42:10). Înseamnă oare că dacă vei pierde un loc de muncă de 30.000 de lei pe an vei primi înapoi unul de 60.000 de lei pe an? Sau că situaţia ta financiară va fi echilibrată sau că nu ţi se va strica niciodată maşina sau că sănătatea nu te va părăsi niciodată? Nu, uneori Dumnezeu ne răsplăteşte credinţa prin lucruri pe care nu le putem măsura prin valoarea lor monetară – cum ar fi relaţiile, bucuria, caracterul, pacea pe care nu ai avut-o înainte, un sentiment proaspăt al scopului, protecţia de pericol, trecere înaintea altora, o înţelegere clară, mai multă compasiune şi intimitate cu El. Ce valoare le-ai da acestora? lată trei lucruri pe care trebuie să le ţii minte mereu. Primul, Dumnezeu vrea să ai încredere în El indiferent prin ce treci (Psalmul 138:8). Al doilea, când e responsabilitatea ta, Dumnezeu se aşteaptă să faci lucrul acela (Eclesiastul 9:10). Al treilea, pentru a te binecuvânta, El se va mişca în moduri ce sunt greu de înţeles sau de explicat (Psalmul 25:4). De ce? Pentru că atunci când vine răspunsul, să nu fie nici un dubiu cine primeşte lauda.

 

19 MAI                  LASĂ-L PE DOMNUL ISUS SĂ-ŢI REZOLVE PROBLEMA

„Mama Iui Isus l-a zis: „Nu mai au vin” (loan 2:3)

În vremurile bibliei, să oferi vin invitaţilor la o nuntă era ceva obişnuit. Era totodată un semn de respect, aşa că faptul de a rămâne fără vin era considerat un dezastru. Dar să observăm cum s-a ocupat MAria de asta. În loc să caute un ţap ispăşitor sau în Loc să găsească scuze, ea a dus problema la Isus. Asta e întotdeauna cea mai bună mişcare. „O, ce pace pierdem deseori, ce durere purtăm inutil. Şi asta pentru că nu aducem totul înaintea lui Dumnezeu în rugăciune”. Domnul isus le-a spus slujitorilor să umple vasele cu apă şi să dea puţin nunului. Când acesta a gustat, Biblia spune: „a gustat apa făcută vin” (loan 2:9). Dar să observăm că asta s-a întâmplat după ce L-au ascultat pe Domnul Isus, nu înainte. La o anumită întâlnire a bordului unei biserici, când un membru a sugerat să se roage pentru o problemă, un altul a răspuns: S-a ajuns la aşa ceva?” Există în esenţă două motive pentru care facem ca rugăciunea să fie ultima noastră alternativă în loc să fie prima: ne place să credem că putem să ne rezolvăm propriile probleme şi credem că problema noastră este una nesemnificativă şi ne gândim că: „E ok ca Maria să apeleze la Isus; este mama Lui, dar El are probleme mai mari de rezolvat decât problema mea”. Nu, problemele tale sunt importante pentru Dumnezeu – toate! El se bucură de tine (Psalmul 18:19). El se bucură de tine la fel cum mirele se bucură de mireasa lui (Isaia 62:5). Nu eşti niciodată prea mare sau prea mic pentru a cere ajutorul Tatălui ceresc, la exemplu de la Măria: identifică problema, adu-o la Isus, fă ce-ţi spune El şi priveşte cum o rezolvă pentru tine.

20 MAI                  CÂND CINEVA CADE, AJUTĂ-L (1)

„Chiar dacă un om ar cădea deodată în vreo greşală” [Galateni 6:1]

Pavel scrie: „chiar dacă un om ar cădea deodată în vreo greşală, voi, care sunteţi duhovniceşti, să-l ridicaţi cu duhul blândeţei”. Să remarcăm cuvântul „cade”. Majoritatea dintre noi care cădem am crezut odată: „Mie nu mi se va întâmpla niciodată”. Dar ni s-a întâmplat, într-o clipă de slăbiciune, am cedat în faţa celui rău. Când i se întâmplă asta cuiva din familia lui Dumnezeu, avem responsabilitatea de a-l ridica, indiferent de natura păcatului. În acest verset, acest cuvânt „a ridica” are conotaţii medicale. El înfăţişează un doctor care pune la loc un picior rupt. Pentru a ridica pe cineva potrivit Scripturii, noi trebuie să-l ridicăm în mai mult feluri. Mai întâi, trebuie să-l ajutăm să-şi recunoască eşecul. După aventura lui cu Batşeba, David s-a rugat: „am păcătuit şi am făcut ce este rău înaintea Ta” (Psalmul 51:4). În al doilea rând, trebuie să-l ajutăm să-şi asume răspunderea pentru păcatul lui. Chiar dacă e posibil ca altcineva să fi fost un factor care a contribuit la asta, noi suntem totuşi răspunzători faţă de Dumnezeu. În al treilea rând, trebuie să-l ajutăm să se pocăiască. Pocăinţa implică o profundă părere de rău, întoarcerea de la păcat şi îndreptarea spre o altă direcţie. Apoi, trebuie să-l ajutăm să repare paguba. De exemplu, cineva care a făcut ceva rău, trebuie sâ îndrepte lucrurile când lucrul acesta e posibil. Noi putem să-i ajutăm să devină mai puternic prin aceasta. Prin eşec, Dumnezeu ne învaţă lecţii care ne împiedică să ajungem în situaţii similare în viitor. Putem să ajutăm acea persoană sâ răspundă la mustrarea lui Dumnezeu cu mulţumire. De bună seamă că nu este un lucru uşor, dar când cineva înţelege scopul lui Dumnezeu printr-o asemenea disciplinare – „ca să ne facă părtaşi sfinţeniei Lui” (Evrei 12:10) – ea începe să-i mulţumească Tatălui ceresc pentru mustrarea Lui plină de dragoste. Într-adevăr, acest lucrul ne protejează de orice rădăcină de amărăciune care ar putea încolţi ca urmare a păcatului.

21 MAI                  CÂND CINEVA CADE, AJUTĂ-L (2)            

„Chiar dacă un om ar cădea deodată în vreo greşală” (Galateni 6:1)

Care este „duhul” cu care trebuie să ridicăm pe cineva? Duhul blândeţii. „Chiar dacă un om ar cădea deodată în vreo greşală, voi, care sunteţi duhovniceşti, să-l ridicaţi cu duhul blândeţei”. Mai mult decât probabil, acea persoană deja suferă şi e fragila ca o sticlă; condamnarea nu face decât sâ înrăutăţească starea. Înţelegerea şi acceptarea – nu consimţirea – sunt lucrurile necesare aici. Duhul smereniei, „la seama la tine însuţi, ca să nu fii ispitit şi tu”. Cu toţii am fost făcuţi din acelaşi material; cu toţii suntem capabili s-o dăm în bară. Nu uita, Petru i-a spus lui Hristos: Doamne, poate ceilalţi se vor lepăda de Tine, dar nu eu! (Matei 26:33). Şi chiar aşa a crezut; nu a crezut că i se poate întâmpla lui! Trebuie să fim atenţi la propriile noastre vieţi, să ne cercetăm pe noi înşine, ştiind că şi noi suntem vulnerabili faţă de tot felul de păcate şi de ispite. În ultimul rând, duhul dragostei şi al empatiei. Pavel scrie: „Purtaţi-vă sarcinile unii altora, şi veţi împlini astfel Legea lui Hristos” (Galateni 6:2). În acest pasaj, cuvântul „sarcină” înseamnă „povară grea”. Înseamnă să fii dispus să mergi cu ei, să plângi cu ei şi să-i ajuţi până când se ridică. Dacă cel ce suferă nu poate găsi bunătate, dragoste şi vindecare în familia lui Dumnezeu, unde poate el merge să le găsească? Dr Charles Stanley scrie: „Din Biblie trebuie să fie clar că avem responsabilitatea de a ridica un frate sau o soră care a căzut. Trebuie să fie clar şi că această chestiune sensibilă şi delicată trebuie gestionată cu multă grijă ca să nu dăuneze mărturiei noastre faţă de o lume de necredincioşi”.

 

 

22 MAI                  CÂND CINEVA CADE, AJUTĂ-L (3)

„Chiar dacă un om ar cădea deodală în vreo greşală” (Galateni 6:1)

De ce este necesară ridicarea? Pentru a le păstra viaţa. „Cine întoarce pe un păcătos de la rătăcirea căii lui, va mântui un suflet de la moarte” (lacov 5:20). Când o persoană pe care o iubeşti păcătuieşte, ea efectiv se ucide pe ea însăşi. Dacă îţi pasă, nu vei putea sta deoparte şi să priveşti. Ridicarea este necesară pentru a păstra biserica. Pavel scrie: „Să mustraţi pe cei ce trăiesc în neorânduială” (1 Tesaioniceni 5:14). Când păcatul este tolerat şi acceptat, membri devin mânioşi şi pleacă, iar alţii sunt răniţi. Reputaţia şi climatul unei biserici sunt rănite de cei ce păcătuiesc şi nu-şi repară greşeala. Este vital să păstrăm reputaţia iui Dumnezeu. Când Natan a vorbit cu David despre păcatul lui cu Batşeba, ei a spus: „ai făcut pe vrăjmaşii Domnului să-L hulească” (2 Samuel 12:14). Când condamnăm în lume ceea ce trecem cu vederea în noi înşine, mesajul nostru ajunge la nişte urechi surde. Aşa că Pavel scrie: „chiar dacă un om ar cădea deodată în vreo greşală, voi, care sunteţi duhovniceşti, să-l ridicaţi cu duhul blândeţei”. Trebuie să-i abordăm în modul cel potrivit! Nu trebuie să confruntăm pe cineva cu privire la păcatul lui când noi înşine avem aceeaşi problemă. Trebuie să-i abordăm în scopul ridicării şi aşteptând să se întâmple asta. Este căutarea şi găsirea oii rătăcite. Înseamnă să-i aducem înapoi la părtăşie şi trebuie să scăpăm de atitudinea „sunt mai bun decât tine”. Fii cinstit; numai prin harul lui Dumnezeu nu ai căzut în aceeaşi greşeală, nu-i aşa? Spune-i celui cu care ai de-a face că recunoşti lucrul acesta. Asigură-i că oricare ar fi păcatul, nu este ceva de neiertat. Există un drum înapoi spre sănătate spirituală.

 

23 MAI                  Al NEVOIE DE CĂLĂUZIRE?

„Domnul cunoaşte calea celor neprihăniţi” (Psalmul 1:6)

Dumnezeu îţi va vorbi prin relaţii. Uneori El îţi va face parte de descoperire directă, dar deseori El îţi va vorbi prin relaţii. Cuvântul Său spune: „Aduceţi-vă aminte de mai marii voştri, care v-au vestit Cuvântul lui Dumnezeu” (Evrei 13:7). Cine vorbeşte în viaţa ta? Cui îi eşti supus? Fără o implicare benefică vei trăi neprotejat şi necălăuzit. Dumnezeu îţi  va vorbi prin darurile tale. „Darurile unui om îi fac loc” (Proverbe 18:16). Când Dumnezeu îţi călăuzeşte paşii, nu trebuie să deschizi uşa cu piciorul sau să-ţi faci drum singur înăuntru. Darul tău va aduce o soluţie şi va împlini o nevoie; de aceea, vei fi primit bine, preţuit şi răsplătit. El îţi va vorbi prin gândurile tale. „Noi însă avem gândul lui Hristos” (1 Corinteni 2:15). Când minţile noastre sunt înnoite prin Cuvântul Său şi aliniate la voia Lui, Dumnezeu gândeşte de fapt prin noi, Gândeşte-te ce avantaj este lucrul acesta! Dumnezeu îţi va vorbi prin uşi deschise. Pavel a scris: „mi s-a deschis aici o uşă mare şi largă, şi sunt mulţi potrivnici” (1 Corinteni 16:9). Dumnezeu va deschide uşi pentru tine, dar trebuie să ţii minte că cu fiecare oportunitate pe care ţi-o dă vin şi provocări. Acesta este lucrul care îţi zideşte credinţa şi te întăreşte pentru viitor. El îţi va vorbi printr-un „cuvânt” de confirmare. „Urechile tale vor auzi după tine glasul care va zice: „lată drumul, mergeţi pe el!” (Isaia 30:21). Să remarcăm cuvântul „după”. Acest cuvânt vine după ce L-ai ascultat pe Dumnezeu care îţi spune că ai făcut o alegere bună şi că eşti pe calea cea bună. Da, tu poţi fi călăuzit de Dumnezeu, Cuvântul Său spune: „Domnul cunoaşte calea celor neprihăniţi”.

 

 

24 MAI                  „DOAMNE. AJUTĂ-NE SĂ VFDFM”

„Uitaţi-vă la voi care aţi rost chemaţi” (I Corinteni 1:26)

Domnul Isus nu i-a văzut pe oameni ca pe nişte păcătoşi, ci ca pe nişte potenţiali câştigători care s-au rătăcit de la traseu. „I s-a făcut milă de ei” (Marcu 6:34). El i-a văzut prin ochii lui Dumnezeu, nu buruieni, ci potenţiali trandafiri. Şi perspectiva Lui, care e deseori diferită de a noastră, a scos ce e mai bun din ei. Când oamenii au văzut o femeie care a avut cinci căsnicii eşuate, El a văzut un păcătos ridicat din păcat care poate să răspândească Cuvântul în Samaria. Lumea a văzut un orb; El a văzut pe cineva care poate să vadă. Ei au văzut un paralitic; El a văzut un om care îşi ridică patul şi umblă. Ei îl vedeau pe Matei ca pe un colector de taxe ticălos; El a văzut un viitor ucenic. Ei l-au alungat pe Zacheu pentru că era necinstit; Isus a văzut în el un suflet aflat în căutare. Când ucenicii au văzut parfum scump şi o cheltuială inutilă, Domnul Isus a recunoscut sacrificiul unei inimi mulţumitoare. Unii au văzut un pescar impulsiv; isus a văzut un lider care poate să-l zidească biserica. Privitorii i-au văzut pe soldaţii romani ca fiind batjocoritori când au străpuns trupul cu nişte cuie; Isus a văzut nişte orbi care nu ştiau ce fac. „Doamne, ajutâ-ne să vedem!” Pavel spune: „uitaţi-vă la voi care aţi fost chemaţi: printre voi nu sunt mulţi înţelepţi în felul lumii, nici mulţi puternici, nici mulţi de neam ales” (1 Corinteni 1:26). Recunoaşte-o, nu erai prea grozav când Dumnezeu te-a întors din drum, aşa că nu-i mai judeca pe alţii pentru perspectiva lor limitată şi încearcă să-i vezi aşa cum te-a văzut Dumnezeu pe tine. Străduieşte-te să scoţi ce e mai bun din ei. Prezintă-le pe Cel ce a venit să aducă „o mare bucurie pentru tot norodul” (Luca 2:10) – fără excepţii!

 

25 MAI                  FOLOSESTE-ŢI TIMPUL CU ÎNŢELEPCIUNE             

„Răscumpăraţi vremea” (Efeseni 5:16]

Dacă eşti înţelept, te vei opri deseori şi te vei gândi la felul în care îţi petreci timpul. Charles Swindoll scrie: „Într-o carte pe care am citit-o, „Capcana Timpului” am dat peste o listă cu cele mai populare activităţi de pierdere a timpului. M-a ajutat să iau aminte la câteva domenii specifice de ineficienţă de care trebuie să am grijă. Cine nu a auzit de povestea adevărată a lui Charles M. Schwab şi Ivy Lee? Schwab era preşedintele companiei Bethlehem Steel. Lee, un consultant, a primit o sarcină neobişnuită: „Arată-mi o cale de a face mai multe lucruri într-o zi”. Shwab a fost de acord să-l plătească cu „oricât în limita rezonabilului”, dacă sugestiile lui Lee funcţionează. Mai târziu, Lee i-a înmânat directorului executiv o hârtie cu planul său: „Scrieţi cele mai importante sarcini pe care le aveţi de îndeplinit mâine. Numerotaţi-le în ordinea importanţei lor. Când ajungeţi dimineaţă la birou, începeţi deîndată cu numărul unu şi nu vă opriţi până nu terminaţi. Reverificaţi-vă priorităţile, apoi începeţi cu numărul doi, apoi cu numărul trei. Faceţi acest obicei în fiecare zi lucrătoare. Transmiteţi-I celor din subordine. Încercaţi-l cât doriţi, apoi trimiteţi-mi cecul cu valoarea pe care consideraţi că o merit”. Acea idee a transformat corporaţia Bethlehem Steel în cel mai mare producător de oţel din lume în decurs de cinci ani. Cât i-a dat Shwab consultantului său? La câteva săptămâni după ce a primit biletul, i-a trimis lui Lee un cec de 25.000 de dolari, recunoscând că este cea mai profitabilă lecţie pe care a învăţat-o vreodată. Încearc-o şi tu. Dacă funcţionează, foarte bine. Dar nu-mi trimite nici un ban pentru idee. Aş distruge următoarea carte despre gestionarea timpului … pe care nu am timp s-o citesc”.

26 MAI                  SPUNE „ÎNTREG ADEVĂRUL”

„Credincioşi adevărului” (Efeseni 4:15]

Un adolescent care tocmai şi-a obţinut permisul de conducere le-a spus părinţilor săi că se întâlneşte cu prietenii la un restaurant din oraş. Dar acel restaurant avea mai muite locaţii şi a mers 60 de mile cu maşina la una din ele. Se spune că: „Ceea ce nu demaşti, te va da în vileag”. Din nefericire, părinţii s-au dus la cumpărături în acea zonă în aceiaşi seară. Imaginează-ţi la ce s-a gândit el când, la o intersecţie, s-a uitat şi a văzut-o pe mama lui cum îi aruncă acea privire pe care părinţii o păstrează pentru cele mai mari greşeli! Noi trebuie să „nu umblăm cu vicleşug … prin arătarea adevărului” (2 Corinteni 4:2); spune adevărul gol goluţ, fără înfloriri, pentru ca oamenii să nu trebuiască să caute înţelesurile ascunse sau să citească printre rânduri „Nu vă scriem altceva decât ce citiţi şi cunoaşteţi” (2 Corinteni 1:13). Există afirmaţii pe care nu le credem din instinct, cum ar fi: „Cecul se află în poştă … căţelul nu face nici o problemă … nu voi spune nimănui”. Apoi există „viclenia oamenilor şi … şiretenia lor în mijloacele de amăgire” (Efeseni 4:14). De exemplu, vrem să părem oameni buni, aşa că lăsăm la o parte informaţii care ne-ar putea pune într-o lumină proastă. Sau pentru a evita rănirea cuiva, scurtăm adevărul. Un învăţător biblic scrie: „Rezolvarea problemelor dintr-o relaţie este una din cele mai importante competenţe pe care le vei învăţa vreodată. Ea guvernează o familie reuşită, viaţa, cariera, educaţia şi viaţa socială. Dacă nu avem aceste competenţe, nu vom fi niciodată cu adevărat fericiţi. Când ai o problemă cu cineva, spune-o într-un mod blând şi pozitiv. Dacă nu începi bine, ai slabe speranţe că închei cu bine”. Aşadar „credincioşi adevărului, în dragoste, să creştem în toate privinţele”.

 

27 MAI                  CUM SĂ SCAPI DINTR-O CRIZĂ SPIRITUALĂ (1)  

În clipa când au început cântările…” (2 Cronici 20:22)

lată o formulă simplă, dar eficientă a gestionării crizei spirituale. Lauda – calea de scăpare! David începe Psalmul 22 prin întrebarea: „Dumnezeule! Pentru ce m-ai părăsit?” şi încheie spunând: „Tu locuieşti în mijlocul laudelor” (Psalmul 22:3). Nu întotdeauna vei putea să-L lauzi pe Dumnezeu – de aceea se spune „jertfă de laudă” (Evrei 13:15). Dar când eşti într-o criză, ai nevoie de disciplina laudei mai mult ca oricând. Ea aduce un sentiment al puterii şi prezenţei lui Dumnezeu aşa cum nimic nu o face. De aceea psalmistul a spus: „Voi binecuvânta pe Domnul în orice vreme; lauda Lui va fi totdeauna în gura mea” (Psalmul 34:1). Prin lauda adusă lui Dumnezeu în avans pentru victorie, deschizi un canal pentru ca El să intervină în circumstanţele tale, în sufletul tău creşte speranţa şi e imposibil să rămâi jos înfrânt. Şi lauda se potriveşte cu orice tip de personalitate, deci nu ai nici o scuză! Poţi bate din palme şi poţi striga (Psalmul 47:1), poţi utiliza instrumente de tot felul (Psalmul 150:4), poţi cânta psalmi, cântări de laudă şi cântări duhovniceşti (Efeseni 5:19-20), poţi scoate un strigăt plin de bucurie (Psalmul 98:4), poţi ridica mâinile (Psalmul 134:2), poţi tăcea înaintea lui Dumnezeu (Psalmul 4:3-5) şi poţi chiar să faci să răsune cântări! (Psalmul 33:3; 95:1-6). Laudele tale zădărnicesc chiar şi cele mai ascunse planuri ale duşmanului! Când Israeliţii au fost depăşiţi ca număr, ei s-au rugat şi Dumnezeu le-a spus că lupta este a Lui şi că el trebuie să lupte. luda (care înseamnă „laudă”) s-a dus în fruntea armatei şi „în clipa când au început cântările şi laudele … s-au ajutat unii pe alţii să se nimicească”. În clipa în care începi să-L lauzi pe Dumnezeu, El începe să-şi pună la dispoziţie puterea care lucrează pentru tine.

 

28 MAI                  CUM SĂ SCAPI DINTR-O CRIZĂ SPIRITUALĂ (2)

„lacov a ridicat un stâlp de aducere aminte în locul unde îi vorbise Dumnezeu” (Geneza 35:14)

Când îţi aduci aminte de credincioşia lui Dumnezeu faţă de tine, lucrul acesta face ca în sufletul tău să crească speranţa. Astfel poţi să priveşti viitorul plin de încredere şi să spui: „El este un Dumnezeu credincios şi îşi ţine legământul şi îndurarea până la al miilea neam de oameni faţă de cei ce … păzesc poruncile Lui” (Deuteronom 7:9). Privirea în urmă şi aducerea aminte sunt principii biblice care funcţionează, „lacov a ridicat un stâlp de aducere aminte în locul unde îi vorbise Dumnezeu”; „losua a ridicat şi el douăsprezece pietre în mijlocul Iordanului” (losua 4:9); „Samuel a luat o piatră pe care a pus-o … şi i-a pus numele Eben-Ezer (Piatră de ajutor), zicând: „Până aici Domnul ne-a ajutat” (1 Samuel 7:12). Biblia spune: „Nu v-a ajuns nici o ispită, care să nu fi fost potrivită cu puterea omenească. Şi Dumnezeu, care este credincios, nu va îngădui să fiţi ispitiţi peste puterile voastre…” (1 Corinteni 10:13). Mergând prin Scriptură şi amintindu-ţi de suişurile şi coborâşurile oamenilor lui Dumnezeu şi cum El în mod consecvent i-a ajutat, ţi se aşterne o perspectivă proaspătă pentru propria ta situaţie şi te ajută să vezi imaginea de ansamblu. În Psalmul 22 David începe spunând: „Strig … Dumnezeule, şi nu-mi răspunzi” (v. 2). Dar de îndată ce îşi aminteşte de credincioşia lui Dumnezeu, el face o întoarcere de 180 de grade şi spune: „în Tine se încredeau părinţii noştri… şi-i izbăveai. Strigau către Tine … şi nu rămâneau de ruşine” (v. 4-5). Când te afli într-o criză spirituală profundă, nu te mai gândi la tine şi la dezamăgirea ta şi începe să te concentrezi asupra lui Dumnezeu. „Din toate bunele cuvinte pe care le rostise … nici unul n-a rămas neîmplinit” (1 Împăraţi 8:56). El încă este la fel, El nu s-a schimbat.

29 MAI                  ŞTII DE CE TRĂIEŞTI?

„Eu pentru aceasta M-am născut şi am venit în lume” (loan 18:37)

Domnul Isus a ştiut exact de ce trăieşte: „Eu pentru aceasta M-am născut şi am venit în lume, ca să mărturisesc despre adevăr”. La asta se gândea, pentru asta se ruga, asta plănuia, la asta lucra, pentru asta s-a jertfit, a murit şi a înviat şi asta a împlinit în cele din urmă. Împlinindu-Şi destinul, El a schimbat lumea pentru totdeauna. Aşadar, îţi cunoşti tu destinul? Ce faci tu pentru a-l împlini? „Noi … am fost zidiţi … pentru faptele buhe pe care le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte, ca să umblăm în ele” (Efeseni 2:10). Sună a viaţă fără scop pribegind fără o destinaţie ştiută? Biblia spune: „Inima omului se gândeşte pe ce  cale să meargă, darDomnul îi îndreaptă paşii 1 (Proverbe 16:9). Plănuieşte bine, dar rămâi mereu deschis la călăuzirea lui Dumnezeu. „În cartea Ta erau scrise toate zilele cari-mi erau rânduite, mai înainte de a fi fost vreuna din ele” (Psalmul 139:16). Planul lui Dumnezeu pentru viaţa ta a fost stabilit înainte ca tu să apari în faţa părinţilor tăi! Dacă nu urmezi calea Lui, vei rata ce are El mai bun pentru viaţa ta. Biblia e plină de exemple de oameni care s-au lovit şi s-au ars la un moment dat. Regele Saul este un mare exemplu. Amintindu-şi de el, David, succesorul lui s-a rugat mai întâi „vreau să fac voia Ta” (Psalmul 40:8). Dorinţele tale sunt forţa călăuzitoare a vieţii tale, aşa că asigură-te că sunt în armonie cu Dumnezeu. Apoi el s-a rugat: „învaţă-mă să fac voia Ta” (Psalmul 143:10). Când vine vorba de a face voia lui Dumnezeu, psalmistul a recunoscut că are nevoie de ajutorul lui Dumnezeu. Şi tu ai nevoie de El.

 

 

30 MAI                  VIATA FĂRĂ REGRETE

„Vreau numai să-mi sfârşesc cu bucurie calea” (Faptele Apostolilor 20:24)

Imaginează-ţi că viaţa ta s-a sfârşit şi stai în faţa unui DVD piayer uriaş. Dumnezeu introduce un disc cu numele tău pe el şi cu titlul „ce ar fi putut să fie”. Discul detaliază tot ce a dorit El să împlinească prin tine: cum a dorit să te binecuvânteze financiar, dar ţie ţi-a fost teamă să semeni în împărăţia Lui şi sâ fii generos cu alţii; cum a dorit să se folosească de darurile tale, dar ţie ţi-a lipsit disciplina de a le dezvolta şi curajul de a le utiliza; cum ţi-a dat relaţii extraordinare, dar tu nu ai fost suficient de sincer şi de iubitor să le întreţii; cum a tânjit să reproducă în tine caracterul lui Hristos, dar tu ai refuzat să te ocupi de păcat, să te opui ispitei şi să urmăreşti creşterea spirituală. Poetul a spus: „Din toate cuvintele triste ale buzelor sau ale condeiului, cele mai triste sunt acestea – ar fi putut să fie”. Dar există o latură luminoasă. Câtă vreme încă mai respiri, poţi închide prăpastia dintre ceea ce este şi ceea ce poate fi. Aşa că opreşte-te  şi întreabă-te: „Ce pot face acum pentru a trăi fără regrete mai târziu?” lată ce poţi face: începe să-ţi înnoieşti mintea în fiecare zi cu Cuvântul lui Dumnezeu în loc să ţi-o umpli cu gunoaie. Foloseşte-ţi darurile şi comorile pentru a zidi împărăţia lui Dumnezeu nu pe a ta. Dacă faci aşa, vei descoperi că Dumnezeu „dă sămânţă semănătorului” (2 Corinteni 9:10). Cu cât semeni mai multă sămânţă, cu atât Dumnezeu îţi va da mai multă sămânţă. Ce ar fi să-ţi rezervi timp pentru a-ţi face ucenici? În acest fel moştenirea ta va fi mai mare decât durata vieţii tale. Nu e prea târziu să devii persoana care ai fi putut fi – dacă eşti dispus să începi astăzi.

 

31 MAI                  CUM SĂ EVŢI EPUIZAREA

„Rugul era tot un foc şi rugul nu se mistuia deloc” (Exod 3:2)

Mai ţii minte relatarea cu rugul aprins? Ardea, dar nu se consuma. Unii oameni care odată au ars pentru Dumnezeu s-au consumat de tot. Lucrători loiali ai bisericii timp de ani de zile dintr-odată au dispărut. Herbert J. Freudenberger, psiholog, descrie epuizarea ca pe o „oboseală produsă de devotamentul faţă de o cauză care nu a reuşit să aducă răsplata aşteptată”. Aşadar, cum poţi evita epuizarea? Mai întâi, caută implicarea lui Dumnezeu. „Dacă vreunuia dintre voi îi lipseşte înţelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă şi fără mustrare” (lacov 1:5). Dumnezeu este un expert; consultă-L. În al doilea rând, rearanjează-ţi priorităţile. Dacă ai prea multe lucruri de făcut, nici unul nu primeşte atenţia cuvenită, învaţă să spui nu. Familia ta va aprecia lucrul acesta, chiar dacă ceilalţi nu. În al treilea rând, practică arta mulţumirii. Freudenberger spune: „Fă-ţi obiceiul să observi – şi să hrăneşti – lucrurile pur şi simplu bune care ţi se întâmplă”. Apoi, învaţă arta relaxării fizice. Petrece zece sau douăzeci de minute la sfârşitul unei zile pentru a te aşeza într-un scaun confortabil şi bucură-te de o întindere bună. Convinge-ţi trupul şi mintea să se relaxeze. Imaginează-te încălzindu-te pe o plajă fierbinte. Dar exerciţiul fizic? Este unul din cele mai bune antibiotice împotriva epuizării. Dar alege ce merge în cazul tău, nu ce te stresează. Ţi-ai putea dezvolta propriile dispozitive de relaxare; du-te la plimbare; citeşte o carte bună; încearcă puţină hoinăreală creativă. După cum James Thurber a glumit: „Mai bine să hoinăreşti şi să te pierzi, decât să nu hoinăreşti deloc”. În ultimul rând, găseşte pe cineva cu care să povesteşti. Faptul de a te închide în tine mai degrabă sporeşte problema decât să o rezolve. Găseşte pe cineva în care ai încredere pentru a discuta.


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: