Publicat de: damianion | aprilie 30, 2012

Relaţiile online, între îndrăgostirea de un avatar şi amarul înşelăciunii

Tot mai des auzim despre persoane care şi-au întâlnit jumătatea pe internet, prin intermediul unui site de socializare sau a numeroaselor site-uri matrimoniniale existente. Sunt aceştia beneficiarii reţetei succesului în iubire sau doar excepţiile unui sistem cu efecte incerte?

Conform unui studiu realizat de un site de socializare, match.com, 1 din 5 persoane aflate într-o relaţie de lungă durată şi 1 din 6 cupluri căsătorite şi-au găsit partenerul în ultimii 3 ani prin intermediul internetului. Doar anul trecut, cuplurile care s-au căsătorit în urma unei relaţii începute în mediul online au fost de 2 ori mai multe decât cuplurile formate din parteneri care s-au cunoscut în cluburi, baruri şi alte evenimente sociale.

Cu toate că numărul relaţiilor începute pe internet creşte, cercetătorii care au realizat studiul pentru match.com au declarat că nu există dovezi care să demonstreze că testele de compatibilitate făcute pe site-uri şi care îndreaptă atenţia unui utilizator către cei compatibili, sunt în măsură să ofere opţiuni viabile.

Avantajele şi dezavantajele iubirilor virtuale

Unii susţin că relaţiile de iubire intermediate de monitorul unui computer îşi pierd tot romantismul. Nu mai există o perioadă de curtenie cu poezii şoptite la ureche, ci dedicaţiile sunt un link către un videoclip Youtube. Nu mai există buchete timide de lăcrămioare, ci buchete enorme de trandafiri, în poze frumos retuşate în Photoshop, care nu costă nimic, dar nici nu au parfum.

Deşi toate acestea sunt adevărate, psihologii de la revista Psychology Today au arătat într-o serie de articole  că relaţiile online au deopotrivă avantaje şi dezavantaje, asemenea relaţiilor existente în viaţa reală.

Printre avantaje se numără: – un profil online bine realizat poate scoate în evidenţă calităţile şi îţi poate creşte şansele de a cunoaşte pe cineva potrivit intereselor tale; – mulţi utilizatori susţin că au fost umiliţi mai rar în interacţiunile cu persoane de sex opus pe internet în comparaţie cu întâlnirile faţă în faţă; – cunoaşterea online este convenabilă din mai multe puncte de vedere, printre care cel mai important este alegerea unor potenţiali parteneri în funcţie de apropierea de propria casă; – comunicarea pe internet este mai rapidă decât orice alt mijloc de comunicare, mediat sau intermediat.

Printre dezavantaje, psihologii enumeră: – comunicarea uneori prea rapidă face ca unele etape să fie arse prea repede, ceea ce creează o senzaţie de contrafacere a relaţiei: – internetul asigură un control prea mare asupra procesului romantic, ceea ce sufocă romantismul; – anonimitatea în spatele căreia se poate ascunde oricine face din internet un loc nesigur, fără măsuri de precauţie care să ne protejeze atât identitatea online cât şi siguranţa în viaţa reală.

Şi frumos, şi educat, şi bogat, dar mai ales în siguranţă

Într-un articol  scris în iunie 2010, Doctorul în psihologie Terri Orbuch  enumeră 9 sfaturi pentru a realiza un profil care să te avantajeze, dar care să îţi garanteze şi siguranţa.

1. În primul rând, cere ajutorul cuiva pentru a te descrie în termenii cei mai apropiaţi de realitate, astfel încât profilul tău să descrie ceea ce eşti, nu ceea ce ţi-ai dori să fii.

2. Fii sincer în ceea ce priveşte înălţimea, greutatea, vârsta şi fotografia aleasă.

3. Înscrie-te pe un site care să se potrivească preferinţelor tale în alegerea unui partener (site-uri creştine, evereieşti, pentru persoane de culoare, pentru etnii sau alte naţionalităţi ş.a.)

4. Protejează-ţi identitatea şi anonimitatea. Foloseşte la început numai prenumele, şi, cel mult, numărul telefonului mobil. Nu oferi numărul de telefon fix de acasă sau de la serviciu, nici adresele la care poţi fi găsit.

5. Nu da informaţii privitoare la salariu câştigat, bunăstarea materială sau persoanele cu care locuieşti. Acestea pot fi informaţii de folos celor care vor să obţină bani de la tine sau care, mai rău, îţi pot intra în casă fraudulos

6. Nu te grăbi. Studiile au arătat că relaţiile online progresează într-un ritm mai alert decât cele faţă în faţă, dar aceasta nu înseamnă că te poţi întâlni faţă în faţă cu celălalt după o săptămână sau două. De asemenea, este de preferat ca pasul anterior întâlnirii faţă în faţă să fie convorbirile telefonice.

7. Atunci când eşti pregătit să întâlneşti pe cineva faţă în faţă, alege un loc public, aglomerat şi cere unui prieten să te însoţească, mai ales dacă eşti femeie.

8. Citeşte limbajul nonverbal şi paraverbal. Fii atent la semnele care indică faptul că cineva nu este consecvent în prezentarea pe care şi-o face cineva. De exemplu: îţi pune prea multe întrebări, dar este evanziv atunci când trebuie să vorbească despre sine, telefonul pe care îl foloseşte este închis zile întregi, nu poate să se întâlnească cu tine deoarece este plecat din ţară în cea mai mare parte a timpului.

9. Nu te lăsa convins să faci ceva ce nu îţi doreşti sau care nu este în interesul tău.

Înşelătoarea mască a anonimităţii

Atunci când eram singur, uram întâlnirile. Totul însă a luat o turnură nouă, atunci când am intrat pe internet şi m-am înregistrat pe un site de matrimoniale. Mi-am creionat un profil, folosind cuvinte frumoase, dar speram ca cei care îmi văd profilul să fi fost un pic mai sinceri decât mine în descrierile lor. Eu nu minţisem propriu-zis, ci doar cosmetizasem adevărul. Eram puternic sub masca anonimităţii. Cui îi păsa că nu aveam 45 de ani (tocmai împlinisem 50) sau că „pasionat de sport” înseamnă că îmi place ping pong-ul? Îmi construiam o nouă reputaţie, o operaţie estetică fără bisturiu„. 

Se pare că nu există o reţetă pentru succes în ceea ce priveşte relaţiile de iubire, dar există câteva avertizări, în special în privinţa celor care profită de naivitatea utilizatorilor online. Anonimitatea online înlesneşte calea escrocilor şi persoanelor violente care îşi pot ascunde, astfel, intenţiile. Cei mai de temut sunt hoţii de identitate, persoanele violente, escrocii, cei care îşi urmăresc cunoştinţele (aşa numiţii stalkers).

Ce poţi face pentru a te proteja

• Nu oferi prea multe informaţii despre tine de la început. • Fă o căutare pe internet, în orice motor de căutare, cu numele persoanei cu care comunici. • În eventualitatea unei întâlniri, nu accepta să fii luat cu maşina de acasă şi alege timpul zilei pentru orice fel de interacţiuni cu străinii. • Ai grijă la cei care susţin că locuiesc în altă ţară şi îţi cer bani pentru călătoria cu avionul până la tine, pentru înmormântarea unei rude sau pentru cheltuieli urgente. Acestea sunt înşelătorii frecvente. • Ai grijă la cei care grăbesc lucrurile şi care te tratează fără respect sau te fac să te simţi vinovat. Acestea sunt, de obicei, indicii că relaţionezi cu o persoană abuzivă şi manipulatoare. • Asigură-te că ai aşteptări realiste şi nu te lăsa indus în eroare de fantezii romantice. Persoanele vulnerabile emoţional sunt cel mai uşor de manipulat. Reţine că orice persoană are şi defecte şi orice relaţie implică şi o anumită doză de dezamăgire.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: