Publicat de: damianion | martie 29, 2012

România, pe lista țărilor care „tac” despre închisorile secrete CIA

România se află pe lista țărilor cărora parlamentarii europeni din Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) le-au reproșat lipsa de transparență în ceea ce privește găzduirea unor închisori secrete ale CIA pe teritoriul lor, scrie Gândul.

Parlamentarii au denunțat o „lege a tăcerii în rândul Guvernelor” care nu cooperează la anchetele privind închisorile secrete și care, prin tăcerea lor, acoperă „încălcările grave ale drepturilor omului, răpirile, tortura, detenţiile secrete”, așa cum a declarat eurodeputatul francez Helene Flautre.

Deocamdată „nu există presiuni din partea opiniei publice” asupra Guvernelor, „aşa că nu le pasă”, a adăugat eurodeputatul olandez Sophie In’t Veld.

În România, „numeroase anchete au fost efectuate de parlamentari şi presa independentă. Acestea nu au adus clarificări, ci doar prezumţii”, a subliniat și europarlamentarul român Ioan Enciu.

Europarlamentarilor li se alătură și organizații internaționale de protejare a drepturilor omului, care acuză guvernele de lipsă de cooperare prin refuzul de a divulga informații clasificate drept „secrete”. Lituania, Finlanda, Danemarca, România, Polonia şi Marea Britanie sunt doar câteva dintre țările în care observatorii au notat apariția a „multe elemente noi”, care ar trebui investigate, nu ținute secret .„Secretul de stat ar trebui invocat numai pentru a proteja un interes naţional vital, ceea ce nu este cazul aici”, a declarat Julia Hall, expert al Amnesty International privind terorismul.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: