Publicat de: damianion | martie 10, 2012

Esența creștinismului surprinsă în 10 imagini de C.S. Lewis

Scriitorul irlandez Clive Staples Lewis este considerat cel mai cunoscut  apologet creştin, cu o popularitate care transcende toate tradiţiile  creştine. Cu toate că în anii adolescenţei C.S. Lewis s-a îndepărtat de  religie şi a devenit ateu, natura lui curioasă l-a determinat să afle  răspunsuri la întrebările care îl frământau şi să se reconvertească la  creştinism la 33 de ani. De atunci şi până în prezent, vocea sa se face  auzită cu autoritate, iar scrierile sale sunt un ghid spiritual pentru  cei care se confuntă, asemenea adolescentului Lewis, cu marile  întrebări ale vieţii.

Opera lui C.S. Lewis este amplă şi cuprinde atât lucrări academice remarcabile, cât şi romane care au devenit repede populare şi îndrăgite de mulţi. Şi, cu toate că doar o singură carte poate fi considerată un comentariu biblic, „Reflecţii asupra Psalmilor”, cele mai multe dintre scrierile sale se bazează pe descoperiri pe care le-a făcut în timp ce studia Biblia. Spre exemplu, scriind despre Psalmi, C.S. Lewis afirmă:

„Cel mai valoros lucru pe care l-am descoperit în psalmi este posibilitatea de a exprima aceeaşi bucurie în Dumnezeu care l-a făcut pe David să danseze.”

Anii de studiu aprofundat al Bibliei şi capacitatea de a scrie într-o manieră clară şi plină de imaginaţie au făcut ca opera lui C.S. Lewis să fie un ghid valoros pentru orice cititor care doreşte să crească în înţelegerea Scripturii şi să trăiască o viaţa de credinţă autentică.

Creştinismul redus la esenţe” (publicată în 1952) a fost votată cartea secolului XX în anul 2000, de revista Christianity Today. În această carte, C.S. Lewis îşi doreşte să explice învăţăturile fundamentale ale creştinismului, într-o manieră simplă, care să evite controversele religioase. Stilul captivant în egală măsură pentru cei cu studii medii, cât şi pentru intelectuali a făcut din această lucrare una memorabilă pentru orice creștin.

Iată 10 dintre cele mai semnificative și profunde contribuții ale lui C.S. Lewis la înțelegerea lui Dumnezeu și a credinței creștine, selectate dintr-o listă întocmită de Huffington Post:

Creaţie „Creaţia pare să fie un act al delegării. El nu va face nimic ce pot face și creaturile Sale. Cred că aceasta se întâmplă deoarece El este un dătător şi nu Se poate da decât pe Sine. Iar a Se da pe Sine înseamnă să facă faptele Lui – într-un sens, și la diferite niveluri să fie El Îsuși – prin lucrurile pe care le-a creat”.(din Letters to Malcolm: Chiefly on Prayer)

Rugăciune „Aşa cum a spus Solomon la consacrarea templului, fiecare om care se roagă cunoaşte ‘durerea inimii sale’. De asemenea, știe și ce i-ar mângâia inima. Nicio altă creatură nu este la fel ca mine; nicio situaţie nu este identică cu a mea. Cu adevărat, eu şi situaţia mea suntem în permanentă schimbare. Un model de rugăciune nu poate să-mi servească drept comuniune cu Dumnezeu tot la fel cum nu mă poate ajuta să comunic cu tine”. (din Letters to Malcolm: Chiefly on Prayer)

Păcat „Adevărata iertare înseamnă să te uiţi hotărât la păcatul care a rămas fără nicio scuză, după ce au fost făcute toate concesiile, şi să-l vezi în toată oroarea, mizeria şi răutatea lui, și totuși să fii împăcat pe deplin cu omul care l-a săvârşit. Aceasta și numai aceasta este iertare, şi aceasta o putem avea întotdeauna de la Dumnezeu dacă o cerem.” (din On Forgiveness: The Weight of Glory)

Răbdare „Gândeşte-te la tine ca la o sămânţă, iernând cu răbdare, aşteptând să devină o floare la timpul hotărât de Creator, în lumea adevărată, la trezirea adevărată. Presupun că întreaga noastră viaţă privită din perspectiva aceasta va părea un somn amorţit. Acum ne aflăm în tărâmul viselor, dar curând ziua aceea va veni. Chiar acum suntem mai aproape decât eram atunci când am început să scriu această scrisoare”. (dintr-o scrisoare către Mary Willis Shelburne, 28 iunie 1963)

Putere şi devoțiune „Facă-se voia Ta”. Totuși, o bună parte din împlinirea voii lui Dumnezeu este în sarcina creaturilor Sale, inclusiv a mea. Rugăciunea aceasta, deci, nu este despre a îndura cu răbdare voia lui Dumnezeu, ci să o împlinesc activ şi cu bucurie. Trebuie să fie activ şi răbdător în acelaşi timp. Mă rog să fiu făcut în stare să acționez așa”. (din Letters to Malcolm: Chiefly on Prayer)

Superioritatea lui Dumnezeu „Când te întâlneşti cu Dumnezeu, te afli în faţa Cuiva care îţi este incomensurabil superior. Dacă nu Îl vezi pe Dumnezeu astfel – şi nu realizezi că nu eşti nimic în comparaţie cu El – atunci nu Îl cunoşti deloc.” (din Creștinismul redus la esențe)

Pocăinţă

„Un corp viu nu este unul care nu suferă niciodată, ci unul care poate să se vindece singur într-o anumită măsură. În acelaşi fel, un creştin nu este un om care nu greşeşte, ci un om făcut în stare să regrete, să se ridice şi să o ia de la început după fiecare cădere – pentru că Chistos, viața, este în el, refăcându-l permanent, permiţându-i să repete (într-o mică măsură) moartea benevolă pe care a suportat-o Iisus”. (din Creștinismul redus la esențe) 

Apropierea de Dumnezeu

„Dacă vrei să te încălzeşti te aşezi lângă foc: dacă vrei să te uzi, intri în apă. Dacă vrei bucurie, putere, pace, viaţă veşnică trebuie să te apropii de ceea ce ţi le poate oferi. Acestea nu sunt un fel de premii pe care Dumnezeu ar putea, dacă așa vrea, să le ofere oricui. Ele sunt o minunată fântână de energie şi frumuseţe care stă chiar în centrul realităţii. Dacă eşti aproape, fântâna te va uda, dacă nu eşti aproape, vei rămâne uscat. Atunci când un om este aproape de Dumnezeu, cum ar putea el să nu trăiască veșnic? Şi atunci când un om este separat de Dumnezeu ce alta ar putea el să facă decât să se ofilească şi să moară?” (din Creștinismul redus la esențe) 

Sensul vieţii „Marea cupolă a cerului este percepută de toate fiinţele precum infinitul. Atunci când Dumnezeu a creat spaţiul şi planetele care se mişcă în spaţiu, când a înveşmântat pământul cu atmosferă şi ne-a dat ochi şi imaginaţia, El a ştiut ce va însemna cerul pentru noi”. (din Miracles)

Neprihănire „Atât binele cât şi răul se dezvoltă în funcţie de ceea ce nutreşte omul. Din acest motiv, micile decizii pe care eu și cu tine le luăm în fiecare zi au o importanță infinită. Cel mai mic act de bunătate făcut astăzi este pasul strategic care te va conduce, peste câteva luni, spre victorii la care nu ai visat vreodată. O aparent banală îngădunință a poftei sau mâniei astăzi, înseamnă pierderea din vedere a unei creste de munte sau a unui capăt de pod de pe care inamicul lansează un atac ce altfel ar fi imposibil”. (din Creștinismul redus la esențe) 

C.S. Lewis nu a fost teolog, ci scriitor creştin. Cu toate acestea, învăţăturile sale clare şi simple au influenţat generaţii de căutători sinceri ai adevărurilor biblice. Cu siguranţă că scrierile sale nu dau răspunsurile la toate întrebările (nici nu îşi propun asta), dar oferă o înţelegere mai profundă a unor concepte pe care textul biblic le foloseşte. În plus, opera lui C.S. Lewis este o mărturie că dacă atât de multe lucruri semnificative reies din studiul unui singur om, cu atât mai multe pot fi cunoscute cu fiecare citire a Bibliei.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: