Publicat de: damianion | martie 7, 2012

România pierde 15% din PIB din cauza sănătății precare

Sănătatea precară din România aduce pierderi de până la 18,6 miliarde de euro, respectiv 15 % din PIB-ul din anul 2010. În schimb, România ar economisi pănă la 6,7 milioane de euro dacă starea sănătății populației ar ajunge la nivelul mediu din Uniunea Europeană, indică un nou studiu  al Institutului de Prognoză Economică.

„Industria farma din România a ajuns, în acest moment, la un nivel general de taxare similar cu cel din industria jocurilor de noroc. Acest lucru are repercusiuni directe asupra societății și a economiei românești, putând determina ieșirea de pe piață a unor jucători importanți, cu consecințe nefaste atât pe plan economic, cât și social. Pe de altă parte, dacă ne uităm la productivitatea muncii, pierdem foarte mult și prin faptul că starea de sănătate a românilor este considerabil mai proastă decât în alte țări, lucru ce se traduce prin pierderi economice concrete. Studiul demonstrează încă o dată că sistemul de sănătate din Romania este profund subfinanțat”, a declarat Lucian Albu, directorul Institutului de Prognoza Economică din cadrul Academiei Române și unul dintre autorii studiului, potrivit Mediafax.

Conform studiului, România se clasifică printre ţările cu „cea mai mare povară a bolilor din cadrul ECE”, pierzând  în medie aproape 16.000 de ani de viață activă la 100.000 de persoane într-un ciclu de viață, măsurați prin indicatorul „ani de viață ajustați în funcție de incapacitate” (DALY) ca şi consecință a bolilor sau leziunilor (76% boli netransmisibile, din totalul DALY). Deși există  posibilități concrete pentru a reduce DALY, soluțiile, privind  implementarea unor politici pentru a creşte accesul populaţiei la tratamente inovatoare depind doar de guvern.

Autoritățile publice stabilesc preţurile medicamentelor eliberate pe bază de prescripţie medicală, astfel, industria farmaceutică este considerată una dintre industriile cele mai puternic reglementate din lume. Importul produselor farmaceutice reprezintă sursa principală pentru consumul intern de medicamente.

În România medicamentele sunt importate de către distribuitori la un preţ foarte mici pe care ulterior aceștia le re-exportă pe alte pieţe, la preţuri mai mari. „Practicat la scară largă, comerţul paralel poate duce la un deficit de medicamente pentru piaţa internă, cu consecinţe sociale şi economice negative”, potrivit studiului.

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: