Publicat de: damianion | februarie 20, 2012

Merkel a ales un pastor ca președinte al Germaniei

Duminică seara cancelarul Angela Merkel a anunţat într-o conferinţă de presă că guvernul de coaliţie german împreună cu o mare parte a opoziţie l-au ales pe Joachim Gauck, fost pastor luteran şi activist pentru drepturile omului în fosta RDG, pentru funcţia de preşedinte.

Se pare că golul lăsat de scandalul de corupţie care a dus la demisia preşedintelui Wulff, va fi umplut de „un profesor de democraţie”, aşa cum l-a descris Merkel pe Gauck în cadrul conferinţei de presă, şi care se bucură de o mare popularitate în Germania.

Gauck a candidat şi la prezidenţialele din iunie 2010 din partea Partidului social-democrat, dar a pierdut în faţa lui Christian Wulff, candidat susţinut de Angela Merkel.

„Să nu uităm că oamenilor din biserică, precum Gauck, le datorăm succesul revoluţiei pacifiste a Germaniei de Est”, a spus Merkel la conferinţă, conform BBC.

În vârstă de 72 de ani, Joachim Gauck este originar din nord-estul Germaniei, unde a copilărit şi Angela Merkel, fiică de pastor. Gauck a crescut să devină pastor al bisericii luterane şi a fost martor al unor arestări arbitrare în parohia sa. El s-a folosit constant de funcţia sa pentru a promova drepturilor omului.

În timpul primelor proteste din 1989, care au condus la dărâmarea Zidului Berlinului în noiembrie, el a devenit purtătorul de cuvânt al colectivului de opozanţi „Noul Forum” din Rostock.

În perioada 1990 – 2000 Gauck a fost şeful arhivelor STASI, poliţia politică din fosta RDG. El a deschis arhivele pentru accesul neîngrădit al publicului la scurt timp după preluarea acestora.

Deşi învins la alegerile prezidenţiale din 2010 de favoritul lui Merkel, Gauck a fost numit de presă „preşedintele inimilor”, datorită popularităţii sale foarte mari, scrie Hotnews. Demisia de vineri a fostului său contracandidat, l-a adus din nou pe Gauck în atenţia partidelor politice şi a presei. Partidul Uniunea Creştin Democrată al Angelei Merkel, Partidul Social Democrat şi Partidul Verzilor au votat cu o majoritate confortabilă pentru Joachim Gauck.

„Acest om va garanta stimulentul necesar pentru a face faţă provocărilor timpului nostru şi a viitorului nostru”, a precizat Merkel la conferinţa de presă de vineri.

În Germania rolul preşedintelui este mai mult ceremonial, fiind mai mult o autoritate morală a statului. Christian Wulff a fost al doilea preşedinte care a demisionat din această funcţie în ultimii doi ani. El a fost acuzat că a acceptat favoruri financiare, printre care un împrumut de 500.000 de euro la o dobândă foarte mică, din partea soţiei unui om de afaceri foarte bogat. Wulff neagă acuzaţiile. Predecesorul lui, Horst Koehler, a demisionat în 2010 din cauza unor comentarii nepotrivite la adresa misiunii germane în Afganistan.

Joachim Gauck trebuie să fie ales în mod oficial de un for special, Adunarea Federală, înainte de a intra în funcţie. Conform Deutsche Welle  este cel mai mare for parlamentar german, format din deputaţi ai  Bundestagului şi de un număr egal de reprezentanţi populari ai landurilor. La Adunarea de la Berlin nu sunt trimişi doar politicieni, ci şi personalităţi din sport şi cultură, care votează pentru alegerea preşedintelui.

Votul de desemnare a preşedintelui este secret. Fiecare membru al forului poate propune un candidat înaintea unui tur de votare.

Până la numirea lui Gauck în funcţia de preşedinte la Adunarea Federală care se întruneşte pe 18 martie, rolul este preluat de şeful Bundesrat, camera superioară a legislativului. În momentul de faţă, funcţia este ocupată de premierul Bavariei, Horst Seehofer.

http://www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: