Publicat de: damianion | ianuarie 5, 2012

Stimulatorul cerebral: viitorul în tratarea depresiei?

Doi ani de experimente pe pacienți suferind de depresie severă și de tulburare bipolară 2 (oscilare între euforie maniacală și depresie profundă) au produs rezultate care le dau speranțe cercetătorilor. Stimulatorul cerebral ar putea înlătura simptomele celor două boli.

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Emory din Atlanta (Georgia) sunt cei care au testat eficacitatea dispozitivului medical care este implantat sub oasele craniene și trimite impulsuri electrice până în profunzimea creierului. Sub coordonarea dr Helen Mayberg, cercetătorii au monitorizat evoluția a 17 pacienți, urmărind să observe dacă stimularea cerebrală profundă poate avea vreun efect în tratarea depresiei severe și a tulburării bipolare.

Pacienții aflați într-o situație de dizabilitate gravă din cauza bolii și izolați, nu au știut în ce perioade stimulatorul era funcțional și în ce perioade nu erau. Ei au fost observați până la 2 ani după tratamentul prin stimulare, iar rezultatele au fost, spun medicii citați de Daily Mail, îmbucurătoare.

Circa 41% dintre pacienți au răspuns la tratament în primele 24 de săptămâni, în timp ce alți 18% au intrat în remisie în aceeași perioadă. Pe măsură ce experiementul a avansat, rezultatele s-au îmbunătățit. La doi ani de la încheierea stimulării active, aproximativ 92% dintre pacienți au răspuns, într-un fel, la tratament, în timp ce 58% dintre ei au intrat în remisie. Aceștia din urmă nu au trecut printr-o recădere spontană, după încheierea stimulării. În plus, la pacienții cu tulburare bipolară, s-a observat că niciunul nu a trecut prin vreun episod maniacal în timpul tratamentului.

Oamenii de știință urmăresc să afle acum de ce și în ce fel funcționează tratamentul. Cercetătorii insistă că acesta nu este un tratament instant pentru depresie și nici nu este un leac. Aceasta fiindcă, așa cum spune co-autorul studiului, Paul Holzheimer, „pe măsură ce simptomele depresiei li se ameliorează, pacienții au nevoie de un proces care să îi ajute să se reintegreze în societate.” Potrivit autorului, la acest deziderat s-ar putea ajunge folosind „un model de îngrijire care cuprinde reabilitarea psihoterapeutică în acord cu psihoterapia bazată pe dovezi, dar croită pe situația specifică a pacientului.”

Stimularea cerebrală profundă a avut deja succes în cazul pacienților care suferă de dureri cronice sau de boala Parkinson.

Potrivit Daily Mail, tratamentul este o procedură relativ sigură, care nu distruge nicio parte a creierului. Operația, descrisă în detaliu în Archives of General Psychiatry, constă în implantarea a doi electrozi conectați la două fire cu capătul sub pielea gâtului, care are un principiu de funcționare similar stimulatorului cardiac. Electrozii direcționează curentul electric, a cărui intensitate poate fi reglată în funcție de simptomele pe care le prezintă pacientul.

Stimulatorul cerebral este văzut deocamdată doar ca un tratament experimental, întrucât cercetătorii nu au identificat încă motivele pentru care tratamentul dă roade și nici care sunt cele mai bune locuri în care electrozii e bine să fie implantați.

Cercetările în ceea ce privește depresia continuă și pe alte filiere. Un studiu publicat de Biological Psychiatry anunța la începutul acestei luni că cercetătorii de la Universitatea Yale și cei de la Hartford Hospital Institute of Living din SUA au descoperit gena responsabilă pentru declanșarea depresiei: RNF 123. Aceasta ar afecta hipocampusul, așa cum se observă în cazul pacienților depresivi.

Aceste descoperiri sunt importante fiindcă ele vor direcționa metodele de tratament într-o boală care nu se vindecă prin ignorare. Ba mai mult, lăsată netratată ea poate avea consecințe nefaste. De exemplu, cercetătorii de la Universitatea Charles Sturt avertizează că persoanele care suferă de depresie sunt mult mai expuse riscului unui infarct decât persoanele sănătoase.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că, la nivel global, circa 120 de milioane de persoane suferă de depresie. Echivalentul a 6 Românii. Mai mult, spun specialiștii organizației, până în 2020, depresia va fi cea mai răspândită boală dizabilitantă.


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: