Publicat de: damianion | decembrie 31, 2011

Evaluări de sfîrşit de an – planuri de început

Vreme de cîţiva ani am făcut un exerciţiu interesant. Ne-am întîlnit într-un grup de prieteni pentru a face ceea ce nu se prea poate traduce în limba română: “accountability” – “dare de socoteală” unii altora.

Cred că a durat vreo trei ani. Instructiv şi frustrant exerciţiu. La fiecare final de an evaluam cele îndeplinite sau … nu în anul tocmai trecut, apoi ne declaram planurile pentru anul următor. Primul an toţi am avut planuri foarte luminoase şi grăsoase. În al doilea am coborît spre pămînt, pentru ca în al treilea să învăţăm să ne facem planurile cu maturitate. N-am lepădat acest lucru. Fac planuri şi acum şi le evaluez la final de an. După 36 de ani am observat că sînt tot mai puţine căsuţe în roşu şi tot mai multe cu albastru.

Colegii mei de la Management au venit cu “planul vieţii”, util lucru, dar, slavă Domnului, viaţa este un pic mai complexă şi Dumnezeu este smeritor.

Totuşi, dacă ne propunem să ajungem nicăieri, sigur vom ajunge acolo. Unii o iau sistematic: pe scara priorităţilor, alţii propun liste de lectură, alţii încep prin a ne întreba: “care este scopul vieţii tale”. Hmmm! Noi fixăm scopurile sau aşteptăm ca El să ne comunice scopurile pentru care ne-a creat? Prefer a doua variantă. Din această pricină am făcut cîteva schimbări radicale în viaţa mea în ultimul an şi încă mai urmează. Pentru aceasta am stat departe de amvon 40 de zile, pentru căutarea voii lui Dumnezeu.

Tot timpul trebuie să ne reamintim că liderii nu fac parte dintr-o castă specială şi nu sînt scutiţi de ispitele de rînd. Totuşi, chemarea, responsabilităţile sînt altele.

Iată AICI cîteva sfaturi bune şi gînduri de început de an pentru orice pastor-autor-blogăr (şi văd din ce în ce mai mult în jurul meu această combinaţie):

1.  Începe totuşi proiectele pe care le plănuieşti şi la are visezi de atîţia ani!

2.  Un nume bun este mai de preţ chiar decît salariul pe un an. Lucrează la promovarea unui nume bun în dreptul tău şi îndreptul lucrării tale.

3.  Poartă un mic notes cu tine, dacă ai pda-uri, ipad-uri sau un recorder este şi mai bine.

4.  Citeşte cît mai mult, ficţiune, cu prioritate. “Ficţiunea nu este adevărată, dar este adevăr”

5. Învaţă să deosebeşti urgentul de important. Imaginarea pietrei tale de mormînt te va ajuta.

6.  Nu uita media. Este una dintre ferestrele către lumea spre care predici.

7.  Adu-ţi aminte tot timpul motivele pentru care ai ales şi ai fost chemat spre lucrare.

PS: iată alt articol interesant AICI, cam reţetarist şi versetarist pentru gusturile mele, dar poate fi util pentru întrebarea: “de ce nu vei realiza niciodată nimic?”

Pentru ceva mai complicat AICI.

www.mariuscruceru.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: