Publicat de: damianion | decembrie 28, 2011

Uciderea creștinilor din Nigeria – începutul unui haos?

Cel puțin 32 de persoane au murit într-un atac cu bombă, în timp ce ieșeau din biserica catolică Sf. Teresa, lângă Abuja, unde participaseră la mesa de Crăciun. Alte patru bombe au explodat în biserici din diferite părți ale țării, ucigând trei persoane. Boko Haram, o grupare care vrea să impună o interpretare drastică a legii islamice (sharia) pe teritoriul țării africane, a revendicat atacurile.

Autoritățile încearcă acum să oprească degenerarea conflictului într-un război civil care ar împărți populația de 155 milioane de locuitori a Nigeriei, în musulmani versus creştini. „Bisericile creștinilor au fost bombardate în primul rând pentru a-i provoca pe creștini să atace populația musulmană”, a declarat pentru TIME Abba Moro, Ministrul de Interne.

„Dar am apelat la înțelegerea fraților noștri creștini să nu riposteze în acest fel.” Totuși, la două zile după atac, zona din jurul bisericii Sf. Teresa era plină de bărbați tineri, care așteptau nervoși în spatele vehiculelor militare care patrulau zona. „Dacă guvernul nu ne poate proteja, o să ne răzbunăm singuri”, a spus Josiah Agbo (18 ani) a cărui mamă a murit în explozie. El a plecat doar după ce un preot de la Sf. Teresa a ieșit pe străzi insitând pe lângă creștini să nu îi atace pe musulmani.

„Boko Haram nu sunt extratereștri de pe altă planetă. Oamenii știu cine sunt. Vrem ca publicul să ne dea informațiile pe care le au, pentru a putea preveni astfel de atacuri pe viitor”, a spus Moro, adăugând că două persoane au fost arestate în conexiune cu bombele de Crăciun, tocmai datorită unei astfel de colaborări.

Doar în zona de nord-est, predominant musulmană, au murit anul acesta aproape 500 de persoane în urma atacurilor cu bombe, care au loc aproape zilnic, sau împușcături în plină stradă. Iar Boko Haram (un nume care înseamnă „educația non-islamică este sacrilegiu”) este la un pas de a arunca toată țara în haos.

„Militanții islamiști ar vrea ca Nigeria să fie o republică islamică ca Iran, dar e mai probabil să ajungem ca Sudan sau Somalia, dacă violența continuă la aceeași scală”,a declarat pentru TIME activistul Shehu Sani, care conduce Congresul pentru Drepturi Civile din Nigeria. „Totul depinde de abilitatea liderilor de a gestiona această criză”, a mai spus el.

Un diplomat care a cerut să rămână anonim a spus că gruparea Boko Haram ar fi deja divizată pe mai multe facțiuni, pregătite să recurgă la forță. Un raport din decembrie al Congresului american arăta că Boko Haram s-a dezvoltat de la o nivelul de grupare de criminali locali până la teroriști capabili să stabilească legături internaționale.

„Unii oameni văd gruparea ca pe un factor de iritare a guvernul ca să îl forţeze să ia măsuri împotriva sărăciei și a corupției”, crede Sani. Cu toate astea, răspunsul din partea elitei politice se lasă mult așteptat.

Alţii în schimb consideră că tocmai guvernul este vinovat pentru radicalizarea gupării. În 2009 s-a încercat eliminarea grupării prin uciderea liderului ei, însă aceasta a dus la alte 900 de morți, provocând adevărate revolte. Organizaţia, de acum radicalizată, s-a extins şi în străinătate.

În contextul în care ţări precum Statele Unite, Franța și Marea Britanie oferă ajutor tehnologic și criminalistic Nigeriei, întrebarea care rămâne este cea adresată de purtătorul de cuvânt al armatei nigeriene: „cum putem să fim cu un pas înaintea acestor grupări?”.

Sursa: TIME

www.semneletimpului.ro


Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: